Når nettene blir lange og kulda setter inn er hageliv en fjern tanke for de fleste av oss. Da ligger den der, med rimet gress og kanskje noen epler vi ikke fikk sanket inn, og vansmekter i ensomhet helt til lyset og varmen er tilbake om mange måneder. Kanskje får den besøk av noen snømenn i løpet av vinteren, eller noen barneski som går sine første runder, men stort sett blir den ikke mye brukt. Med mindre man har en vinterhage, da. Da kan man kombinere innendørs-komfort med mer bruk av uteområdet – året rundt, om man planlegger godt.
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
Hva er en vinterhage?
Vinterhage, hagestue, glassveranda, innglasset terrasse – begrepene går litt over i hverandre og brukes ikke alltid likt, men de fleste leverandører synes å være enige om at det er en viktig forskjell mellom en vinterhage og en hagestue, og det er isolasjonsevnen.
- De fleste er enige om å bruke begrepet vinterhage om en isolert hagestue – en som er så godt isolert at den kan midlertidig varmes opp og brukes gjennom vinteren, sier selger Frank Akselsen i Willab Garden.
Hagestue brukes derimot ofte om samme type konstruksjon, altså en stue ute i hagen, enten montert mot en yttervegg eller frittstående, men med varierende grad av isolasjon. De rimeligste og enkleste hagestue-variantene har helt enkelt glass og selges primært som hagestuer for sommerbruk. De er ikke egnet for å varme opp og bruke når det blir for kaldt i været. De som er noe bedre isolert holder mer på varmen og regnes gjerne som tre-sesongs hagestuer og kan brukes vår, sommer og høst. Og så er det vinterhager, som altså de fleste definerer som et uterom som er godt nok isolert til at det kan varmes opp og brukes hele året.
Helårs?
Det ligger selvsagt en prisforskjell i isolasjonsevnen, men når man først setter opp et uterom bør man vurdere bruken nøye: Skal det for eksempel brukes som en ekstra spisestue når det er gjester på besøk? Vil det da være naturlig å ønske å bruke den i julehøytiden, for eksempel?
- Mitt inntrykk er at de som trodde de ville bruke hagestuen bare vår, sommer og høst, nokså raskt finner ut at de gjerne skulle kunne ha brukt den hele året. Mange angrer da på at de ikke valgte en vinterisolert løsning fra begynnelsen av, sier Ronnie Pedersen, daglig leder i Veranda AS.
Utesko en barriere
Når man er i planleggingsfasen er det lett å undervurdere hvor stor barriere det er for oss nordmenn å ta på oss uteskoene for å gå ut til eller inn i vinterhagen. Dersom vinterhagen er plassert for seg selv ute i hagen, og ikke tilknyttet boligen, blir den mindre brukt: Å ta på utesko og gå ut i den blir rett og slett en hindring.
- Ikke plasser den langt ute i hagen, da vil den bli langt mindre brukt enn om du bare kan åpne opp terrassedøren og gå rett inn uten å skifte sko eller klær, sier Thore Fossheim, markedskoordinator i Grønt Fokus.
De fleste av hans kunder velger en løsning der hagestuen settes utenfor terrassedøren og inntil husveggen.
Gulv
En vinterhage bør ha en stabil, isolert og drenert såle.
- Uansett hvor godt isolert vinterhagen er, så er det ikke som inne. Du kan derfor ikke legge parkettgulv, for eksempel, men må velge et materiale som tåler å ligge i et rom der klimaet er midt mellom ute og inne, sier Akselsen i Willab Garden.
De fleste leverandører mener varme i gulvet vil være en smart investering, særlig hvis man legger fliser, som er et naturlig valg til gulvet.
- De fleste som setter opp en vinterhage velger å støpe en såle i betong og legger inn varmekabler. Tar man først kostnaden med en vinterhage synes mange at det er greit å legge 10-15 000 kroner ekstra på støp og varmekabler, sier Fossheim i Grønt Fokus.
De aller fleste leverandører vil være behjelpelige med å gi råd om fundamenteringen til hagestuen, enkelte har også ferdige gulvpakker man kan bestille i tillegg til vinterhagen.
Ikke del av huset
Enkelte leverandører oppgir å selge vinterhager med isolasjonsglass som er så godt isolert at de oppfyller kravene til glass som kan brukes i fasaden på bolighus. Men selv om vinterhagen du velger er aldri så mye isolert, skal det mye til før den oppnår samme isoleringsevne som huset. Å rive husveggen for å koble vinterhagen mer direkte på boligen er derfor ikke noe du bør gjøre uten videre.
- Vanlig enkelt glass i våre hagestuer har en u-verdi på 5,7. En vår/høst hagestue har u-verdi på 3,0. Våre fullisolerte vinterhager har en u-verdi på ca. 1,7. Mens en vanlig enebolig har ofte u-verdi på 1,0, forklarer Thore Fossheim, og påpeker at selv den «varmeste» vinterhagen han selger ikke kommer opp mot den isolasjonsstandarden som kreves av boliger i dag.
- Det gjenspeiles selvsagt også i prisen. Du får en god vinterhage til rundt 150 000 kroner, mens et påbygg av samme størrelse gjerne vil koste flere hundre tusen kroner, sier han.
Vedlikehold og bruk
En vinterhage krever lite vedlikehold, spesielt dersom du velger et rammeverk av aluminium.
- Våre løsninger krever ikke noe vedlikehold utenom rengjøring, det er en av de store fordelene ved aluminiumskonstruksjoner, sier Ronnie Pedersen i Veranda AS, som legger til at om man velger selvvaskende glass blir også rengjøringsjobben minimal.
Reisverk av limtre vil kreve maling, men bruker du maling av ypperste kvalitet fra starten av, kan du slippe greit unna, mener Akselsen i Willab Garden:
- Det er jo ikke så mye treverk det er snakk om, og med godt grunnarbeid og kvalitetsmaling vil male-intervallene bli lange sier han, og legger til at de fleste kundene deres velger ferdiggrunnet reisverk.
Bruk
Men hva bruker man så en vinterhage til? Alt mulig, ifølge leverandørene.
- Bare fantasien setter grenser. Noen bruker den faktisk som et ekstra soverom. Men vanligere er det nok å bruke den som en utvidelse av kjøkkenet, det ser vi at er veldig populært for tiden, sier Ronnie Pedersen.
I mange tilfeller er det størrelsen som avgjør.
- Velger man en liten modell på for eksempel 3 x 3 meter, får man plass til et par gode lenestoler og et lite bord, og kan bruke det som en ekstra stuekrok. Går man for 15 kvadratmeter får man plass til spisebord, og kan samles der i høytider med venner og familie, sier Thore Fossheim.
Frank Akselsen i Willab Garden sier at vinterhagen ofte brukes til både spiserom for spesielle anledninger, rom der barna kan gjøre lekser, og ikke minst til å bare kunne sitte i fred og ro og nyte utsikten ut i naturen.
- Hva er vel vakrere enn å sitte i en stue i hagen med nesten bare glass, og ha det varmt og godt samtidig som vinterstormen herjer utenfor? Det er en helt spesiell følelse å sitte ute, men allikevel inne. Dette er noe våre kunder bekrefter, sier han. raa@huseierne.no