Kristin Austigard har hendene fulle av rosa og lilla rhododendronkvister – et høydepunkt om våren når hun kan nyte synet av de vakre, fargesterke blomstene som springer ut av de vintergrønne trærne, og ta med blomster inn.
- Jeg gleder meg alltid til rhododendronen blomstrer. De er dekorative, og vi pleier også å ha blomster på bordet når datteren min har bursdag i juni, sier Kristin Austigard.
I mai og juni bugner det av rhododendron i hagene på Sør-Vestlandet, og hos Kristin Austigard er plantene et vårtegn som pynter opp til familiens merkedager. De to store rhododendrontrærne har overlevd nye eiere og utviklingen i hagen, og har stått på samme sted siden huset ble bygget på tidlig 70-tallet.
Hageglede
Da Kristin Austigard og mannen overtok huset på Røyneberg i Sola kommune for fjorten år siden, var hagen fullstendig overgrodd, og de måtte praktisk talt klippe seg nedover og rundt rhododendronbuskene, som har fått lov til å være et av hovedpunktene i hagen siden.
Rhododendron er takknemlige og trenger lite stell. De får gjødsel, og klippes litt av og til forteller Austigard. Trærne er hardføre, og disse står værhardt til mot havet, og tar av for vinden.
- Vi laget en lun oase, et lite hagerom mellom steinene bak, som rammes inn av de vintergrønne trærne. Og det gjør at vi kan bruke hagen store deler av året, forteller Kristin Austigard.
Hagen er endret og utviklet gjennom årene. Rhododendron er blitt nabo med japansk blodbøk, japansk lønn og bambus, for Kristin Austigard synes det er fint å bryte det grønne med rødt, og med planter fra samme region kler de hverandre godt.
Rhododendron liker seg godt på Sør-Vestlandet, i det våte været med sur jord. Kommunene i distriktet bruker den til å dekorere opp langs veiene, og i underganger med sykkelstier. Den er dekorativ i sin grønne prakt gjennom hele året, og lager en massivt bugnende intens blomstring hver vår som kan gjøre det tristeste veikryss til en vakker oase.
Rhododendronlidenskap
Inne i drivhuset på Vigrestad på Jæren har Reidar Vigrestad alltid en hær av små rhododendronplanter. Plante for plante er møysommelig satt som frø, og han følger tålmodig med på utviklingen. I den store flotte hagen rundt huset er ingenting tilfeldig, for her har lidenskapen for rhododendron resultert i hundrevis av planter.
- Det er jo noen mektig fine planter. Men når du ser en plante må man ikke bare se på blomsten, for under bladene kan belegget være både lyst, rødt eller aluminiumsfarget, kalt indument, sier Reidar Vigrestad.
I hagen på Vigrestad er det flest ville rhododendronarter, i alle høyder og størrelser. De ville artene er hardføre, og svært forskjellige, både i blomsten og fargene. Det er en mangfoldig art med planter mange av oss ikke ville forbundet med rhododendron.
Det er blitt beskrevet tusen ville arter, og Reidar Vigrestad har i alle år jaktet på stadig flere sorter til hagen sin. Han har blant annet fått frø og planter fra en dansk botaniker, og har selv dratt mange steder i verden, som tre ganger til Kina på rhododendron-jakt.
- I Nepal gikk vi gjennom en skog der rhododendrontrærne var over 30 meter høye. Å se de flotte trærne mot snøkledde fjell i bakgrunnen var helt fantastisk, sier Reidar Vigrestad.
Fra Himalaya og Kina
Engasjert i Den norske Rhododendronforening, holder Reidar Vigrestad foredrag og kurs, bytter frø og selger planter han selv har odlet frem. Gjennom førti års lidenskap og arbeid med rhododendron, har han bidratt til å bygge opp rhododendronsamlingen på Aboreet i Sandnes.
- Det viktigste for oss er å spre de spesielle artene, for de får du ikke tak i på butikken. Mange er ikke vant til et stort utvalg. Og når jeg viser dem bilder fra hagen blir de ofte veldig interessert, sier Reidar Vigrestad.
Hovedområdet for rhododendron er i Himalaya og i Kina, og der finnes alt fra små krypende plater til over 30 meter høye trær, med blomster som kan være som små fingerbøl til store liljeaktige blomster i alle farger. Engelske misjonærer i Asia tok med seg rhododendron hjem på1800-tallet. Disse ble siden krysset, og har resultert i tusenvis av hybrider. I hagene hos oss har noen få kryssede sorter lenge dominert, som de i hagen hos Kristin Austigard på Sola. I dag er utvalget blitt større, og hagesentrene tilbyr flere spennende sorter.
