For mange handler viftekjøp nå rett og slett om å sikre seg en før det blir tomt i butikkene. Men dersom du skulle være så heldig å komme innom et sted som faktisk har igjen flere ulike vifter, det være seg på nett eller i fysisk butikk, er det lurt å tenke litt rundt hva du skal bruke vifta til før du løper og kjøper.
Soverommet
Skal du ha vifta på soverommet, bør lavt støynivå være et viktig kriterium.
Stille: Designviftene fra Dyson skal være noe mer stillegående enn vanlige vifter. - Mange av kundene spør om viftene støyer, fordi de har tenkt å ha dem på soverommet. De aller fleste vifter lager noe lyd; de har bevegelige deler og de skal tross alt flytte luft, så noe lyd vil det alltid være. Men vil man ha noe som er så støysvakt som mulig er det en god løsning å kjøpe en litt større vifte og kjøre den på lav hastighet. Vi har også vifter med gummiblader som er blitt veldig populære fordi de avgir noe mindre lyd enn vifter med blader av metall. Dessuten er de trygge for barna, siden rotoren bare stopper om noen stikker hånden inn, sier salgssjef Thomas Martinsen i elektrokjeden Power.
Han trekker også frem designviftene fra Dyson som gode soveromsløsninger. De har en litt annen teknologi enn tradisjonelle vifter, og skal dermed være støysvake alternativer:
- Selve viftene sitter i sokkelen. Derfra ledes luften ut i en ring. Løsningen gir lite lyd, sier Martinsen.
Takvifte
Er det soverommet du vil ha luftbevegelse i kan det være en god idé med takvifte. Mange ser for seg rotting, mørkt treverk og av-og-på-snor når de tenker takvifte, men dagens takvifter har stramt design og fjernkontroll. Ser du for deg en rælete slags toalettsnor, rotting, mørkt treverk og kanskje en grusom lampeløsning i midten av det hele når du tenker på takvifte? Det stemmer ikke helt med dagens utvalg. Du kan lett få tak i takvifter som tåler dagens lys i ethvert hjem i dag.
- Vi importerer takvifter fra Westinghouse i USA. De har en litt amerikansk stil, men i forhold til de gamle rottingviftene er de milevis unna. De kommer med fjernkontroll, dimmefunksjoner og stram design. Noen vegrer seg for takvifter, men for andre trumfer funksjonen eventuelle fordommer, sier daglig leder Frode Eng i Lampemagasinet.
For å få takviften så stillegående som mulig er det viktig at den monteres riktig.
- Den må ikke festes med bare to skruer i taket, men alle fire, og i tillegg må man være flink til å etterstramme. Godt feste er viktig, ellers vil du kunne få tikkelyder. Helt lydløst blir det imidlertid aldri, siden det er luft og deler som beveger seg. Men selv på laveste hastighet får du en helt annen opplevelse av luften i rommet, sier Eng.
Design
Skal du ha viften i stua eller lignende, spiller lyden kanskje mindre rolle. Da er det design som slår inn – og hvor du har plass til viften. Denne våren har veldig mange gått for bordvifter i tradisjonelt design, forteller kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson.
Klassisk: Hos Clas Ohlson velger mange av kundene vifter med klassisk utseende. - Det ser ut til at folk ønsker de klassiske variantene. I tillegg til at den klassiske bordviften har solgt utrolig bra, var det enorm interesse for limited edition-varianten i sort og gull, sier hun.
Fordelen med enkle bordvifter er at de er lette å håndtere, lette å flytte, tar liten plass og stort sett gjør jobben. Har man svært liten plass vil kanskje likevel tårnvifter være bedre; de er høye og smale og kan plasseres i et hjørne uten å ta dyrebar benke- eller bordplass. På små barnerom vil disse kunne fungere godt.
- Så har vi jo en del varianter med ekstrafunksjoner som isbiter og vann, for de som måtte være interessert i det, sier Tully.
Slike vifter kjøler ned luften ved hjelp av vann eller is i en beholder. Ved fordamping av vannet fra beholderen oppleves vinden fra viften som sval og litt fuktig.
Tomt i sommer?
Det er imidlertid ikke slik at man kan velge og vrake i vifter for tiden. Power melder om perioder med utsolgte produkter både på nett og i butikk, og Clas Ohlson har også utsolgte produkter de jobber med å få nytt tilfang av. Hos Frode Eng i Lampemagasinet er det fortsatt vifter igjen: De er sine egne grossister og sånn sett mindre sårbare enn enkelte andre forhandlere.
- Men jeg kjenner til at mange grossister er tomme. Får vi en ny, tilsvarende varmeperiode i sommer er jeg redd det kan bli tomt for vifter nærmest over hele Skandinavia, sier Eng.
Og det er jo ikke rart. Mai 2018 var som kjent rekordenes måned. Det var den varmeste maimåneden siden 1900, som er første år i statistikken fra Meteorologisk institutt. Temperaturen lå 4,2 grader over normaltemperaturen for måneden. Det høres kanskje ikke så mye ut, men er helt eksepsjonelt. Avstanden ned til nest varmeste år, 2013, er stor. Da lå maitemperaturen 2,7 grader over normalen. Det ble også satt ny varmerekord for mai, da termometeret viste 32,7 grader i tettstedet Etne sør i Hordaland.
For noen er slike rekorder bedre business enn for andre – og de som selger vifter er blant de som kan juble over rekordmåneden. Hos Power har de hatt over 600 prosents økning på vifter, mens Clas Ohlson har solgt 650 prosent flere bordvifter i 2018 enn 2017.
- Vi hadde en oppgang i salget av vifter på ca. 800 prosent i mai 2018 sammenlignet med mai 2017, så ja, du kan trygt si at salget har økt, sier Frode Eng i Lampemagasinet. Han skynder seg imidlertid å legge til at mai tradisjonelt er en måned hvor de nesten ikke selger vifter – og at sammenligningsgrunnlaget derfor er svært lavt, slik at prosenttallet ikke egentlig helt speiler virkeligheten.