Husker du sist du så en skikkelig stjernehimmel? En sånn der natten virkelig er overstrødd av diamanter som funkler med ulik styrke? En sånn som gjør deg svimmel og får tankene til å forsøke å omfavne det umulige begrepet «uendelig»?
Mer lys gir færre stjerner
Hvis ikke, er du ikke alene. Lys fra oss mennesker overdøver stjernene på nattehimmelen i stadig større grad. År for år har vi økt belysningen av hus, veier, bygninger, flyplasser, havner, hager. Og ikke minst hytter.
Rimelige LED-lys og tradisjonelt billig strøm har gitt nye muligheter til å belyse områder som før lå i mørke. Vi får flere og flere lyspunkter her nede – og ser færre og færre av dem der oppe.
Dyr og planter påvirkes
Men gjør det egentlig så mye? Stjernehimmelen er jo der, selv om vi ikke ser den. Holder ikke det? Jo, de fleste av oss kan nok leve helt fine liv uten noen gang å ha sett en overstrødd stjernehimmel – selv om et viktig aspekt ved å oppleve vår plass i verdensrommet forsvinner.
Men for annet liv i naturen skaper det alvorligere problemer. Undersøkelser viser at plante- og dyreliv påvirkes i større grad enn vi kanskje har trodd.
Utelamper forstyrrer plantenes naturlige årstidssyklus. Trær og busker skjønner ikke når de skal felle bladene om høsten.
Det kunstige lyset i natten virker forstyrrende på svært mange arters naturlige døgnrytme, samt livsviktige navigasjonsmuligheter. Frosker kan bli midlertidig blindet.
Og hvem har vel ikke sett hva slags insektdreper en enkelt lyspære kan være i sommernatten? Møll og andre forvirrede skapninger surrer rundt denne minisolen til de utmattes eller blir spist av større dyr.
Kan vi ikke bare skru av?
Den gode nyheten er at det faktisk er veldig lett å gjøre noe med akkurat denne typen forurensning. Veldig.
- Egentlig er det jo bare å trykke på noen brytere og skru av alt det lyset vi ikke trenger, sier Ingrid Wigdel.
Hun er lysdesigner og aktiv i organisasjonen Bevar mørket. Organiasjonen har laget en veileder for boliger og hytter. Den beskriver hva du som bolig- eller hytteeier kan gjøre for å bidra til mindre lysforurensning. Fra før har Bevar mørket gitt ut en veileder for kommuner og utbyggere.
Nødvendig lys
- Det er ikke alle som skjønner helt hva vi snakker om når vi snakker om lysforurensning. Men det er så enkelt som at lyset ikke skal være til ulempe. Lys som unødvendig ødelegger for insekter og planter, som gjør det vanskeligere å se stjernehimmelen, eller som blender deg, kommer i kategorien lysforurensning. Men lys du trenger for ikke å snuble i utetrappa på mørke høst- og vinterkvelder er ikke forurensning, det er nødvendig lys og bra for din helse og sikkerhet, sier Wigdel.
Hun understreker at det ikke er det lyset man er ute etter å fjerne. Lys er viktig for å unngå skader, og for trygghet.
- Men det er ikke slik at flombelysning av et område nødvendigvis er det beste. Mye og skarpt lys gjør at områdene i mørke oppfattes som mørkere enn de er, fordi øyet tilpasser seg. Dermed kan man ironisk nok få folk til å føle seg mer utrygge med mye lys, enn om man bruker noe mindre lys, forklarer Wigdel.
Riktig retning, tid og styrke
Passe lysmengde er viktig. Men det er også viktig å rette lyset i riktig retning.
«Versting»-lampene utendørs er runde glasskupler med kaldt LED-lys. Dette både blender, sender lyset i alle retninger og får mørket rundt til å tetne.
- Slike lamper er helt feil med de lyskildene vi har i dag, påpeker Wigdel. På den tiden man hadde fakler inni kuplene, og dårlige glødelamper, hadde de kanskje noe for seg. I dag bør de brukes i minst mulig grad, både i offentlige rom og hjemme hos privatpersoner.
Heller ikke fasadelys av typen som sender lyset både oppover og nedover er særlig bra med tanke på lysforurensning. Velg heller fasadelys som opplyser det du trenger å se, som inngangsdøren og nøkkelhullet.
Detaljer oppover veggen er sjelden relevant informasjon du trenger å studere når mørket har falt på.
Lysforurensning
Lysforurensning er lys på feil sted til feil tid og med feil lysstyrke.
Hva kan du som bolig- eller hytteeier gjøre for å redusere lysforurensning? Foreningen Bevar mørket skisserer følgende prinsipper:
- Nytteverdi: Før man installerer lys skal man tenke over nytteverdien. Trengs lyset der i det hele tatt?
- Rettet: Belysningen skal være rettet kun mot området som trenger det.
- Lave lysnivåer: Bruk så lave lysnivåer som mulig og unngå blending.
- Regulert: Bruk lysstyringsutstyr som timere eller bevegelsesdetektorer for å sikre at lys er tilgjengelig når det er nødvendig, dempet når det er mulig, og slått av når det ikke trengs.
- Farge: Begrens mengden blått/kaldt lys ved å bruke varm fargetemperatur på lyskilden.
(Kilde: Bevar mørket hjemme og på hytta. En veileder for å redusere lysstøy i hus- og hytteområder.)
Hva slags utelys bør jeg velge?
De beste utelampene med hensyn til lysforurensning skjermer hundre prosent oppover, og lyser kun nedover der du trenger lyset.
Bruk tidsstyring som gjør at lyset ikke er på til alle døgnets tider, og sørg for en lysstyrke som er tilstrekkelig, men ikke sterkere enn du trenger.