I over ti år har Vanja Blix Langsrud samlet venninnene sine til en årlig pepperkakehussamling.
Dagene i forkant går med til å kjevle og steke pepperkakehusdeler til mellom seks og åtte hus som alle har 11 deler hver. Malen er den samme som hun har brukt i hele 25 år.
- Vi blir som barn. Det er masse hyling og skriking. Vi sitter og klapper i hendene på egne vegne, fordi vi blir så fornøyd med resultatet – år etter år, forteller Langsrud, som i mange år har jobbet som lærer.
Når husene er satt sammen og ferdig pyntet kåres en vinner, og alle får reise hjem med sitt eget hus. Hos Langsrud får huset stå i fred helt til første nyttårsdag.
Tipsene
Etter å ha laget flotte pepperkakehus i over 25 år har Langsrud gjort seg en rekke erfaringer med hva som fungerer. Hun forteller at det ikke er noe hokus pokus med suksessfremgangsmåten.
- Deigen kjøper jeg på Ikea. Jeg har funnet ut at den er best å kjevle og smaker best av ferdigdeigene. Når jeg skal lage så mange deler orker jeg rett og slett ikke lage deigen selv. Det er viktig å ha en deig som ikke hever så mye, sier hun.
- Et tips til selve utkjevlingen er å kjevle rett på bakepapiret. Jeg legger også et silikonunderlag under bakepapiret. Delene skjærer jeg ut med pizzaskjærer.
Når alle delene er ferdig stekt er det viktig at de får avkjøle seg godt på rist. Ettersom 11 deler per pepperkakehus ikke får plass på en rist, pleier Langsrud å ta ut trådkurvene fra klesskapet og plassere dem rundt om i stua.
- Det blir en del pepperkakedeler rundt omkring når jeg holder på, kan du si. Et år avkjølte jeg delene oppå hverandre. Da ble de myke og husene seg etterhvert sammen.
«Royal icing»
Når venninne endelig er på plass, første søndag i advent, kan de begynne å pynte de ferdige delene.
I stedet for vanlig melisglasur lager Langsrud «royal icing», stivpiskede eggehviter blandet med melis og en sprut sitronsaft så det holder seg hvitt.
- Til å lime sammen delene bruker jeg knekk. Vi limer sammen husene etter å ha spist litt enkel middag. Da får jeg 15 minutter alene med hver av damene når vi står på kjøkkenet og limer. Det er utrolig koselig, sier pepperkakebakeren.
Når damene skal pynte er det en regel som gjelder: så mye godteri som mulig. Langsrud fyller også opp brettet rundt huset med masse godsaker, slik at ungene ikke blir fristet til å pelle av godteri fra selve verket gjennom adventstida. Første nyttårsdag er det imidlertid fritt fram.
Litt alvor
Selv om damene hjemme hos Vanja Langsrud koser seg i hverandres selskap og med husbyggingen, er det også et element av alvor i det hele. Det er selvfølgelig viktig at husene holder høy standard, og alle legger sin stolthet i å dekorere så pent som mulig.
Også hos SINTEF Byggforsk tar de papperkakehusbygging på alvor, og har leget en anvisning som detaljert forklarer hvordan du aller helst bør gå frem. Hvis du ønsker å lage deigen selv, mener altså SINTEF å ha kommet frem til den ideelle oppskriften.
- Smelt 250 g (ca. 3 dl) sukker eller brun farin + 280 g (2 dl) sirup + 100 g smør eller margarin i en gryte over svak varme.
- Rør 1 ss kanel + 1 ss ingefær inn i den smeltede blandingen. Eksperimenter deg eventuelt fram til din personlige krydderblanding.
- Spe med 3 dl H-melk og la blandingen avkjøles.
- Vei/mål opp 900 g (ca. 1 ½ l) hvetemel. Bland 1 ss natron i melet og sikt det meste av melet i væsken. Bland til deigen er klumpefri og smidig. Dekk deigen med resten av melet og sett den til herding/modning.
Deigen er beregnet for et pepperkakehus med målene 23 x 14 x25 centimeter (lengde x bredde x høyde). Skorstein og heving av bygningsdelene er ikke medregnet i målene.
Bakevettreglene
1. Ikke start på et stort og krevende prosjekt uten trening. Prosjektet må tilpasses din fysiske og psykiske form.
2. Si fra til resten av familien når du starter.
3. Vis respekt for gamle pepperkakehustradisjoner.
4. Vær rustet mot forviklinger, selv ved mindre prosjekter.Ha alltid utstyret i orden.
5. Lytt til erfarne pepperkakehusbakere.
6. Bruk en god og velprøvd oppskrift.
7. Bak aldri alene.
8. Det er ingen skam å snu. Avslutt før ungene starter å krangle eller du setter fyr på huset.
9. Spar krefter. Smil. Lås døren til kjøkkenet om nødvendig.
10. Vær forsiktig ved bruk av knekk til montering. Kan gi brannskader ved kontakt med bar hud
Kilde: Sintef