Prisen for strøm i september var lavere enn strømprisen i både juni og juli, og det er uvanlig. Prisen for strøm på Østlandet første høstmåned var 23,2 øre/kWh, og det er rekordlavt. Og hittil i år har altså strømprisen vært 25 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen de siste ti årene. Årsaken er blant annet bevegelser i gassmarkedet.
- Gassmarkedet er i ferd med å bevege seg fra kontinentale markeder til et globalt marked. Det påvirker vår strømpris, forklarer Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy.
I Europa brukes blant annet gass og kull til produksjon av elektrisitet. Ettersom Norden og kontinentet er sammenkoblet med strømkabler, vil produksjons- og prisendringer ett sted påvirke prisen alle andre steder.
- I råvaremarkedene er vi vant til et globalt perspektiv på alt fra olje, jern, og korn til ferdigprodukter. Distribusjonskostnader har imidlertid gjort gassmarkedet til en sinke når det gjelder globaliseringen. Først de siste årene har flytende gass, fraktet på skip, hatt en kraftig økning i markedsandeler, både fordi distribusjonen er blitt rimeligere, men også fordi gass utvinnes svært rimelig i blant annet Midtøsten, USA og Australia, sier Myhre.
Kabelbrudd
Men brudd på en strømkabel har også virket inn.
- En feil på den undersjøiske kraftkabelen i Oslofjorden før sommeren strupte strømseksporten fra Norge. Dette var med på å skape strømoverskudd i Norge og bidro antageligvis til å holde strømprisene nede i sommer, forteller Jens Regnström, landssjef for strømbyttetjenesten ELskling.no.
Når den undersjøiske kabelen etter planen kommer i drift igjen i midten av oktober vil strømprisene antagelig gå opp fordi forbruket øker i takt med at gradestokken kryper nedover. Normalt øker nordmenns strømforbruk fra oktober hvert år. Da begynner den offisielle strømhøsten med høyere forbruk og større strømregninger. Vi skrur opp varmen både på ovner og varmekabler. For de med elbil vil også behovet for å lade øke.
- Strømforbruket øker typisk når høsten kommer. I sommermånedene bruker nordmenn under 15 prosent av årsforbruket i strøm, mens man fra oktober og ut året bruker nærmere 30 prosent, påpeker Regnstrøm.
Myhre mener imidlertid at gjennomsnittsprisene vil holde seg lave. Det skyldes den harde konkurransen mellom kull og gass. Nå har det vært billigere å produsere elektrisitet med gass enn med kull.
- Mot vinteren stiger etterspørselen etter gass til oppvarming, og det er derfor ventet at gassprisen vil stige og at kull igjen blir rimeligste innsatsfaktor for strømproduksjon, sier Myhre. For kundene er økt konkurranse alltid bra, mener han.