Flertallet i næringskomiteen i Stortinget går nå inn for at regjeringen etablerer en nettbasert portal med informasjon om dagligvarer innen 2016.
Det skal være en gratis tilgjengelig informasjonsportal for dagligvarer med nødvendig elektronisk informasjon om varer ment for salg i detaljhandel innen dagligvarer.
- Vi har jobbet i nesten fem år for å få til en dagligvareportal, så det gleder oss stort at dette nå vil komme på plass. En slik portal vil gjøre det enklere for forbrukerne å orientere seg i et stort og uoversiktlig dagligvaremarked, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.
Seier for forbrukerne
Forbrukerrådet mener det vil være en rekke positive effekter av en slik sammenlikningstjeneste på dagligvarer.
Blant annet vil det bli enklere for forbrukerne å få informasjon som er viktig for deres valg av matvarer, slik som næringsinnhold, ingredienser, allergener, opprinnelse og pris.
- Nå blir det også enklere for forbrukerne å planlegge innkjøpene sine, noe som vil kunne redusere unødvendig matsvinn, sier Randi Flesland.
Hvis forbrukerne får bedre tilgang til opplysninger om slikt som pris og innhold, vil det føre til økt konkurranse og valgfrihet, samt positive endringer i handlevaner og kosthold, mener Forbrukerrådet.
Arbeidet med en dagligvareportal er en hjertesak Forbrukerrådet har jobbet med i flere år. Tiltaket er også en oppfølging av matkjedeutvalgets anbefaling om å utvikle verktøy for at forbrukerne enklere kan sammenlikne vareutvalg, kvalitet og pris.
Kostbart
I en utredning gjort tidligere av Forbrukerrådet, anslås det at en slik portal vil kunne koste oppimot 600 millioner kroner.
Dagligvarebransjen har heller ikke vært utelukkende positive, da de viser til at noen må ta regningen. Virke har tidligere vært ute og kritisert prosjektet som urealistisk.
Mange frykter at det vil føre til dyrere matvarepriser, fordi bransjen selv må ta regningen for alt arbeidet som går med til innrapportering av priser.
Enn så lenge får vi se hva som skjer.
I samme innstilling ber Stortinget regjeringen om å ta initiativ til bedre merkeordninger for mat, som også stiller krav til opprinnelsesmerking på bearbeidede kjøttprodukter og meieriprodukter.
Stortingets innstilling finner du her hvis du vil lese mer.