Etter flere år med intens satsing mot det britiske markedet, har blant annet Northern Ligthing fått foten innenfor i flere viktige butikker i London.
- Skandinavia har et fantastisk ry for briljant design, men Danmark, Sverige og Finland har vært de dominerende bidragsyterne, sa utstillingskurator og redaktør Henrietta Thompson ved åpningen av utstillingen 100 % Norway i London sist høst. - I 2006 så vi en forandring, og siden har den norske utstillingen under London Design Festival modnet og skilt seg ut med moderne, frisk design. Norge har et utrolig rikt designmiljø, påpekte hun. Det har aldri vært så mye bra norsk design som nå.
En aktør hun spesielt trekker frem, er Northern Ligthing. De har fått en fot innenfor hos de engelske møbelgigantene Heals, Liberty og 20/21. Det baner vei for å få norsk design ut i engelske stuer.
Selv om lampen Diva koster ca. 16 000 kroner, synes ikke det å skremme kundene.
- Lampen er blitt utrolig godt mottatt, forteller eksportdirektør Henning Meier i Northern Ligthing. Han viser stolt frem lysskulpturen med asymmetriske og irregulære spiler som var ny i 2011. Den er formgitt av Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset og har allerede mottatt Merket for god design fra Norsk Designråd.
Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!
Laminert tre og glass
Navnet er ikke tilfeldig valgt. Diva er en lampe man legger merke til, og den fyller rommet som en eksentrisk skuespillerinne. Det er spilene som gjør den særpreget, mener eksportsjefen. De siler lyset på en spenstig måte, og gir et behagelig og varmt inntrykk.
- Diva produseres hos en liten bedrift på Dokka med lang erfaring fra møbelproduksjon og laminering, forklarer Meier. Lampen er satt sammen av 32 spiler av limtre, og kan både stå fritt på gulvet som en skulptur, eller henge i taket som en pendel.
Glass er et annet materiale bedriften har valgt å satse på. Evergreen er en ny serie pendler i forskjellige størrelser laget av munnblåst glass.
- Formen er tradisjonell. Den har vi sett mange ganger tidligere, påpeker Henning Meier. - Men den sandblåste utsiden og skinnende blanke innsiden gir lampen et transparent og særegent uttrykk som gjør dette til en helt ny lampe. Det gjør at den passer godt inn i dagens motebilde, mener han, spesielt industrimoten. Opphenget er laget slik at pendlene kan justeres opp og ned med enkle grep.
Northern Ligthing har knyttet til seg en rekke designere. Duoen bak Evergreen er Vibeke Skar og belgiske Jens Praet, mens det er Ove Rogne som har kreert retro-lampen Oslo Wood. Den er inspirert av en gammeldags tivolilampe. I skjermen er det 2 000 tynne nylontråder.
- Formen er leken, og vi har med den prøvd å skape en positiv stemning, sier Meier.
Leken er også lampen Moo, formgitt av Ove Rogne og Trond Svendgård. Det er rett og slett en elg i full størrelse. Materialet er hvit polyresin – et slitesterkt harpiks som er lett å forme, og som også gir et bløtt og behagelig lys. Designerne håper Moo vil bli et postmoderne kitch-trofé som får tilskueren til å trekke på smilebåndet hver gang de ser skogens konge.
I Singapore og Kuala Lumpur
Den lille Oslo-bedriften startet opp i 2005, men har allerede rukket å etablere seg i 35 land. De har fått innpass i eksklusive interiørforretninger både i Europa og Asia, men det britiske markedet er spesielt viktig for dem. Håpet er å øke omsetningen her fra ca. 10 til 20 – 30 prosent.
- Det er i London de store hotellkjedene gjør innkjøpene sine. Derfor vil vi gjerne være her når for eksempel Marriott trenger 10 000 nye lamper, smiler Henning Meier lurt. Han setter stor pris på det norske eksportfremstøtet i millionbyen.
- 100 % Norway fungerer både som omdømmebygger og kommersiell spydspiss for norske designere og produsenter som vil satse internasjonalt, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd.
- Det har vært en lang og strategisk satsing for å hjelpe norske bedrifter inn på det britiske markedet, sier Norges ambassadør i London, Kim Traavik. Han fremhever det positive samarbeidet mellom ambassaden, Norsk Designråd, Norsk Industri og Innovasjon Norge.
- Endelig begynner man å se resultater av satsingen. Vi håper derfor vi kan fortsette dette arbeidet også de neste årene, fremholder han.
Bildet øverst på siden:
DIVA: Lampen fra Northern Lighting er laget i laminert tre og satt sammen av 32 spiler i limtre. Den ble belønnet med Merket for god design våren 2011. Fåes både som frittstående skulptur og pendel. Foto: Northern Lighting.