Bare å rull’n ut?

Gå til hovedinnhold

Bare å rull’n ut?

Skal man tro reklamen så er etterisolering lett som en lek, men det er mye som skal sjekkes før du bare kan rulle ut isolasjonen.

INSPEKSJON: Hvis du er usikker på tilstanden på loftet, bør du få råd fra fagmann før du etterisolerer. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Katrine Villtun, mannen Morten og de to barna deres bor i Fredrikstad. Loftet i huset fra 1979 skal etterisoleres, og de har allerede gått til innkjøp av Glavas produkter.

Selv om de har sjekket opp mye på egenhånd på nettet og hatt besøk av flere fagfolk, er de likevel usikker på om de bare kan sette i gang.

- Tidligere har vi hatt besøk av en snekker som mente vi måtte skifte yttertaktekningen på taket for å sikre bedre lufting. Under en befaring med Norsk Hussopp Forsikring ble det anbefalt å etterisolere, men vi fikk ikke noe beskjed om fuktsperre, sier Katrine Villtun.

Familien tilkalte derfor Anticimex for å se på huset, og for å finne ut hva som egentlig måtte gjøres.

- Vi har fått mange forskjellige råd underveis, så det var nyttig å få en tredjeperson utenfra til å se på huset. Selv om vi har sjekket mye selv, føles det trygt at man får bekreftet det man tror, sier hun.

Med tanke på fremtidig salg er familien opptatt av å gjøre ting riktig, og utbedre det som bør gjøres.

- Ikke tro blindt på fagfolk

Det viste seg at huset er i fin stand, og at fuktsperren er på plass. Men det ble funnet skadet og ødelagt fuktsperre hvor downlights er montert.

Det ble også avdekket antydninger til muggsopp på vestsiden på loftet, men det var ingen skader i konstruksjon.

Roy Malmo Nilsen, direktør for privatmarkedet i Anticimex, understreker at bruksendring av hus ikke er noen spøk.

- Du kan ikke endre bruken av en eldre bolig uten å sette deg inn i tingene på forhånd, og det kan være risikabelt dersom man ikke er klar over konsekvensene. Det går helt fint å legge isolasjon selv, men du må vite hva du gjør, sier han.

- Det er slettes ikke sikkert det er så lett at det bare er ”å rull’n ut”.

Han sier at det bør være en tankevekker når det spriker i anbefalingene til fagfolk. De kan ha egne interesser i form av egen inntjening.

- Det er noe naturstridig ved at de som gir deg råd også skal utføre jobben. Søk derfor nøytrale råd, hent inn tilbud og gjør avtale deretter, sier Nilsen.

Vær på vakt

I en oppvarmet bolig vil det være mye varm luft som stiger, og denne luften inneholder som oftest mye vann. Den fuktige luften vil gå igjennom himling hvis man ikke har fuktsperre, og i møte med kald luft på loftet vil det avgis fukt/kondens.

- Særlig i gamle hus skal man være på vakt ved etterisolering. Fyre for kråka er bedre for huset fordi da er loftet varmere og tørrere, noe som igjen gir mindre kondens. Hvis man etterisolerer uten å sette på fuktsperre eller vite om den som skal være der er i orden, får man et større fuktproblem enn man hadde fordi loftet blir kaldere og kondens oppstår. Den varme inneluften som inneholder mye fuktighet avgir fuktigheten når den blir avkjølt. 

- Det er like selvfølgelig som at et deilig kaldt glass med drikke avgir betydelig kondens utenpå glasset en varm sommerdag.  Dette skjer i husene også.

Mugg kan komme etter få uker, og råte kan i verste fall etableres etter noen måneder.

- Hvis det fungerte bra før etterisolering, bør man fjerne denne. Det beste er å etablere fuktsperre og legge på nytt hvis skaden allerede er skjedd. Vi kommer altfor ofte over byggeskader som skyldes dette når vi foretar bygningsinspeksjoner hos privatpersoner, sier Nilsen.

