Det er kanskje ikke så vanlig å se tomannsboliger med forskjellige farger på fasadene til de to enhetene, eller for den saks skyld forskjellig taktekking, men de finnes. Advokatene i Huseierne får ofte spørsmål om rettigheter og eventuelle uenigheter rundt det å bo i tomannsbolig. Her er noen råd fra advokat Espen Kheradmandi om vertikaldelte enheter.
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
Det er registrert over 220 000 tomannsboliger i Norge, og det finnes flere eierformer og lovverk som regulerer disse. Tomannsboligene i Bøygen i Stavanger, er vertikaldelte, og registrert som selvstendige enheter. De har eget gårds og bruksnummer, og står dermed friere enn om de hadde vært et sameie forteller Espen Kheradmandi.
- Dette er som to hus som henger sammen. Hvert hus kan gjøre mer som de vil, så lenge det ikke foreligger regler. Men det er mulig å lage regler også mellom slike enheter, påpeker han.
Registrert som selvstendige enheter blir en slik tomannsbolig som en enebolig, men med enkelte bygningsdeler som henger sammen. Man er allikevel ikke uten ansvar for naboen på den andre siden av veggen når man velger en slik bolig. For det som er midt mellom de to eiendommene kan være felles, for eksempel rør, pipe, brannmur, hekk eller en oljetank.
- Og det kan oppstå problemer med de delene som henger sammen. Mitt tips er at man lager en sameieavtale, sier Espen Kheradmandi.
Problemer oppstår gjerne når det er noe som må gjøres.
Kan si fra
- Kan man reagere på en nabo som ønsker å gjøre noe som endrer utseende på boligen, for eksempel ved å bygge på?
- Normalt kan man bygge på uten å gjøre endringer på naboeiendommen, og da er det Plan- og bygningsloven som gjelder. Men hvis man skal gjøre noe som påvirker det som er felles, kan man komme med innvendinger, sier Espen Kheradmandi.
Så lenge kommunen godtar endringer, må naboen også godta det. Noen ganger kan kommunene legge føringer når de bygger ut et slikt område, for hvordan det skal se ut for eksempel, forteller Kheradmandi.
- Hva bør man tenke på ved kjøp av denne typen tomannsbolig?
- Undersøk om det allerede finnes en avtale med naboen. Sjekk tilstanden på boligen, og tenk på hvordan det kan gå om noe må vedlikeholdes, byttes ut eller renoveres. Har boligen et kjempegammelt tak, kan det oppstå problemer. Et godt forhold til naboen er viktig, og vi råder alltid folk til å undersøke hvem man får som nabo, sier advokaten i Huseierne.