Du ser det kanskje når den lave vintersolen skinner inn gjennom vinduet – støvet som virvler rundt i rommet. Bor du i en nyere bolig er sjansen stor for at du ser litt ekstra mye av det.
- Med balansert ventilasjon har du mer bevegelse i luften enn i eldre, enklere ventilerte boliger. I tillegg har alle overflater helt jevn temperatur. Dermed lander ikke støvet så lett, men svever lengre i luften. Det virvles også lettere opp når man går i rommet. Nyere boliger kan dermed oppleves som mer støvete, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF.)
Han får stadig spørsmål fra folk i nye boliger som har problemer med støv.
- Noen tror det kommer fra ventilasjonsanlegget, men det gjør det ikke, sier Gustavsen.
Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?
Sandpapir under skoene
Støv er en salig blanding av ulike komponenter, men en nokså stor andel av støvpartiklene er rett og slett hudavfall fra oss mennesker. Også klærne våre, og andre tekstiler i boligen, drysser.
Kai Gustavsen. Foto: NAAF, Tore Fjeld.- Tenk bare på hva som sitter igjen i filteret når du kjører klærne i tørketrommelen, sier Gustavsen. Han anbefaler folk å følge med på filteret for å få en indikasjon på hva slags klær som støver mest. Man kan for eksempel ofte kjenne igjen de ulike plaggene utfra fargen på støvet på filteret, og unngå å kjøpe slike klær som drysser partikler i fremtiden.
Mye drar vi også med oss utenfra.
- Hvis du vil ha mindre støv inne gjelder det å ikke ta det med inn utenfra. Støv følger med klær og tekstiler, men også sand og skitt man drar med seg fra uteområdet ved boligen. Sand og bøss under utesko virker som «sandpapir» på gulv inne dersom det trekkes inn. Inneklimaet starter på gårdsplassen, sier Gustavsen.
NAAF anbefaler ikke heldekkende teppegulv, men småtepper som jevnlig bankes og ristes vil kunne være positivt. Støvet vil feste seg i disse tekstilene, men med hyppig renhold og lufting i lys og kulde ikke bli værende slik som i heldekkende vegg-til-vegg-tepper.
Proff rengjøring
Mange av oss støvsuger gulvet, men er mindre flinke til å vende støvsugeren oppover. Når var sist du støvsugde i vinduskarmen, eller oppå bilderammene?
- I nyere boliger hvor støvet ikke foretrekker én flate fremfor en annen er det ekstra viktig å støvsuge i høyden; oppå hyller, kanter og karmer. Dersom det er overflater du er redd for å ripe opp, som for eksempel på pianoet eller TV-en, anbefaler jeg en elementmopp, sier Gustavsen. Elementmopp selges foreløpig mest til proffmarkedet. Det er en lang, fleksibel mikrofibermopp som kan brukes for eksempel på persienner og andre overflater der støvsuging ikke er mulig. Mikrofiber tiltrekker seg støv, så det fester seg på kluten, ikke bare skyves rundt i rommet.
Gustavsen anbefaler også jevnlig støvsuging av for eksempel gardinene. Derfor lønner det seg ikke bare å tenke wattstyrke, men også ulike bruksområder når man kjøper ny støvsuger.
- Har du mulighet, så oppbevar ikke støvsugeren på soverommet. Og husk å skifte støvsugerpose regelmessig slik at det ikke lukter vondt av utblåsningsluften, sier Gustavsen.
Miljøgifter
Men litt støv – er det så farlig, da? For de fleste friske, voksne folk er det ikke farlig med litt støv. Men støvpartikler vil kunne irritere og gi betennelser i slimhinnen i nese, hals og luftveier. Beboere kan få tørrhetsfølelse i slimhinnen, økt slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste. Støv kan også utløse eller forverre astma.
Støv kan i tillegg bidra til kjemikaliecoctailen vi omgir oss med i hverdagen. En rapport fra Miljødirektoratet viser at støv i norske hjem inneholder mange miljøgifter. Det var Norsk institutt for luftforskning (NILU) som tok støvprøver fra ti norske husstander på oppdrag fra Miljødirektoratet tidligere i år. Blant stoffene som ble funnet i husstøvet var det noen som stammet fra personlige pleieprodukter og kosmetikk (siloksaner), flammehemmende midler fra elektronisk utstyr (dekloran), noen kom fra plastprodukter (deriblant bisfenol A) og fra perfluorerte stoffer som blant annet blir brukt i allværsjakker og kjøkkenutstyr på grunn av sine fett- og vannavstøtende egenskaper.
Støv kan også inneholde blant annet husstøvmidd og sporer fra muggsopper, som begge deler kan virke negativt på beboernes helse.