Det er vanskelig å bli lei de blå blomstene, turtelduene og de kinesiske pagodene – enten porselenet er fremstilt i Kina, England, Holland, Tyskland, København eller Norge. Her er ti ting som er greit å vite.
01 Kobolt fra Modum
Blaafarveværket på Modum var i perioden 1773 – 1893 en av verdens ledende leverandører av kobolt til porselensindustrien verden rundt. Koboltmalm er sjeldent og den blå fargen ettertraktet. En periode var dette Norges største bedrift med over 2 000 ansatte.
02 Porsgrunn porselen
Porsgrunds Porsælensfabrik ble grunnlagt i 1885 av skipsreder Johan Jeremiassen. I 1887 kunne den første brenningen finne sted. PP, som fabrikken også blir kalt, er Porsgrunns største turist-attraksjon selv om hoveddelen av produksjonen i dag er flyttet ut av landet.
03 Samleobjekter
Håndmalt porselen er ettertraktede samleobjekter på brukt- og antikkmarkeder.
04 Ulovlig kjærlighet
Willow pattern, eller hengepilmønsteret, ble svært populært i Europa. Bak motivet skjuler det seg en historie om en embedsmann som bor i en pagode. Han ønsker å gifte bort sin vakre datter til en rik eldre handelsmann. Men datteren er forelsket i farens unge sekretær. Sammen må de flykte over en bro, men de blir tatt til fange og nesten slått i hjel – men gudene griper inn og skaper dem om til turtelduer.
Willow pattern
05 Kongelig dansk
Royal Copenhagen ble grunnlagt som Den Kongelige Porcelænsfabrik i 1775. Den karakteristiske logoen med tre bølger symboliserer Danmarks tre store indre farvann: Øresund, Storebælt og Lillebælt.
Kongelig dansk porselen
06 Tyskland først i Europa
Forsøk på å fremstille porselen i Europa førte frem i 1709 da J. F. Böttger fant en metode, og i 1710 ledet det til opprettelsen av den tyske Meissen-fabrikken. Zwiebelmønsteret har vært i bruk siden 1730.
Meissen Zwiebelmuster
07 På frihånd
Dekorering foregår i våre dager stort sett på to måter, ved silketrykk eller med pensel. På Porsgrund Porselæn er penselen ennå i flittig bruk. Det tradisjonsrike stråmønsteret blir malt på frihånd.
08 Fem millioner pund
I 2010 ble en kinesisk vase med et intrikat dragemotiv solgt for nærmere 5 millioner pund, opplyser Daily Mail. Porselensvasen stammer fra Qianlong-perioden. Kjøperen var fra Kina, og er et eksempel på at velstående kinesere nå kjøper tilbake kulturskatter skriver avisen.
Detalj fra en kinesisk Ming-vase: Foto: Alberto Rigamonti/Scanstockphoto
09 Se etter merke
Tror du at du eier verdifullt porselen? Se nøye på navn og merking. Noen navn og fabrikker er spesielt betydningsfulle. I Norge er Porsgrunn, Figgjo, Stavangerflint og Egersund fajanse de mest ettertraktede. Stråmønsteret kalles også musselmønster, som kommer fra det tyske ordet “muschel” (musling).
10 På skattejakt
Samler du på blått porselen anbefales en tur til København. Der er utvalget stort og mangfoldig.
Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?