Tre kjappe skattetips før nyttår

Gå til hovedinnhold

Tre kjappe skattetips før nyttår

Disse artiklene kommer alltid for sent, men her får du tre kjappe boligrelaterte skattetips før nyttår du fortsatt kan gjøre noe med.

Stort sett er det slik at alle artikler om skattegrep som kommer før nyttår, kommer i seneste laget. Rådene handler ofte om ting man burde gjort, men her kommer tre gode tips fra Huseiernes Landsforbund som fortsatt kan gjøres noe med. Følger du disse råden kan du spare mange boligkroner før nyttår.

- Mange av tipsene er gjerne like fra år til år, men beløp og skattesatser har en tendens til å forandre seg, sier advokat Øistein Krokmoen i Huseiernes Landsforbund.

Krokmoen har valgt ut tre viktige punkter alle bør sjekke ut før klokken slår midnatt på nyttårsaften.

1) BSU-sparing 

Sørg for å fylle opp BSU-kontoen. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året, noe som gir deg 5000 kroner mindre i skatt!

- Hvis du har vært treg med å sette inn penger i år kan prøv å fylle opp så tidlig som mulig neste år. Da får du også med deg den gode renta i tillegg til at du får fylt opp kontoen, sier Krokmoen.

2) Utleie

Rydd i alle bilagene dine. Hvis leieinntekten din er skattepliktig, er det mye å spare på å kreve fradrag for alle kostnader som knytter seg til utleien.

- Fristen for å kreve fradrag er ikke før i april, men du bør allerede nå bruke tiden godt, og sørge for at alle kostnader er ført og at bilagene fra 2017 er tatt vare på, sier Krokmoen.

3) Formueskatt

Den skattemessige formuen din settes til nettoformuen ved årsskiftet, altså 1. januar. Her er det flere ting du kan gjøre for å få ligningsformuen så lav som mulig, og på den måten få lavest mulig formueskatt.

- Man betaler formueskatt på eventuell nettoformue som overstiger bunfradraget, som i år er på 1 480 000 kroner. Gjelden trekker man fra når man skal fylle inn skattemeldingen i april, men det er formuen og gjelden man har ved årsskiftet som avgjør hva som er den skattemessige formuen din, sier Krokmoen. 

- Du kan for det første dele ut arv eller gaver til familie, og på den måten få en lavere formue. Siden 2014 har man kunne gjøre dette uten at det påløper arveavgift, sier han.

Boligen hvor man har registrert adresse ved årsskiftet, den som kalles primærbolig, verdsettes til 25 prosent av reell verdi. Andre boliger du eier, det som kalles sekundærboliger, verdsettes til 90 prosent av markedsverdien. Dette medfører at bundet kapital i primærboligen gir en lavere ligningsformue, selv om den reelle formuen er langt høyere.

- Dermed kan det være lurt å ha den mest verdifulle boligen som primærbolig. Det vil naturlig altså kunne gi lavere skatt, sier Krokmoen.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer