Det er snart jul, og mange finner det lettvint å handle julegavene på nettet. Halvparten av norske forbrukere handler på nett og i stadig større grad fra utenlandske nettbutikker viser tall fra Virke og Respons Analyse. Men der ute på det store nettet finner du også skruppelløse, kriminelle nettverk som er sterke aktører i piratindustrien. Der det før stort sett bare ble tilbudt luksusklokker, klær og sko finnes det snart ikke det produktet du ikke kan få kjøpt. Nå fristes du også med helsefarlige matvarer, kosmetikk, elektronikk og barneleker. Huskeregelen bør være at om det er for billig er det trolig heller ikke ekte.
Kampanje
Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret har gått sammen om en aksjon under førjulshandelen for å advare forbrukerne mot nettbutikker som selger farlige piratkopier. I Norge som ellers i Europa er netthandel stadig mer populært og de kriminelle nettverkene tjener gode penger på å selge farlige produkter til sine kunder.
- Store mengder piratkopier fra useriøse nettbutikker sendes daglig til norske forbrukere, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.
Ofte dreier dette seg om piratkopier av kjente merkevarer som selvsagt ingen kjenner opprinnelsen til. Varene er fremstilt uten kontroll og godkjenning, og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav.
Helse- og sikkerhetsrisiko
Myndighetene ønsker å fortelle netthandlerne at kopivarene kan være skadelig for helsen, at de kan innebære en sikkerhetsrisiko eller være ren svindel. Derfor vil tusenvis av postpakker i hele landet få klistremerker med informasjon om risikoen ved å kjøpe piratkopier.
- Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier seniorrådgiveren.
Om du får en pakke med et slikt klistremerke på, betyr det likevel ikke at du mistenkes for å ha kjøpt noe du ikke burde.
- Dette er en informasjonskampanje, og vi håper å nå ut til forbrukerne slik at de undersøker hva de handler, sier Bengston.
Sterke aktører
- Europol og ulike FN-organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling, opplyser hun.
Julen er den tiden i året hvor vi handler mest, og Bengston som er ansvarlig for Velgekte.no, myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning, håper at kampanjen vil gjøre forbrukerne oppmerksomme.
Tipsene du trenger
For å unngå piratkopier anbefaler Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth forbrukerne å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på. Hun oppfordrer blant annet til å lete etter kontaktinformasjon. Nettsider kan se seriøse ut, men sjekk gjerne om de står oppført med kontaktinformasjon som telefon, e-post etc. i faner som «Om oss» for eksempel. Et vanlig eksempel på en nettside som svindler vil være at den kanskje bare har et kontaktskjema tilgjengelig.
- Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene og hør på andres erfaringer. De fleste har et begrenset gavebudsjett og vil nødig kaste bort penger eller risikere å gi bort noe farlig, sier hun.
De fleste merkevareprodusentene vil ha sine offisielle nettsider. Likevel kan man finne nettadresser som til forveksling vil ligne de opprinnelige. Mange nettsider blir også hacket. Da kan det være lurt å sjekke opp imot merkevaren om de for eksempel har en «outlet» og spesielt når det dreier seg om produkter som potensielt sett kan være helsefarlige.
- Sjekk om nettsiden har vurderinger og evalueringer fra kunder, for noen tar pengene dine uten at du får varene, forteller seniorrådgiver Elisabeth Nettum i Tolletaten.
Hvis nettsiden verken har gyldig kontaktinformasjon eller en evaluering fra kunder, er den mest sannsynlig ikke til å stole på.
Mindre fangst
Tolletaten kan fortelle at det er færre store fangster av piratkopierte varer nå enn tidligere.
- Før ble varene sendt i containere, nå er det små pakker til privatpersoner som vi ikke har mulighet til å fange opp, sier Nettum.
Hun er likevel ikke i tvil om at omfanget av piratprodukter er minst like stort som før. Så langt i 2017 har Tolletaten beslaglagt nesten 180 forsendelser, og destruerte i underkant av 35 000 produkter til en verdi på over 12 millioner kroner.
Sjekk Forbrukerombudet
Forbrukerombudet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for nettsvindel. For å informere om problemet og advare forbrukerne, har de laget en liste over de vanligste formene for nettsvindel. De har i tillegg opprettet en søkbar liste over useriøse nettbutikker.
- Denne listen er basert på tips vi har fått fra forbrukere som er blitt lurt eller svindlet, forteller juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, Aline Schøn Papetti, og legger til at de fleste henvendelsene vil gjelde de klassiske falske merkevarene.
På Tolletatens nettsiden vil du også finne tips om julegavehandel på nett.