- Kunde får dårlig informasjon

Nilsen kritiserer firmaer som Glava og Enova, og mener at de ikke er flinke nok til å informere sine kunder om hva som egentlig må til av arbeid, og hva konsekvensene blir dersom man ikke gjør ting riktig.

- Enova og Glava er flinke på energi, men fortier og underkommuniserer den bygningsmessige konsekvensen ved etterisolering. Overfor kunden får de det til å høres ut som alt er lekende lett og at man bare kan rull’n ut, men man må ha kunnskap i bunn før man setter i gang. I mange tilfeller må man være forberedt på å gjøre en betydelig jobb.

- Selv om energibruken og strømregningen blir mindre, så kan den totale kostnaden bli høy når huset råtner og alt må gjøres på nytt, sier han.

- Vi gjør kjøper oppmerksom

Tore Bjerkeli, markedsdirektør i Glava, er ikke enig i kritikken.

- Vi kan ikke ta alle forbehold i våre reklamer, fordi der fokuserer vi på produkt og muligheten for å spare energi. Det betyr imidlertid ikke at vi lar være å informere kunder om hvordan man skal utføre arbeidet riktig. Vi har masse informasjon om hvordan isolasjonsarbeidet skal utføres, både på web og i egne brosjyrer, sier han.

Bjerkeli forteller at de holder mange kurs om dette, og at de alltid gjør kjøper oppmerksom på fellene man kan gå i.

- Så vi er helt enige i at det er viktig å gjøre folk oppmerksom på dette, men det mener vi også at vi gjør. Vi gjør det vi kan i forkant, men det er ikke vårt ansvar hvis byggmester eller privatperson ikke følger rådene våre ved etterisolering og derfor får et dårlig resultat, sier Bjerkeli.

Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova, mener at Anticimex sine uttalelser ikke henger på greip.

- Enova har mye informasjon rundt temaet etterisolering, blant annet gjennom vår kjøpsveileder for isolasjon, svartjenesten og vår egen merkeordning Enova Anbefaler. Enova ønsker å gi gode råd, og våre brosjyrer og veiledning viser forbrukerne hva som kan gjøres og hvordan arbeidet skal utføres riktig.

- Samtidig er vi også opptatt av at inneklimaet ikke skal bli dårligere etter en omfattende oppgradering av boligen. Da er det absolutt viktig å sørge for at boligen blir godt og riktig ventilert, sier han.

Enova tror heller ikke at produsenter og leverandører av produkter til isolering og vindtetting ønsker at deres produkter skal bli brukt på feil måte.

Viktig å sjekke loft først

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved Mycoteam, bekrefter at det er mange som har fjernet isolasjon kort tid etter at den er lagt. De har mange saker hvor det har oppstått alvorlige muggskader på loft hvor man har etterisolert, og han understreker hvor viktig det er å sjekke loftet før isolasjonen legges.

- Det er ikke smart å satse på at ting går bra, så du må sjekke hvordan undertaket ser ut før du setter i gang tiltak. Se etter fukt og rim i taktroa, og sjekk om fuktsperren er der. Hvis isolasjonen er svart så har du luftlekkasjer og mulige fuktskader, sier han.

Mohn Jenssen forteller at problemet ikke blir mindre hvis du kun etterisolerer over fukt. Det blir nemlig vondt verre fordi du da får lengre tid med fukt totalt sett.

- Når du isolerer mot loft så hindrer du varmetap på loftet, men vær oppmerksom på at du i gamle hus vil ta med deg luftlekkasjer uansett. Du oppnår det du vil, nemlig å senke temperaturen på loftet, men luften kan holde på mye fuktighet fra bad og kjøkken.

- Med andre ord så sparer du energi, men du kan få ting på besøk etterpå, sier Mohn Jenssen.

Han sier at det er spesielt viktig å være på vakt i hus som er bygd før 1980, men at man bør sjekke uansett.

- Det viktigste å huske på er at luftespaltene må være åpne, og jeg anbefaler alle som isolerer om å sjekke loftet de første vintrene etter at isolasjon er lagt.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer