Boligprisene flater ut

Gå til hovedinnhold

Boligprisene flater ut

For første gang på svært lenge ser vi at boligprisene bremser.

BOLIGMANGEL: Mangel på boliger er en av grunnene til at prisene har skutt i været siste årene. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Nye tall viser at boligprisene steg 0,1 prosent i mars sammenlignet med februar.

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent, noe som betyr at den underliggende prisutviklingen i mars likevel var negativ.

Årsvekst tatt ut

Det viser boligprisstatistikken som tirsdag ble lagt frem på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), i samarbeid med Pöyry og Finn.

- Vi ser ikke noen påskeeffekt i volumet, og det tyder på at vi ser en reell utflating av prisene. Året startet med bratt prisvekst, og er nå tilbake til trenden fra i fjor høst med en tolvmånedersprisvekst på 7 prosent. Boligmarkedet i mars kan derfor sies å være tilbake til normalen, og vi har nå en vekst tilsvarende våre prognoser om en årlig prisvekst på 4-6 prosent i 2013, sier styreleder Terje Buraas i EFF.

Han mener at mesteparten av årsveksten allerede nå er tatt ut.

Tromsø har høyest prisstigning

2013 startet med et prisbyks på boliger, med nesten 4 prosent økning i boligprisene bare i januar.

Nå kan det imidlertid se ut som veksten avtar noe, men i Tromsø går salget unna.

Tromsø slet voldsomt med stort overskudd av boliger etter finanskrisen, men er nå byen med den høyeste prisstigningen. Prisene er nå 8 prosent høyere enn i 2012.

Trondheim følger like etter med 7 prosent prisvekst i 2013 målt mot gjennomsnittsprisen i 2012.

På bunn finner vi Kristiansand med skarve to prosent.

Høy kvadratmeterpris

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for hele landet ligger nå på 31.500 kroner. 

Prisene hittil i 2013 er 5,2 prosent høyere enn snittprisen i 2012, og prisene er 7 prosent høyere enn i mars 2012.

I Oslo tar boligsalget i snitt 14 dager, mens gjennomsnittlig formidlingstid for alle boliger omsatt i mars var 24 dager.

Det er eneboligene som har bidratt til prisveksten i mars med en oppgang på 0,3 prosent, mens delte boliger og leiligheter var uendret.

Tror ikke på krakk

Likevel tror analytikerne at boligprisene vil fortsette å øke, men at veksten vil være mer moderat og flate ut mot 2016. Økt boligbygging legges til grunn.

– Vi ser ikke noen påskeeffekt i volumet, og det tyder på at det vi ser er en reell utflating av prisene. Året startet med bratt prisvekst, og nå er vi tilbake til trenden fra i fjor høst med en tolvmånedersprisvekst på 7 prosent. Boligmarkedet i mars kan derfor sies å være tilbake til normalen, og vi har nå en vekst tilsvarende våre egne prognoser om en årlig prisvekst på 4-6 prosent i 2013, sier styreleder Buraas.

Ifølge Eff kan skjerpede lånekrav og varslede rentehevinger ha gjort kjøperne litt mer varsomme.

- Det kan tenkes egenkapitalkrav, varslet innstramming i Startlånsordningen samt varslede rentehevinger har en viss prisdempende effekt. Vi merker at det er fokus på egenkapitalkravet blant boligkjøperne, noe som gjør at kjøperne selv - med bakgrunn i usikkerhet om egenkapital - kan avstå fra å søke lån i den tro at de ikke vil få det innvilget, sier Buraas.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer