Du har sikkert hørt det – at vinninga går opp i spinninga hvis du bruker varmpeumpa til kjøling om sommeren. Dette er en seiglivet myte. Du skal kjøle noe voldsomt for å bruk så mye energi du bruker på å varme boligen gjennom vinteren.
225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Bli med, du også, da vel!
Liten temperaturforskjell
- Når du skal ha varme om vinteren er det veldig stor forskjell på utetemperaturen og ønsket innetemperatur. Si at det er minus fem ute, og du vil ha 22 grader inne. Da har du en forskjell på 27 grader, som varmepumpa må levere. Om sommeren, derimot, dreier det seg om små temperatursprang. Si at det er 30 grader ute og du skal ha det ned til 24 grader innendørs. Forskjellen er bare seks grader. Det krever lite energi sammenlignet med regnestykket om vinteren, sier markedssjef Mikkel Andenes i ABK, som importerer Toshiba varmepumper til Norge.
Informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening hevder også at man kan bruke varmepumpa til kjøling med god samvittighet.
- Forskjellen mellom utetemperaturen og ønsket innetemperatur er gjerne bare noen få grader, og krever svært lite energi. Når man først har investert i en varmepumpe til 20-30 000 kroner handler det om å bruke de mulighetene som dette gir deg, sier han, og viser til et regnestykke på organisasjonens nettsider: En varmepumpe bruker mellom 200 og 1 200 Watt. På kjøling bruker den kanskje 400 Watt i gjennomsnitt. Sett at den står på kjøling ti timer om dagen i 60 dager. Da får vi 240 kWh. Strømprisen 1. kvartal 2018 lå på 106,4 øre/kWh. Det vil si at selv med sommerens forholdsvis høye strømpriser vil du ikke måtte ut med mer enn ca. 250 kroner ved sommerbruk av varmepumpa.
Les også: Hvor mye strøm du sparer på varmepumpa avhenger av at installasjonen ble gjort riktig.
Myte
- Det er dessverre en seiglivet myte at det er så dyrt å bruke varmpeumpa til kjøling om sommeren, sier Gulbrandsen.
Det er ingen undersøkelser som viser at man bruker mye energi til kjøling i norske boliger. I varme deler av verden er derimot kjøling en stor energipost. Også kjøling av yrkesbygg i Norge kan være rimelig energikrevende. Men for privatboliger ser altså regnestykket nokså pent ut.
Har du ikke varmepumpe? Du kan likevel kjøle ned boligen - les tipsene her!
Kondensrør
Stort sett alle varmepumper kan brukes til kjøling. Er varmepumpen korrekt installert, skal det bare være å kjøre i gang. Men dersom du er i tvil om varmepumpen faktisk er riktig installert, - hvis du for eksempel har kjøpt bolig med varmepumpe og ikke har fått dokumentert installasjonen – bør du sjekke at varmepumpen har kondensrøret på plass.
Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. - Når du setter pumpa på kjøling vil luften på rista på innedelen kjøles ned, og du får samme effekt som når du tar en iskald flaske med cola ut av kjøleskapet og setter den på spisebordet: Det dugger. Dette er helt normalt og slik skal det være, men vannet må føres ut. Derfor har alle korrekt installerte varmepumper et kondensrør som går fra innedelen og ut, bort fra husveggen. Dersom dette røret mangler, eller på et eller annet vis er montert feil, må du ikke bruke pumpa til kjøling før du har fått det riktig, sier Gulbrandsen. I verste fall vil kondensvannet trekke inn i veggen og du får et stort fuktproblem. Dersom røret er der, men det ikke drypper fra det, er det tegn på at vannet forsvinner et annet sted. Da bør du stoppe pumpa med det samme og finne ut av hva som er problemet.
Ikke auto
Mange av oss setter varmepumpa på «Auto» vinteren igjennom og satser på at den da virker best mulig av seg selv. Men når den skal kjøle, er det absolutt best å sette den på «Kjøling» - ikke «Auto».
- Dersom du en solvarm formiddag setter termostaten på varmepumpa til for eksempel 24 grader og det er 28 grader ute, vil pumpa kjøle. Men når temperaturen kommer ned i 18 grader på natten, vil pumpa varme dersom du har satt den på «Auto». Derfor: Bruk «Kjøling» når du kjøler, sier Gulbrandsen.
Dersom du ikke gjør det, men lar den suse og gå på auto-innstillingen døgnet rundt, vil det trolig noe av vinninga gå opp i spinninga. Bevisst sommerbruk vil derfor være det beste – både for innetemperaturen og lommeboka.
Det er også viktig å huske på å lukke vinduer og dører når man setter på kjøling, så ikke ny, varm uteluft sørger for at varmepumpa må jobbe mer enn nødvendig.