Nå kommer eiendomsskatteseddelen i Oslo

Gå til hovedinnhold

Nå kommer eiendomsskatteseddelen i Oslo

I dag sendes de første eiendomsskattesedlene ut i hovedstaden. I snitt må Oslofolk ut med 4 781 kroner dette året. Bor du i sentrum kan det bli langt dyrere.

DYRT I SENTRUM: På Grünerløkka vil over 15 000 boligeiere betale 7 338 kroner i eiendomsskatt i gjennomsnitt. Foto: John Sandøy / Scanstockphoto.

Politikerne lovet en moderat eiendomsskatt under valgkampen, men det er ingen tvil om at den vil svi for mange av Oslos innbyggere. De høye boligprisene er den ene faktoren som ligger til grunn for beregningene, antall kvadratmeter den andre. 567 boligeiere i Oslo sentrum må ut med 22 765 kroner i gjennomsnitt. På Grünerløkka vil over 15 000 boligeiere betale 7 338 kroner i gjennomsnitt.

- Det overrasket oss at beboere på Grünerløkka er de som får de høyeste regningene i gjennomsnitt, sa finansbyråd Robert Steen da han la frem tall og fakta om eiendomsskatten i Oslo på en pressekonferanse i dag.

 

Vil være feil

Fra og med i dag og frem til 30. juni vil 172 000 bolig-, hytte- og tomteeiere i Oslo få epost eller SMS fra kommunen. Skatteseddelen sendes digitalt. Blir den ikke åpnet innen 48 timer, blir den skrevet ut og sendt som ordinær post.

- Det er ingen faktura som kommer nå. Beløpet som er oppgitt forfaller i to terminer først i oktober og november. Nå sender vi ut informasjon om hvor mye som skal betales og hvordan skatten er beregnet, forklarer Steen.

Kongene Karl IV og Oscar II er blant dem som vil få tilsendt skatteseddel. De står fortsatt oppført som eiendomsbesittere i Norge i dag.

- Det er ingen tinglysningsplikt her i landet. Grunnlagsmaterialet vårt vil derfor inneholde en del feil, og det er vi forberedt på, understreket Steen.

Han regner altså med at det vil være en god del skattesedler som blir sendt til feil mottager. Han mistenker også at noen ikke har sendt inn opplysninger om ekstra boenhet. Det er det fordelaktig å gjøre, da hver boenhet gir et bunnfradrag på 4 millioner kroner. Oppdager man slike feil, finnes det et elektronisk klageskjema man kan bruke. Jo før man klager, desto større sjans er det for å få rettet feilen før forfall.

Steen tror også at det kan være feil i Skatteetatens datagrunnlag; at det kan være mismatch mellom faktisk areal og registrert areal. Hvis antall kvadratmeter er feil, er det staten som er klagemottager.

Det kan også oppfattes å være feil at eiendommen er ubebygd tomt. Det skjer hvis eiendommen er ferdigstilt etter 1. januar 2016. Ubebygde tomter har ikke bunnfradrag.

 

Billigere i utkanten

Totalt vil kommunen få inn 266 millioner kroner dette året. 1,3 millioner vil komme fra hytteeiere og 14,2 millioner vil komme fra tomteeiere. Resten vil komme fra boligeiere. Næringseiendom beskattes ikke i år. I 2017 er inntektene beregnet å stige til 450 millioner. Da økes skattepromillen fra 2 til 3.

Mest eiendomsskatt må man betale i sentrum. Grünerløkka topper tabellen med 7 338 kroner i gjennomsnitt foran Vestre Aker med 5 910 og Gamle Oslo med 5 612 kroner. Minst må man betale i de ytre bydelene som Søndre Nordstrand, Grorud og Stovner. Her ligger gjennomsnittet på ca. 1 500 kroner.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer