Den røde tulipanen er en kjær gjest i de norske hjem i desember, og faktisk er alle tulipaner du finner i butikken i juletiden dyrket av norske gartnere. Det er hovedsakelig løker av typen «Ben van Zanten» som brukes, importert fra Nederland og kjent for sin glitrende og friske røde farge.
Nærprodusert og bærekraftig
Tulipanene er altså ikke bare flotte å se på – de er dessuten nærproduserte.
For å verne om norsk produksjon, har norske myndigheter nemlig satt momsen for å importere blomster på 249 prosent.
Den norske sesongen for tulipaner strekker seg fra desember til april, og ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) selges det så mye som 72 millioner av de praktfulle blomstene under denne perioden.
– Norske tulipaner holder god kvalitet og har en lang holdbarhet, siden det kort vei fra veksthuset til butikken, sier Elin Nordli i OBP.
I juletider selges det rundt ti millioner tulipaner i Norge, og Nordli foreslår et par kvister med gran eller vrihassel som gode tilbehør for den som har lyst å sprite opp buketten sin litt. Med riktig omsorg vil tulipanene holde seg friske og frodige i minst en uke, og buketten bør helst settes kjølig hver natt. miso@huseierne.no
LYSER OPP STUEN: En bukett tulipaner skaper både liv og lys i desembermørket. FOTO: OBP