Den mangelfulle sikringen av trampolinen var uaktsom, mener Finansklagenemnda.
Hendelsen skjedde i september, og trampolinen stod på et sted som var spesielt utsatt for vær og vind. I tillegg var det meldt kuling den aktuelle dagen. Eieren hadde festet trampolinen med et nylontau til en gjerdestolpe omtrent to meter unna.
Bilen som ble truffet fikk flere bulker, riper i lakk og vinduer, et knust sidespeil og brist i både frontrute og bakrute. Skadene kostet bileieren 27.000 kroner.
Bileieren viste i sin klage til at bruksanvisninger for trampoliner anbefaler å feste den til bakken tre ulike steder, mens den aktuelle trampolineeieren altså bare hadde festet den ett sted.
Ingen bruksanvisning
Trampolineeierens forsikringsselskap mente på sin side at han ikke kunne huske å ha fått noen slik bruksanvisning, og at han var usikker på om hans trampoline var av samme type som den bruksanvisningen gjaldt.
Sekretariatet i Finansklagenemnda skriver at de legger til grunn at det fantes ytterligere mulighet for å sikre trampolinen, og at «dette var relativt enkelt».
«Skadepotensialet for en trampoline anses å være stor, og risiko for skade er etter vårt syn overhengende dersom den blir tatt av vinden. Sekretariatet anser videre at siste årenes oppmerksomhet i media rundt risikoen for skade tilsier at risikoen må anses å være kjent for trampolineeieren» skriver de i avgjørelsen fra februar i år.
Regler for privat bruk
I fjor kom en ny standard som gjelder trampoliner til privat bruk, og som forhandlere og produsenter må følge. Den gir en rekke beskrivelser av sikkerhetskrav som må følges, både for innendørs-, og utendørstrampoliner.
Les også: Husk sikkerhet på trampolinen
I standarden står det blant annet at minitrampoliner skal leveres med anti-skli-føtter, mens medium og store trampoliner skal leveres med sikkerhetsnett. Alle flater hvor et barn kan stå (unntatt selve matten og stigen) skal være polstret.
Som forbruker bør du spørre forhandler før du kjøper trampolinen om den følger standarden.