Hus & Bolig på nett er i rivende utvikling. Bare i første halvår 2018 har vi fått 600 000 flere lesere av våre daglige artikler og nærmer oss 1,7 millioner unike brukere i årets første 6 måneder. Våre artikler bygger på solide kilder blant advokater, arkitekter, forskere, ingeniører, håndverksmestere eller bransjeforeninger. Dette er halvårets mest leste saker:
1 Krympedyr er skumlere enn skjeggkre
Artiklene våre er alltid seriøse, med unntak av den ene gangen i året hvor det faktisk er allment akseptert å spøke litt. I år slo vi til med det forferdelige krympedyret som fremkaller både frykt og latter. Også her har vi også fått med oss fagfolk på moroa.
2 Skjeggkre sprer seg i rekordfart
Skjeggkre gjør verken skade på mennesker, dyr eller bygningsmasse. Men de færreste synes det er et positivt tilskudd å ha små, hårete insekter, med antenner både foran og bak, pilende rundt i boligen. I løpet av de siste fire årene har skjeggkre stadig oftere spilt en rolle i konflikter mellom boligselgere og -kjøpere. Folk som tror de har kjøpt drømmeboligen har fått en rimelig hard krasjlanding når det viser seg at de har fått småkrypene med på kjøpet.
3 Skattemeldingen 2017: Fem skattetips til boligeiere
Fast eiendom i skattemeldingen kan være komplisert – særlig hvis du har solgt eiendom, leier ut eller har eiendom i utlandet. Derfor er det lurt å sette seg ned og bruke litt tid på skattemeldingen som skal leveres i slutten av april. Hus & Bolig gjør det enklere for deg.
4 Skattemeldingen 2017: Skattepliktig utleie - dette kan du få fradrag for
Leier du ut en bolig der du selv ikke bor, eller leier ut egen bolig ut over skattefrie grenser, er inntektene skattepliktige. Da skal boligen regnskapsbehandles. Det innebærer at du skal skatte for netto leieinntekter, altså at du kan trekke fra alle relevante kostnader du har knyttet til utleien. Les mer om hvordan du kan gå frem.
225 000 hustander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.
5 Beis terrassen på 1-2-3
Terrassen er gjerne den delen av boligen som er mest eksponert for vær og vind, og følgelig også den delen som trenger mest omsorg og vedlikehold. Hvor lang tid det kan gå mellom hver gang du beiser terrassen er avhengig av værforholdene der du bor, samt om terrassen er overbygget eller ikke – men å måtte beise i hvert fall hvert tredje år må du nesten regne med. Til gjengjeld får du da en holdbar terrasse som ikke fliser.
6 Slik måker du taket riktig
Store snømengder byr ikke bare på lek og moro. Store snømengder er også en enorm påkjenning for bygninger. Merker du at det skjer endringer i huset når det er mye snø på taket, bør du komme deg opp og få av snøen.
- Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det fort være et varsel om for høy belastning på taket. Med mye snø på taket kan du også høre knirk og smell i konstruksjonen. Det er neppe forbundet med fare, men er tegn på store belastninger på taket, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.
7 Gode råd: Hvordan bli kvitt sølvkre
Sølvkre er avhengig av nokså høy luftfuktighet (60%) for å trives og formere seg. Dette betyr at sølvkre er en indikasjon på at du har et fuktproblem der de er. Det er også derfor mange møter på sølvkreet i kjelleren eller på badet – og ikke i stua. Der er det for tørt. For å bli kvitt sølvkreene vil det derfor i de aller fleste tilfeller være effektivt å redusere fukten.
8 Avtrekk på badet – ikke så viktig allikevel?
Tørre norske trehus har godt av å få tilført fukt. Fukten som kommer når du dusjer kan du derfor utnytte for å bedre inneklimaet i huset. Tidligere har man argumentert for at denne må sluses via ventilasjon, men nå ser eksperter annerledes på det.
- Det ligger mye energi i den fuktige luften som kommer fra badet når man dusjer. Denne fukten fører ikke til problemer. Tvert imot så bidrar den til et bedre inneklima og bedrer energien i boligen. Det som skjer er at du får varmeenergien dyttet inn i huset igjen. I norske boliger er inneklimaet for tørt to tredjedeler av året, sier daglig leder Kolbjørn Mohn-Jensen i Mycoteam.
9 Radon – slik sjekker du om du er utsatt
Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) er landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann i Norge. I forbindelse med innhenting av kunnskap om disse tingene kartlegger man også forekomst av radonproduserende bergarter i grunnen. På sine hjemmesider presenterer NGU et kart som viser radonutsatte områder i hele landet. Kartet er utarbeidet i samarbeid med Statens Strålevern (SSV).
10 Utleiedel i egen bolig
Advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund har jobbet med utleiespørsmål i en årrekke. Han forklarer at man i prinsippet kan leie ut det man har av ekstra rom i boligen – så sant man gjør den bruk av rommene som de er godkjent for. Det er altså ingen regler som forbyr deg å leie ut for eksempel et soverom som står tomt, bare soverommet er godkjent som rom for varig opphold i boenheten. Slik utleie av en hybel i egen bolig er i utgangspunktet ikke noe som vedgår bygningsmyndighetene, og det er ingen søknadsplikt inne i bildet for denne typen utleie. Her får du nyttig informasjon hvis du vurderer utleie.