- Etterisolering gir gode resultater ved perfekte forhold, men virkeligheten kan ofte være annerledes. Problemet er spesielt stort i litt eldre hus. Der kan du for eksempel risikere at en liten hussoppskade som kanskje har vært relativt uproblematisk akselererer ganske kraftig, advarer Johan Mattsson i firmaet Mycoteam som arbeider med biologiske bygningsskader. Spesielt mener Mattsson man bør være forsiktig med innblåsing av isolasjon. Gjøres dette på feil måte kan det få katastrofale konsekvenser.
- Hvis du bare lager hull i veggen og blåser isolasjon inn til det tyter ut mellom panel og luftespalte, får du problemer. Da er det umulig å forutsi hva som kans skje i forhold til kondensering og fukt, sier Mattsson.
Når det gjelder bruk av isolasjonsmatter, gjør Mattsson det også klart at det ikke nødvendigvis bare er å stappe veggene fulle og håpe det går bra.
- Selv om det anbefales å isolere utvendig og ta av kledningen er det mye arbeid, og koster mye penger. Derfor velger mange å gjøre jobben selv og isolere innvendig. Da er faren kjempestor for at man skal få kondensering mellom isolasjonen og den opprinnelige veggen.
Heller ikke på loftet er det bare å rulle ut matter og tro at alt vil bli problemfritt.
- Isolering på loftet er det inngrepet som gir best effekt, men gjør du det feil kan du risikere å endre forholdene på loftet til det verre. Først og fremst blir det gjerne dårligere utlufting, og når du isolerer blir selve takkonstruksjonen kjøligere store deler av året. Da kan du få en del problemer med kondensering som kan forårsake omfattende skader, sier Mattsson.