Mange elsker den rene duften av grønnsåpe. Men det er ikke lurt å bruke det tyktflytende innholdet i den hvite og grønne flasken over hele huset. Om grønnsåpe er bra for gulvet ditt eller ikke, kommer helt an på hva slags type gulv du har.
Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!
Parkett
Lakkert parkett er blant gulvene som ikke tåler grønnsåpe særlig godt.
- Til lakkert parkett anbefaler jeg ikke grønnsåpe. Men jeg anbefaler heller ikke mye vann. Grønnsåpen gjør at vannet løser seg bedre opp og trekker seg mer inn i treverket. Det betyr at dersom du har små sprekker i parketten, kan vannet trekke inn og skade eventuelt treverk under, eller parketten selv.
Det forklarer rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. Hun har skrevet en rekke bøker om rengjøring, både for renholdsarbeidere og folk flest. I 2012 ga hun ut boken «Rent; så enkelt!» om å gjøre rent og holde rent i hjemmet.
- Dersom du bare bruker en liten dråpe grønnsåpe i vannet, og tørker veldig godt opp etterpå er det ikke så farlig. Men de fleste tømmer jo en god dæsj såpe i for å få mye god lukt. Da får du en veldig basisk løsning som virker sterkere. Det er ikke bra for parketten, sier Hagesæther.
Hun anbefaler heller tørr rengjøring. På områder der du må få fjernet flekker, som for eksempel kjøkkengulvet, er det beste å ta litt nøytralt rengjøringsmiddel, som for eksempel Zalo, i vannet, og tørke godt opp.
Det samme rådet gjelder for oljet parkett.
- Bruker du mye grønnsåpe på oljet parkett vil du trekke oljen ut av overflaten. Bruk heller så lite vann som mulig, og litt nøytralt rengjøringsmiddel, sier Hagesæther.
Fliser, linoleum og vinyl
Dersom du har ru fliser, for eksempel i inngangspartiet, vil disse kunne få en lett impregnering når du vasker dem med grønnsåpe. Men noen ideell impregnering er den naturlige såpen ikke.
- Her kan du lett få striper og skjolder, hvis såpen legger seg ujevnt på kluten og flisene har en litt blank overflate. Best egnet er den til skifer og slike helt ru fliser, sier Hagesæther. Som ikke ville brukt grønnsåpen på badet, heller. Det er ikke på grunn av faren for bakterie- og soppvekst i den litt fettete filmen som kan bli liggende etter grønnsåpen. Den mener rengjøringseksperten er overdrevet av enkelte. Det er rett og slett det at det så lett blir skjoldete og stygt med grønnsåpevask av blanke fliser.
Lilleborg selv skriver på sine nettsider om Krystal Grønnsåpe at den ikke bør brukes på linoleum.
- Og ikke på vinyl, legger Hagesæther til. Den basiske løsningen kan fort ta knekken på polishen.
Trehvite gulv og møbler
På trehvite gulv og møbler, derimot, er grønnsåpen utmerket å bruke.
- Grønnsåpe har veldig god rengjørende effekt. Samtidig vil såperestene legge seg igjen som en impregnerende hinne i myke treslag, sier Hagesæther. Hun minner om at hinnen må reetableres jevnlig. Dette er en naturlig og ufarlig måte å impregnere treet på.
For øvrig er grønnsåpe utmerket å bruke til toving av ull og til fotbad. Men pass på – det er lut i grønnsåpen, og det er slett ikke bra for huden med for mye. Bruk derfor bare veldig små mengder når du senker føttene ned i badet. Og bruk helst den flytende varianten, ikke den som er i fast form. Da har du mindre risiko for at uoppløste såpepartikler fester seg på foten og ødelegger huden. Det beste er først å løse opp såpen med helt varmt vann, for deretter å utjevne temperaturen med lunkent vann.
Grønnsåpe kan også brukes til å fjerne sot på innsiden av peisovndører i glass, fordi den er så basisk. Da må du passe på å skylde godt med vann og tørke for å få gnidd bort skjoldene etterpå.