Ved utgangen av 2015 var det registrert 419 246 hytter i Norge, i følge tall fra SSB (Statistisk Sentralbyrå). Siden 2011 er dette en økning på 13 363 hytter i Norge. Nye hytter har stort sett forsikringene i orden. Derimot er det et enormt marked for oppussing av hytter. I følge Prognosesenteret pusset nordmenn opp hyttene sine for 9,7 milliarder i 2015. Samtidig oppgraderer vi hytteinventaret som aldri før. Forsikringsselskapene tror det finnes store mørketall i manglende forsikringer på hytter.
- Jeg frykter at det kan være mange underforsikrede hytter der ute, spesielt med tanke på alle som har gjort store oppgraderinger. De som bygger nye hytter har sannsynligvis forsikringene i orden, men jeg tenker at de som har gjort oppgraderinger uten å tenke forsikring bør gå gjennom hva de har, og hva de har gjort. Så bør de sjekke at forsikringen står i stil, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i IF skadeforsikring.
I følge Finans Norge var totalt 550 033 hytter i Norge forsikret til en samlet premie på 1 283,708 mill kr. Det gir en snittpremie på 2 334 kroner.
Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?
Enorme verdier
Mange har i dag større verdier på hytta enn de har hjemme. Og høyere standard. I mange tilfeller kan til og med hytteverdien være høyere enn boligverdien.
- I motsetning til for 25 år siden er det ingen som hever øyebrynet dersom du har badstue og boblebad i dag. Den norske hyttekulturen har tradisjonelt vært preget av at man skulle bære vann i bøtter, og hytta skulle ha utedo. I dag ser vi at nordmenn har en høy grad av komfort. Det spiller naturligvis inn på hvordan man forsikrer hyttene. Når man oppgraderer, utvider og fyller hytta med dyre ting og alle fasiliteter må man ikke glemme å tenke forsikring. Da må man sørge for den står i stil til de verdiene, sier Clementz
I følge tallene fra Prognosesenteret er det ikke lite verdier vi legger i hyttene våre.
- Tatt i betraktning at vi pusser opp for 68,7 milliarder kroner i hjemmene våre fremstår 9,7 milliarder kroner for å pusse opp hytter som et temmelig høyt tall, sier markedsanalytiker Agnete Hovden i Prognosesenteret.
Totalt pusser altså nordmenn opp for i underkant av 80 milliarder kroner i året. Bare i 4. kvartal 2015 ble det omsatt 4 100 bebygde fritidseiendommer i fritt salg. Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte antall omsetninger med 11 prosent. Det ble omsatt 3 200 fritidsboliger på eid tomt, mens fritidsboliger på festet tomt utgjorde om lag 900 omsetninger. Gjennomsnittlig kjøpesum per omsatte fritidsbolig var 1,5 millioner kroner både for fritidsbolig på eid og festet tomt. Vestfold og Østfold hadde den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen med henholdsvis 2,4 og 2,0 millioner kroner per omsetning. Dette viser tall fra SSB.
Utlån og utleie – mulig smell
Derfor bør man tenke seg nøye om når man låner bort og leier ut hytta. Det kan bli dyrt dersom du ikke har orden i sysakene.
- I Norge har vi en god tradisjon for å dele på og være på hverandres hytter og ha det trivelig. Sånn skal det fortsette å være. Hos de fleste forsikringsselskap skiller man mellom utlån og utleie, forteller Clementz.
Du kan i de aller fleste tilfeller låne ut hytta gratis så mye du vil uten at det påvirker forsikringen din. Når du planlegger å drive utleievirksomhet forandrer bildet seg fullstendig.
- Hos IF har du tilgang til å leie ut hytten inntil en måned per år uten at det berører forsikringspremien. Skal du derimot leie ut mer blir det kommersiell drift og da øker risikoen. Vesentlig utleievirksomhet gir et tillegg på grunn av økt risiko. Hvis det blir en skade og man driver slik utleievirksomhet uten å gi beskjed kan man risikere at man må betale en mindre eller større deler av regningen selv, advarer Clementz.
Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge forteller at det i fjor ble utbetalt 800 millioner kroner i forsikringspenger for hytteskader.
- Det var en liten økning fra året før, og vi ser at erstatningsutbetalingene etter innbrudd og tyveri faktisk gikk ned med 15 prosent, til 47 millioner kroner, sier hun.
I alle tilfeller er det en regel som går igjen hos alle forsikringsselskaper. Er du usikker på om du er dekket og at det du gjør er omfattet av dine forsikringer bør du ringe og avklare dette med selskapet.