Tekst: Rikke Åserud Foto: TVNorge
Schineller har jobbet som interiørstylist, interiørskribent og foredragsholder i en årrekke. Hun har blant annet vært med i teamet til «Sinnasnekker’n» på TVNorge, og er for mange interiørinteresserte også kjent fra sine blogger om blant annet redesign.
Schineller er opptatt av at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe så mye nytt for å fornye hjemmet.
– I stedet for å bytte kjøkken kan man spraylakkere frontene. I stedet for å bytte gulv, kan man male det. Dette er billige grep mange kan ta seg råd til. Som oftest er det mulig å bruke de gjenstandene vi allerede har i boligen – mye handler om å rydde opp, og om å gjøre ting skikkelig i stedet for halvveis, sier Schineller.
Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.
Kun teak
Schineller har selv innredet sin nye bolig i Oslo nærmest gratis, da hun så å si utelukkende har møblert med ting hun har funnet under fanen «gis bort» på nettstedet finn.no.
– Det stemmer. Jeg hadde noen møbler fra før. Resten fant jeg gratis på nettet. Jeg var systematisk i søkene mine; jeg hadde en plan, og var innom nettsidene finn.no sikkert fem ganger daglig i tre uker eller så. Mange av de fine tingene blir raskt revet vekk av andre som ser etter vintageskatter, så det gjaldt å følge med, sier Schineller.
Hennes råd for gode gratisfunn på nettet er å være systematisk i søkene og vite hva du ser etter.
– Selv var jeg ute etter gamle teakmøbler, helst av god, norsk design. Da lot jeg meg ikke friste av eik, for eksempel, forklarer Schineller.
Dette er nemlig noe av hemmeligheten med det gode interiøret; begrensning i materialer og farger.
– Det blir ikke fint om du blander fem ulike tretyper eller fjorten ulike farger. Begrens basen med farger og materialer, råder Schineller.
Kast ut
En av de beste måtene å begrense farge- og materialbruken i hjemmet er å ta en nøye gjennomgang av alle tingene dine – trenger du dem virkelig, eller har du ting du kan rydde eller gi bort?
Har du flyttet sammen med en ektefelle eller kjæreste, og hadde dere den gangen med dere litt fra hver, så det ble dobbelt opp av noe?
Det kan fungere greit i hverdagen, men vil man fornye, er det et poeng å sile bort det som skaper uro for øyet. Schineller advarer dessuten mot å la seg forføre i butikkene:
– De fleste av oss synes at veldig mye er fint, og kommer hjem fra butikken med både det ene og det andre av pyntegjenstander og andre ting. Ofte er det ting som er fine hver for seg, men sammen blir det rotete, og hver ting drukner liksom når det blir for mange. Begrens innkjøpene, råder Schineller.
Hun påpeker at et typisk problem i mange boliger er at de mangler «en rød tråd» i interiøret. Da blir det heller ikke noen harmonisk helhet.
– Prøv å finne en harmonisk fellesnevner – noe du liker godt og er fornøyd med. Tenk på dette som en ledesnor når du er i butikken. Da blir det lettere ikke å trå feil neste gang du skal kjøpe noe til hjemmet, sier Schineller.
Ommøblér
De fleste av oss har en nokså innarbeidet oppfatning av hvor i rommet de ulike tingene skal stå.
I stua er det for eksempel som oftest en vegg med stikkontakter og uttak hvor det er naturlig å sette TV-en. Men det er ikke nødvendigvis disse tingene som skal styre møbleringen, påpeker Schineller.
– Vi nordmenn er gjerne så praktisk anlagt at dersom det sitter en spiker i veggen, så henger vi bildet der. Men det er ingenting i veien for å henge det et hvilket som helst annet sted – og kontaktene til TV-en kan alltids flyttes! Bruk de møblene du har og sett dem annerledes. Det gjør ofte stor forskjell, sier Schineller.
Fullfør – og vær nøyaktig
Et annet enkelt, og ofte billig triks for å få fiffet opp interiøret er å gjøre ferdig alle de tingene du har på den evige «bør gjøres»-lista.
– Veldig mange flytter inn i boligen før alt er klart. En del små prosjekter blir liggende til senere, men når vi først har bodd oss inn blir vi husblinde og gidder ikke å ta tak i ting, sier Schineller.
Fest de løse listene, bytt lyspære i den der taklampen som er så vanskelig å komme til, sparkle og mal over de hullene du syntes var så skjemmende i begynnelsen, men som du nå lever greit med. Og gjør det skikkelig. Detaljene teller, nemlig.
– Mange påstår at de ikke kan male – og så viser det seg at de aldri har dekket til gulvene før, eller brukt maskeringstape! Det er jo klart det ikke blir noe fint resultat, da, sier Schineller, som oppfordrer til å gjøre ting i skikkelig rekkefølge. De fleste kan male, bare de også gjør forarbeidet skikkelig og dekker til alt det som ikke skal få malingsflekker eller søl på seg.
Ikke frykt farger
Og når vi er inne på maling – er ikke det tryggeste å holde seg til hvitt, selv om forståsegpåerne nå i lang tid har forkynt at hvitt er ut?
– Du får ingen atmosfære med hvite vegger. Hvite vegger er institusjon for meg – kjedelig og sterilt. Nei, slå deg løs og lek med farger – fargede vegger gjør også at interiøret kommer tydeligere frem, sier Schineller.