De kryssede artene har ofte små blader og store blomster, og er ikke like dekorative utenom blomstringen som mange av de ville artene, mener Reidar Vigrestad.
For ham er det viktig at en rhododendron gir glede året rundt, og er flotte å se på selv når de ikke blomstrer, som ekstra store blader eller knopper med farger.
- Det gir en ekstra verdi på planten, når de nye skuddene er røde og dekorative, mener han.
Rhododendron finnes nå over hele verden unntatt i tropene, og kan vokse så langt nord som Tromsø, der Botanisk hage har 70 arter i samlingen. Tidligere var oppfatningen også at Østlandsområdet og de indre dalene ikke hadde rett klima for rhododendron, men Vigrestad har sett på mange flotte store planter også på den kanten av landet, på tur med rhododendronforeningen.
- Velger du de rette artene, er det helt utrolig hva som klarer seg.
Krever tålmodighet
Reidar Vigrestad får god hjelp av kona til å stelle og ordne i hagen. De har kombinert rhododendron med andre surjordsplanter, vintergrønne planter, liljer, lyng og magnoliatrær. Det er en frodig og spennende hage, med en egen fjellhage der vi finner flere spesielle rhododendronarter som kryper på steinene. Noen av dem har han selv hentet frø til på turer i fjellandskap i Asia.
Det er en stadig utvikling i hagen, og klimaet på Jæren gjør at planter også må byttes ut. Selv i det fuktige og milde klimaet, kan vinteren bli kald og komme med barfrost som tar knekken på en plante. Når det regner er Reidar Vigrestad å finne i drivhusene med de nye plantene som skal finne en plass i hagen her, eller i en annens hage. Rhododendron vokser sakte, og det krever en god porsjon tålmodighet, og langsiktig planlegging.
- Jeg følger hele kjeden, og ser utviklingen underveis. Det blir aldri kjedelig, sier han.
Når vårens store rhododendronblomstring er over i hagen hos Kristin Austigard, tar vinden som blåser inn fra sjøen tak, og blomstene drysser lett ned. Hun liker godt den fine skulpturelle formen de to store rhododendrontrærne har, som gjør at de har overlevd alle endringene i hagen. Kristin Austigard prøver å ta vare på de gamle plantene og trærne, og har flyttet rundt på en del gjennom årene, også noen rhododendronbusker. Og selv om det kanskje ser litt rart ut i starten vokser de seg ofte til.
- Ta vare på plantene og gi dem en sjanse, er hennes råd. ngs@huseierne.no
7 tips om rhododendron
1 Planlegg hagen for å få blomstring gjennom hele sesongen.
2 Rhododendron har visse krav: fuktighet, sur jord med lav ph og mye regn.
3 Liker seg i lett jord, bland inn Perlitt for å gjøre den luftig. Hånden skal lett kunne stappes ned i jorden til albuen. Du kan også tilføre litt torv, skogbunn og barnåler.
4 Bruk vanlig gjødsel. Planten tåler ikke kalk, den gjør at PH-verdien blir høy.
5 Plant i forhold til størrelsen på hagen, og pass på at rhododendronen får litt le om vinteren.
6 Rhododendron kan klare seg i krukker på en balkong og i kasser, men jorden må ikke bli kompakt.
7 Henter man rhododendron i utlandet, kreves sunnhetssertifikat på planten, og kontakt med Mattilsynet.
Kilde: Reidar Vigrestad
Fakta: Fakta om rhododendron
• Slekt i lyngfamilien, også kjent under navnet alperose. Azalea regnes til arten. Det er beskrevet 1 000 ville arter, de fleste er funnet i Himalaya-området, og i fjellstrøk i Kina – fra små dvergbusker til store trær på 30 meters høyde.
• Tatt med til Europa på 1800-tallet og krysset til utallige nye hybrider, ofte oppkalt etter den som fant dem. Det er registrert 30 000 hybrider.
• To norske sorter: lapprose og finnmarsspors. Rundt 450 av artene klarer seg i Norge.
• Rhododendron er svært utbredt på Vestlandet. Med milde vintre klarer de seg godt uten å bli dekket til. Fjorårets vær påvirker blomstringen, fordi den setter knopper på høsten.
• Det er lite skadedyr på rhododendron fordi bladverket er litt giftig.
• Bergen er den store rhododenronbyen. I Stavanger og omegn er det rhododendron i de fleste hager, og kommunene bruker den vintergrønne planten til å pynte opp rundt veistrukturene og i parkene. Også i innfartsåren til Stavanger, ved motorveien står det svære gamle rhododendron som blomstrer om våren.