- Vi har holdt på i Norge i fire år. De tre første årene var det mest de spesielt interesserte som kjøpte kalkmalingen vår. Men det siste året har massene funnet frem – nå er det jeg og du som vil ha dette, og salget er i ferd med å ta av.
Det sier Idar Stensvold. Han er produktsjef for kalkmalingsmerket Pure & Original i Skandinavia og England.
Også selger Anine Løvdahl i interiørbutikken Edda i Sandvika, som selger kalkmaling av merket Colori Indigo, merker stor pågang.
- Det er stor etterspørsel, ja. Dette har lenge vært populært i Europa, som ligger litt foran oss i Norge når det gjelder trender, men nå merker vi at folk her også har fått øynene opp for produktene, sier Løvdahl.
Naturlig
For ordens skyld: Kalkmalingen vi her snakker om må ikke forveksles med den typen kalkmaling som tradisjonelt brukes på murfasader. Den moderne kalkmalingen, som blant annet en rekke interiørbloggere den siste tiden har trykket til sitt hjerte, er kun ment til interiørbruk. Det spesielle med malingen, i forhold til vår vanlige interiørmaling, er at den er basert på kalk og naturlige fargepigmenter, noe som gir en fullstendig matt, men samtidig «levende» overflate. Den fremstår også som mer miljøvennlig enn de vanlige malingstypene.
- Vi har mange kunder som gjerne vil ha så miljøvennlige boliger som mulig. Da er kalkmaling et naturlig valg. I Nederland, der denne malingen produseres, har den alle miljømerker, sier Løvdahl.
Idar Stensvold i Pure and Original tror kundene som kjøper kalkmaling først og fremst er opptatt av utseendet, men at de opplever det som en tilleggsfordel at den er så miljøvennlig.
- Dette er noe folk er opptatt av. Du kan sammenligne med «vanlige» matte malingstyper fra de store norske produsentene: De er hundre prosent syntetiske, mens vi har flere malingstyper som er hundre prosent mineralske, det vil si at det ikke finnes plaststoffer eller syntetiske akrylbindinger i dem. Miljøaspektet er helt klart noe forbrukerne liker, forklarer Stensvold.
Ulike typer
Kalkmaling er imidlertid ikke bare kalkmaling. Den kommer i ulike varianter. Bestselgeren blant malingstypene fra Pure and Original har navnet Fresco. Den er ett hundre prosent mineralsk.
- Det er den vi selger absolutt mest av. Den er enkel å bruke og med et lag av vår grunning under kan den brukes på nesten hva som helst slags underlag, forklarer Stensvold.
Denne malingen har litt ulik konsistens ettersom hvilken farge den har, og skal tynnes med vann til den får yoghurtlignende konsistens. Deretter er det bare å smøre på av hjertens lyst. Litt av poenget er faktisk ikke å ha så ryddige penselstrøk – for da får du den «levende» overflaten malingen er ment for. Pass bare på å male vått i vått – det vil si – gjør deg ferdig med hele strøket i én arbeidsøkt, så du ikke får merker av overlapping. To strøk anbefales. Brukes malingen på en vegg som er mye utsatt for fett og søl, bør du dekke den med et forseglende lag.
- Da anbefaler vi vår Eco Sealer oppå. Ellers kan fettflekker og annet lage skjolder i malingen, sier Stensvold.
Han forteller videre at en annen malingstype, som er iblandet noe akryl, nå også har blitt svært populær. Den har fortsatt fløyelsematt overflate, men det at den har akryl i seg gjør den også slitesterk.
- Den heter Classico og etterspørres stadig mer, sier Stensvold.
Ekstremvarianten
For de mer spesielt interesserte finnes det også en type kalkmaling som krever noe mer av den som maler.
- Hvis du virkelig er ute etter en spektakulær kunstvegg, er Marrakech walls noe for deg. Denne malingen er helt rå. Den skal legges tykt på, og deretter dras ut med sparkel og så skrape. Heller ikke dette er noe man trenger proffmalere til å gjøre, men det krever litt mer innsats i maleprosessen. Vanskelig er det imidlertid ikke, og de som først har brukt denne malingen har en tendens til å bli helt forelsket, sier Stensvold.
Anvendelige
Felles for kalkmalingstypene er at de kan brukes på de fleste overflater. De kan til og med brukes på kjøkken og bad – hvis man bare passer på å legge anbefalte forseglende lag oppå. Har man ikke en vegg man vil male, kan man gå løs på et møbel, peisen, bilderammene, gamle vaser eller lysestaker. Mulighetene er mange og fargespekteret er stort.
- Vi selger mye blågrønt, beige, brunt og grått. Men noen ønsker knallfarger, for eksempel til en fondvegg eller annet som skal stikke seg litt ekstra fram. Vi har 140 farger i spekteret, så det meste er mulig, sier Anine Løvdahl.