Dette må du sjekke på hyttevisning

Gå til hovedinnhold

Dette må du sjekke på hyttevisning

Skal du kjøpe hytte bør du være like kritisk som når du kjøper hus. Mange hytter har vært selvbyggerprosjekter og en hytte kan romme mange skjulte kostnadsbomber.

Vi er mange som drømmer om hytte på fjellet eller en deilig sommerstue ved sjøen. Det finnes omtrent en halv million hytter i Norge, og de brukes i varierende grad. Fordi hytter brukes sjeldnere enn hus er de også utsatt for skjulte feil som ikke oppdages like kjapt som man ville gjort ved en bolig.

Øyvind Magerøy er fagsjef hos Norsk Hussoppforsikring, og kan fortelle at mange gjør bomkjøp fordi de lar seg blende av vakre overflater.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Skal ikke lukte kjeller

Mange kjøpere har ekstra fokus på våtrommene, og fokuset er berettiget da flertallet av eierskiftesaker omhandler våtrom.

- Det er veldig vanlig at man åpner krana og lar vannet renne for å sjekke at sluket virker og at fallet mot sluket er riktig. Man sjekker etter svertesopp bak badekar og kabinett.

Men så er man kanskje usikker på hva mer man kan og bør sjekke. Enkelte ting er ekstra viktig.

- Sviktende drenering og fuktproblemer i kjeller og underetasje er blant de vanligste eierskiftesakene på lik linje med våtrom. Derfor bør man vie dette ekstra oppmerksomhet, sier Mågerøy og peker på noen tegn man skal se etter i kjellere.

Dette bør du se etter i en kjeller:

- Typisk kjellerlukt er tegn på et fuktproblem som i lengden kan åpne for mugg- og svertesopp.

- Saltutslag eller avflassing av maling er tegn på en sviktende drenering.

- Insekter finner livsgrunnlag der det er tilgang på næring, riktig temperatur og fuktighet. I en frisk kjeller skal man normalt ikke finne sølvkre, skrukketroll og saksedyr.

- Skjolder og misfarging på overflater, eller svanker (inn- eller utbuling, fordypning) i gulvet kan være tegn på skader.

Unngå overraskelser med ildstedet

Å bygge eller kjøpe ny hytte er en drøm for mange, men fortsatt kjøper de fleste av oss brukte hytter. Historisk er den norske hyttekulturen er tuftet på en nøktern tankegang hvor man både har gjort og ønsker å gjøre mye på egenhånd. En grundig gjennomgang av hytta før du legger inn bud er viktig. En klassisk «Gerhardsenhytte» ble ofte bygget på dugnad og i flere etapper som et ferieprosjekt.

- Denne kulturen har sørget for at det er mange koselige hytter over hele landet, men det kan være smart å undersøke den tekniske kvaliteten nøye og være klar over ekstrakostnader som kan dukke opp. Vi har sett mye rart når vi har tatt befaring på peis og pipeløp på eldre selvbygde hytter, sier Sindre Baardson, kjedeleder i Varmefag.

- Sørg for å finne ut hvem som murte peis og pipeløp, siden det ikke er uvanlig at også dette har blitt murt av de som bygde hytta. Videre bør du spørre selgeren om brannvesenet hadde noen merknader ved siste inspeksjon, sier Baardson.

Bruk øynene

Magerøy i Norsk Hussoppforsikring anbefaler videre at man bør foreta en visuell inspeksjon av utsiden av hytta. Flasser maling og puss av fasaden er det stor sannsynlighet for fuktproblemer. Avhengig av hvor på konstruksjonen dette er, kan problemet skyldes fukt via slagregn (regn som kommer vannrett på grunn av vind), utett tak, eller fra grunnen på grunn av sviktende drenering.

- Dersom terrenget har fall mot hytta vil overflatevann samle seg rundt bygningen, og har man dårlig drenering vil vann kunne trenge inn i konstruksjonen, sier han.

Se opp for krypkjellere

Dersom hytta har krypkjeller eller blindkjeller skal man være på vakt. Disse tilfører boligen en løpende risiko. Under visse forutsetningene er det kun et spørsmål om tid før det oppstår skader. I forbindelse med krypkjeller må man se etter følgende:

- Inspeksjonsmulighet, krypkjeller må inspiseres i forbindelse med kjøp.

- Lufteventiler, helst nær hjørner.

- Grunnen må være ryddet for rester etter byggeprosessessen.

- Grunnen skal være dekket til med plastfolie (dampsperre).

- Er det fortsatt høy fuktighet bør det være montert avfukter for å hindre at det blir livsvilkår for sopp og insekter som bryter ned trekonstruksjon.

- Skjolder og misfarging på overflater.

Er det ikke mulig å inspisere krypkjelleren ville Magerøy vært veldig forsiktig med å gjøre en handel.

- Det vil jeg fraråde fra å kjøpe objektet. En lukket krypkjeller fylles av damp fra grunnen og blir til et mekka for mugg- og råtesopper, og for insekter sier han.

Ikke vær passiv

Det er like viktig å be om dokumentasjon for hytter som det er for boliger og det dummeste spørsmålet er spørsmålet som aldri ble stilt.

- Still spørsmål. Spør om det foreligger en boligsalgsrapport, dette er en tilstandsrapport for det byggetekniske, skrevet av en takstmann. Også egenerklæringen fra eier er viktig. Her skal det stå opplysninger om hvilke tiltak som er gjort med boligen, når de ble utført og hvem som var ansvarlig for arbeidene. Skader og hendelser som er nevneverdige skal også være nevnt. Be også om å få se samsvarserklæringen for det elektriske anlegget, her vil det stå om det elektriske anlegget er utført i samsvar med forskriften i el-tilsynsloven, sier han.

Kilde på lister: Norsk Hussoppforskring

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer