DAB er her nå!

Gå til hovedinnhold

DAB er her nå!

Slukking av FM-nettet starter i Nordland 11. januar og avsluttes i Troms og Finnmark den 13. desember 2017, men lokalradioene får disponere FM-nettet frem til 2022.

Den første utgaven av DAB (Digital Audio Broadcasting) ble lansert allerede på 90-tallet. DAB+ kom i 2007, altså for 10 år siden, men fortsatt er vi mange som har de gamle FM-radioene. Har du kjøpt en DAB-radio etter 2009 er den sannsynligvis DAB+.

9 millioner

Nordmenn er radiofolket over alle. Mange har radioer i alle rom, og undersøkelser viser at det er ni millioner FM-radioer i bruk over hele landet. Til forskjell fra resten av Europa, har Norge beholdt stabile lyttertall de siste 20 årene. I 2015 lyttet tre millioner nordmenn på radio i gjennomsnitt 89 minutter hver dag.    

Få informasjon på Radio.no

Hvorfor DAB?

Hans Petter Danielsen er teknisk direktør i P4 Radio Hele Norge AS. Han tror at motstanden mot DAB først og fremst beror på misforståelser. Teknisk direktør i P4 Radio Hele Norge AS, Hans Petter Danielsen. Foto: P4Teknisk direktør i P4 Radio Hele Norge AS, Hans Petter Danielsen. Foto: P4

- Radio er det siste mediet som blir digitalt, derfor er dette en naturlig moderniseringsprosess, mener han.

Ny lydkoding gir plass til dobbelt så mange kanaler fordi hver kanal trenger mindre plass. Med DAB-nettet får vi 25 riksdekkende kanaler i Norge mot fem kanaler med FM i dag. Lydkvaliteten oppleves ofte som bedre og mer stabil enn FM, spesielt ved mobilt mottak. I større byer, som i Oslo, vil det komme så mange som 40 kanaler kan Danielsen fortelle.

- Vi vil beholde de samme kjente rikskanalene selvsagt, men det blir for eksempel også spesialiserte musikk-kanaler for enhver smak, sier han, og er stolt over at P4-gruppen også sender P5 Hits, P6 Rock, P7 Klem, P8 Pop og NRJ til hele landet.

NRKs DAB-nett vil dekke 99,5 prosent av befolkningen. Høye fjell og daler gir stabil dekning på steder der FM er svak eller forvrengt. P4s FM-nett dekker i dag rundt 25 prosent av landarealet, mens DAB dekker mer enn 50 prosent av landarealet og 90 prosent av befolkningen. DAB-nettet vil også bety større sikkerhet. I en nødsituasjon er ikke internettet sikkert nok.

- DAB er godkjent som beredsskapsnett. Derimot kan en feil på en sender i FM-nettet lamme mange små, understreker Danielsen.

DAB-nettet har en sikrere mating der hver sender mates individuelt, og Vegvesenet kan bryte inn med talemeldinger ved uhell i tunneler som både har nødsamband og radio.

Les mer om slukkingen her

Hvorfor nå?

FM-nettet nærmer seg slutten på sin tekniske levetid slik at vedlikehold og oppgradering ville ha krevd store investeringer. 41 land har bygd ut DAB i større eller mindre grad, men Norge er det første landet som slukker FM-nettet.

- Vi er de første som slukker FM-nettet, noe som setter oss i stand til å legge ressursene i å sende flere kanaler til folk i hele landet, sier Danielsen, som legger til at arbeidet med å gå over fra FM til DAB har pågått siden begynnelsen av 2000-tallet.

Prøvesendinger startet i 1995, og i 2007 var DAB opp i 70 prosent dekning. I Stortingsmelding 8. fra 4. februar 2011 om digitalisering av radio, ble det definert fem krav til eventuell slukking av FM-nettet i 2017. Disse var at minst halvparten av norske husholdninger hadde skaffet seg digitale radioapparat, at de kommersielle kanalene hadde 90 prosents befolkningsdekning, at NRKs DAB-nett dekket 99,5 prosent av lytterne, at det fantes tilfredsstillende løsninger for lytting i bil, og at det digitale radiotilbudet representerte en merverdi for befolkningen.

- I januar 2015 var denne terskelen nådd, og to av tre husholdninger har nå DAB-radioer, enten i hjemmet eller i bilen, sier han.

mer informasjon her

Slik slukkes FM-nettetSlik slukkes FM-nettet

Ikke nødvendigvis søppel

9 millioner radioapparater vil representere en enorm skrothaug, men ikke alle FM-radioer må kastes. Det finnes måter å omgå problemet på, med unntak av de 200 000 første generasjons DAB-radioene som ikke er DAB+ og som ble produsert før 2007.

- Til radioer og stereoanlegg med AUX-inngang kan man enkelt koble til en adapter, forteller Danielsen.

En god DAB-adapter til bil eller hus koster fra 400 - til 1 700kr.

- For radioapparater som skal kastes, vil den nærmeste gjenvinningsstasjonen ta i mot disse, og sørge for at 99 prosent av materialene blir gjenvunnet, avslutter han.

kgd@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer