Hos hyttebutikken Hyttetorget er det travle dager for tiden. Folk handler inn til ferieboligen over en lav sko, og dusj står øverst på mange ønskelister i år.
Dusjkabinetter selger godt
– Ja, det går veldig mye – mer nå enn før. Vi vil ha mer komfort på hyttene, og dusj er en del av dette, sier kunderådgiver Sylvi Vasvik i Hyttetorget. Mest populære er dusjkabinettene på 80x80 eller 70x90 centimeter, som selges til hytteeiere med innlagt vann. Disse innretningene er ikke stort annerledes enn andre kabinetter, men er med sine 190 centimeter litt lavere enn vanlig, slik at de skal få plass også der takhøyden ikke er så stor.
Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?
Dusj uten innlagt vann og strøm
Mangel på innlagt vann er imidlertid ingen hindring for å kunne ta seg en varm dusj på hytta.
– Vi selger mye av vår vannsystempakke som består av en varmtvannsbereder, en sekslitersbeholder og en pumpe, pluss en pakke med alle rørtilkoblingene man trenger. Har man strøm, kjøper man en 230-volts varmtvannsbereder og kobler den på strømmen, mens de med gass kjøper en 12-volts og kobler mot gassen, forklarer Vasvik.
Denne typen løsninger er det ikke bare spesialforretninger for hytteutstyr som selger. Bransjeinitiativet ”Skikkelig rørlegger” melder om at mange større rørleggerforretninger også tar inn denne typen produkter i sommermånedene. Hos rørleggeren kan du også få gode råd om hvilken type løsning som vil være det best for deg, lyder meldingen fra bransjeorganisasjonene.
Utedusj
Mangler du plass til kabinett på hyttebadet, eller vil du fortsatt ha en løsning som er litt annerledes enn hjemme kan en utedusj være løsningen. Den enkleste varianten, som består av en sort ”pose” hvor man fyller på vann som varmes i solen, er en god, gammel slager som fortsatt selger godt. En annen løsning er å koble seg på vannledningnettet og montere et skikkelig blandebatteri for dusj på utsiden av hytteveggen. Med en skjermvegg av tre eller lignende får du en komplett dusj på lavbudsjett, lyder tipset fra ekspertene i bransjen.
Unngå frostskader til vinteren
– Kobler du deg rett på vannledningsnettet må du huske på å tappe ned anlegget på høsten før frosten kommer, for å unngå frost- og vannskader i hele hytta i løpet av vinteren, sier Hilde Jensen i Comfort Jensen Varme & Sanitær.
Husk å sjekke med din hyttekommune om hvilke krav som gjelder for rensing av gråvann (det vil si vann fra vaskemaskiner, dusj, oppvaskmaskin osv.)
– Rørleggerforretninger kan gi deg råd om riktig rensesystem for ditt behov og sørge for installeringen, sier Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters landsforening – VVS (NRL).