- Vi jenter må ta større ansvar for det tekniske, mener redaktøren i Hus & Bolig.
Det er på tide at også jentene bryr seg om husets tekniske tilstand.
- Mange av oss jenter har mye kompetanse på kjøkkeninnredning, parkett og planløsning. Og når vi er på visning er det ofte det estetiske uttrykket vi faller for. I alt for stor grad overlater vi til våre samboere og ektefeller – eller våre fedre – å vurdere husets tekniske tilstand; om det er fuktig i kjelleren, hva slags taktekking det er, hvilken standard det er på vannrørene eller alderen på varmtvannstanken, sier redaktør Nina Granlund Sæther.
Ikke bli lurt
Det er lett å bli lurt av profesjonell styling og duften av gjærbakst, men når man skal kjøpe bolig er det svært viktig å sjekke det elektriske anlegget og rørsystemet. Vi må se etter lekkasjer og skjolder og bruke nesa, påpeker hun. Vi må åpne sikringsskapet og sjekke om det er nytt eller gammelt.
- Dette må også vi jenter gjøre! Vi kan ikke overlate denne delen av jobben til gutta! Siver vannet inn gjennom taket, eller man må grave opp rundt hele huset for å drenere, kan rehabiliteringskostnadene bli enorme. Er ikke det tekniske i orden, får pengene fort ben å gå på understreker hun.
Å male en vegg kan man alltids utsette noen måneder, men kommer det fuktighet inn må man handle umiddelbart for å unngå at skaden vokser i omfang.
Kvinnesak
I Statistisk sentralbyrås tidsbruksundersøkelse fra 2013 kommer det frem at kvinner tar lite ansvar for det som blir kalt vedlikeholdsarbeid hjemme – menn i alle aldre bruker vesentlig mer tid på slike oppgaver. Vedlikeholdsarbeid omfatter stell av hage, stell av kjæledyr, oppussing, reparasjoner og vedlikehold. I 1971 brukte kvinnene 13 minutter på vedlikeholdsarbeid på en gjennomsnittsdag, mennene 41 minutter. I 2010 brukte kvinnene kun 2 minutter, mennene 38 minutter.
I anledning 8. mars og kvinnedagen oppfordrer Hus & Boligs redaktør alle kvinner til å ta mer ansvar for husets bygningsfysikk også i det daglige.
- Det er veldig lett å overlate det tekniske til mannen i huset. Men ønsker vi likestilling, er det ikke nok å dele på barnepass, matlaging og rengjøring. Da må også vi jenter vise interesse for grunnmuren og vindusbeslagene, sier Sæther. - Vi må bry oss like mye om hva som er bak flisene på badet som vi bryr oss om det siste innen blandebatterier og baderominnredning.
Læring gjør mester
Vi klarer ikke nødvendigvis å fikse problemene selv, men vi må vise interesse for dem, understreker hun.
Da likestillingsombud Hanne Bjurstrøm ble intervjuet av Hus & Bolig i november 2017, sa hun at det ikke var noen grunn til at menn skulle ha enerett på de tekniske sidene ved boligen. Samtidig påpekte hun at det var det vi hadde lært fra vi var barn, at guttene fikk tekniske leketøy, mens jentene fikk andre ting. Hun så det hjemme hos seg selv også, hvor lett de fordelte oppgavene etter disse tradisjonelle mønstrene. Videre oppfordret hun menn til å bevege seg over på kvinnens område, og understreket at hvis kvinner skal få beveget seg inn på de tradisjonelt «mannlige» områdene i hjemmet, må hun få avlastning på «sine» områder. kgd@huseierne.no