Drømmehytta: Off-grid og miljøvennlig

Gå til hovedinnhold

Drømmehytta: Off-grid og miljøvennlig

Gjenbruk og miljø var stikkord da Astrid Sandvoll og Per Anders Gjørsli bygget seg en hytte med enkel standard i Ringsakerfjellet.

På hytta i Bjønnåsen hos Astrid Sandvoll og Per Anders Gjørsli, har gamle staur blitt til et stakittgjerde, en hagehuske og en spilevegg foran den ene kortveggen. Terrassen har fri utsikt mot skog og fjell. 

Hytta på knappe 70m2 er enkel, har smarte innretninger og er smakfullt møblert, nesten bare med gjenbruk.

- Kjøkkenet i heltre kjøpte vi på Finn for en slikk og ingenting, forteller Sandvoll.

HELTREKJØKKEN: Det brukte kjøkkenet ble tilpasset, slipt og malt. 

Det ble tilpasset, slipt og malt. Noe av det som ble til overs ble forvandlet til en benkeløsning i entreen, resten har de lagret på gården til Gjørsli.

HELTREKJØKKEN: Det brukte kjøkkenet ble tilpasset, slipt og malt. 

Historie i veggene

Paret hadde ønsket seg ei hytte med eldre elementer. En god del av tømmeret fra ei falleferdig seter har de brukt om igjen både i hytta til enkelte vegger, og på tilbygget til ett av anneksene hvor de har vedskjul og bod. 

- Ved å bruke dette tømmeret fikk vi det utrykket vi hadde lyst på, forteller Sandvoll.

GAMMELT TØMMER: To bilder av den gamle setra står i to små nisjer i det gamle tømmeret på stua, omringet av innrissede navn og årstall.

Mye av tømmeret har innrissede navn og årstall, det eldste fra 1871, som gir både sjel og sjarm til et interiør med staselige arvemøbler eller bruktfunn fra Finn.

Reparere og gjenbruke

Per Anders Gjørsli har noen enkle prinsipper; det som kan repareres, eller det som er i orden, det kaster han ikke! Hvis han må kjøpe noe nytt, så kjøper han noe som er ordentlig.

- Da får du noe som varer, sier han.

I veggene er det isolert med Hunton trefiber, og i taket har de fått blåst inn celluloseisolasjon. Oppunder taket sørger alltid åpne ventiler for god tilførsel av frisk fjelluft som gir et godt inneklima.

- Her finnes det ikke en bit plastikk, for jeg vil at veggene skal puste, understreker han.

Bunnsolid

De høvlede og beisede takåsene har Gjørsli hogd og dratt ut av egen skog. Og taket er bygget ekstra solid, både fordi takene er kledd med skifer og fordi han ikke ville måke snø.

HØYT UNDER TAKET: Det store, åpne rommet med god høyde under taket, rommer kjøkken, spisestue og stue. Her er det plass til hele familien når de samles.

- Jeg har solide tak på gården som jeg slipper å måke, da skal jeg ikke være nødt til å måke her heller, sier han.

Skiferen de fant til salgs på Finn, ble opprinnelig levert fra Alta til Oppdal i 1938.

– Vi kjøpte et lass som ble lagt både på hytta og på anneksene, sier han.

Det var en gedigen jobb å rengjøre skiferen, men de er veldig fornøyde.

GAMMEL SKIFER: Også anneksene har fått skifer på taket. Den ble opprinnelig levert fra Alta til Oppdal i 1938.

I anneksene og i uthuset har de gjenbrukt gulvene fra et gammelt hus. De solide gulvplankene ble slipt. Dørene til anneksene er gamle innerdører som Gjørsli har kledd og isolert utvendig.

Helt frakoblet

Paret ønsket seg en enkel standard hvor de ikke var avhengige av noen andre. Og litt av poenget var at det skulle være annerledes enn hjemme.

- Å vite at vi kan dra hit uansett strømpriser, strømbrudd eller hva som nå måtte skje, var viktig for oss, sier Astrid Sandvoll.

Strøm til belysning, kjøleskap og vannpumpe får de fra et 300 watts solpanel montert på baksiden av uthuset.

På kjøkkenet lager de maten på gass. Har de et større behov for strøm har de et aggregat som kan komme dem til unnsetning.

Vannet i springen kommer fra en vanntank plassert i en liten frostfri kjeller under hytta. Kjelleren brukes også til oppbevaring av matvarer. Og så fyrer de med ved.

På den frittstående vedovnen varmer de ofte opp dusjvannet mens de er ute på tur, slik at de har nok varmtvann til en kort dusj når de er hjemme igjen.

- Jeg tror det skjer noe med bruken av hytta når du får varmt vann i dusjen, men målet er jo at vi skal ha et lavere forbruk, ikke et høyere, sier Gjørsli.

Optimal plassering og lite vedlikehold

Tomten ligger fritt uten utsikt til andre hytter, og er bygget slik at de har det lunt på uteplassen. Inngangspartiet har en innhuk, slik at det aldri snør igjen foran inngangsdøra.

Fasaden er behandlet med jernvitrol og skal stå å gråne, og med unntak av vinduene er hytta nær sagt vedlikeholdsfri.

Denne saken er et utdrag fra artikkelen «Enkelt, smart og smakfullt» publisert i Hus&Bolig utgave 3 – 2023.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer