Den kanskje rimeligste, men også mest krevende måten å planlegge kjøkkenet på, er å gjøre alt helt selv. Men kanskje blir løsningene bedre av å få hjelp av proffene. Vi tar en kjøkkenrunde, og begynner på Ikea.
Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.
Gjør det selv
På Ikea tilbys kundene å tegne sine nye kjøkken helt på egenhånd. Man kan laste ned tegneprogrammet gratis og sitte hjemme ved egen pc, eller man kan komme på et av varehusene og gjøre jobben der. Hvor mange tegninger som lages i Ikeasystemet årlig kan ikke møbelgiganten registrere av personvernhensyn. Kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen anslår grovt ca. 150 000.
- De fleste sliter i starten, altså med å komme i gang. Men vi har oppgradert systemet vesentlig siden vi lanserte muligheten for å tegne hjemmefra, og dersom man er middels god i data, skal dette være en lek, sier Thommesen.
Han forklarer at tegneprogrammet plukker opp dersom du gjør noe «feil». Det skal altså ikke være mulig å tegne et kjøkken der skuffene krasjer i hverandre i hjørnet, for eksempel. Er man usikker, kan man dessuten få hjelp av kjøkkenteamet ved kundesenteret.
Thommesens beste tips til folk som vil tegne kjøkkenet selv, er å ta det med ro.
- Tid og ro i sjelen er nøkkelord her. Og søk gjerne råd fra den du bor med eller fra venner og familie før du ferdigstiller alt. Det kan være smart å få litt mer enn ett inntrykk før man sender bestillingen.
Lang erfaring
Hos de tradisjonelle kjøkkenbutikkene slipper du å sette deg inn i noe tegneprogram, og blir i større grad geleidet gjennom prosessen.
Mange velger derfor å få planleggingsjobben gjort hos en kjøkkenbutikk. Vi tar turen til Kvik på Skøyen for å sjekke hva de har å by på.
- Jeg har jobbet med kjøkken i ti år nå, og sitter dermed med en spisskompetanse på kjøkken som de færreste har – selv ikke faglærte interiørarbeidere, for det finnes jo ingen egen utdanningslinje for kjøkken, sier selger Truls Nilsen.
Selv om han hjelper kundene gjennom tegneprosessen blir det hele lettere dersom kundene har skisser med før første møte, der mål, vanninntak, stikkontakter og lignende er tegnet inn.
- Som oftest gjør vi det sånn at kunden kikker på ulike løsninger her i butikken ved første besøk. Så setter vi opp tid for en tegnetime. Til første tegnetime er det best om kunden tar med en enkel skisse der kjøkkenets mål, vanninntak, stikkontakter og lignende er merket av. Så prøver vi å finne ut av ønsker og behov. Ofte spør jeg om hva de liker best ved det gamle kjøkkenet, og hva de er mist fornøyd med, samt om det er noe de spesielt ønsker seg av det nye, og selvfølgelig også om budsjett, sier Nilsen.
Kjenner detaljene
Etter det første tegnemøtet utarbeider Nilsen grovskissen over kjøkkenet i Kviks flunkende nye tegneprogram. På neste møte settes detaljene – hva slags benkeplate kunden vil ha, hvilket blandebatteri og lignende. Først når alt dette er på plass, sendes ordren.
- En av fordelene med å komme hit er at jeg kan foreslå løsninger kunden selv ikke tenker over. Jeg kan legge inn ekstra lagringsplass bak en foring, og passe på at skuffen til vinglassene har automatisk inntrekk i stedet for demping, slik at de ikke klirrer mot hverandre hver gang man lukker skuffen. Jeg kan foreslå en fordypning til wok i kokesonen, og at ventilatoren legges i kokeplaten – ikke over – dette er nemlig fullt mulig. Kort sagt – jeg ser mange flere muligheter enn de fleste kunder gjør, sier Nilsen.
- Selv interiørarkitekter kommer til oss, legger controller Kathrine Rohde-Hanssen til. For heller ikke interiørarkitektene kjenner de ulike kjøkkenleverandørenes smarte løsninger så godt som de som jobber der, fremhever hun.
Utenom det vanlige
Vil det så være bortkastet å oppsøke hjelp hos interiørarkitekt? Nei, mener interiørarkitekt Tove Meldgaard.
- Vi har mye å bidra med. Vi kan se på boligen som helhet; bør en dør, vegg eller et vindu flyttes? Skal kjøkkenet ha en stil i tråd med resten av boligen? I tillegg vurderer vi behovene individuelt; hvor høye er de som skal bruke kjøkkenet? Hvor mange? Hvordan er matinteressen – har de ofte middagsgjester, eller ikke?
Særlig dersom du ønsker deg noe litt utenom det vanlige, er det nettopp hos interiørarkitekten du kan finne det.
- Jeg, for eksempel, forhandler det italienske kjøkkenet Modulnova, som er det flotteste livsstilkonseptet jeg vet. Med materialer som sement og sten, med stående panel i hele innredningen, gjerne kombinert med lakk og glass, eller med rimeligere materialer som laminat og melamin, blir kjøkkenet et møbel og ikke bare et kjøkken, sier Meldgaard.
Og det behøver ikke å bli så mye dyrere enn et «vanlig» kjøkken fra en kjøkkenbutikk.
- Modulnova har en rekke løsninger i alle prisklasser, og er konkurransedyktig med alle de vanlige kjøkkenleverandørene.
En interiørarkitekt vil i tillegg kunne gi deg råd om ting som tapet og maling, lyssetting, tepper og møbler – ting som strengt tatt ikke tilhører kjøkkenløsningen som sådan, men som likevel påvirker rommet, og boligen som helhet.
Spesialtilpasset
Vil du virkelig ha noe helt unikt, noe bare du og ingen andre har, er det imidlertid snekkertjenester som gjelder. Frilseth Design er et møbelsnekkerverksted i Oslo som tilbyr skreddersydde løsninger for kjøkken, bad og møbler. Alle løsninger tegnes ut, etter kundens ønsker, i 3D. 3D-tegningene brukes deretter for produksjonen av enkeltelementene.
- Vi lager ting helt fra grunnen av, i samarbeid med kunden. Det er mange fordeler ved dette – vi trenger blant annet ikke å tenke på standardmål, men kan tegne løsninger som passer spesielt til hvert rom, sier Terje Frilseth, som driver snekkerverkstedet. Han forteller at ny teknologi har gjort det mulig effektivt å produsere skreddersydde elementer maskinelt ved snekkerverkstedet. Dermed har det også blitt langt billigere enn bare for få år siden å lage et unikt kjøkken, siden alt ikke lenger må gjøres for hånd.
- Foreløpig er det ikke mange snekkerverksteder av denne typen her i landet. De fleste møbelsnekkere som tilbyr kjøkken har standardiserte løsninger. Men med den nye teknologien vi har fått nå, tror jeg dette er fremtiden for mange, sier Frilseth.