Basilikum, rosmarin, timian, oregano, sar, salvie og mynte er noen av urtene som har fjonget seg i balkongkasser og urtebed og sørget for å gi maten din gode smaker i sommer. Nå har de hatt tid til å vokse seg store og flotte, og det er slett ikke ferdig. Fortsatt kan du få mye ut av dem. Hva med å prøve å stiklingsformere basilikum, eller rosmarin? Det har du fortsatt tid til i juli. Det finnes knapt noe mer tilfredsstillende enn å kunne diske opp med hjemmelaget pesto til pasta, pizza eller bruschetta midt på vinteren, lage urtesmør, urtesalt eller sitt eget provencekrydder (se oppskrift under). Eller hva med en urteolje? Flotte gaveideer er det også!
Urtene kan høstes gjennom hele sesongen, plantene har bare godt av å tynnes etter hvert som de vokser. Husk å knipe av blomstene på urtene, med mindre du har urter for pyntens skyld. Det beste tidspunktet å høste er om morgenen når sola skinner, da har urtene den sterkeste aromaen.
Koriander er en sart urt som ikke tåler å bli fryst, men lar du den blomstre, kan du sanke frøene etter blomstringen, spare noen frø til å plante neste år, og bruke resten til matlagingen som de gjør i mange indiske matretter, forteller Helene Gallis, forfatter av boken «Dyrk byen» og daglig leder i Nabolagshager.
Skyll urtene i vann for å få vekk støv, jord eller eventuelle edderkoppnett før du forbereder oppbevaringen.
Tørke urter
De fleste urtene skal tørkes i buketter, hengende opp-ned på et luftig og mørkt sted.
- Bruk strikk til å binde sammen buketten, sier Gallis, så unngår man at den faller fra hverandre når den tørker.
Er det fare for støv, kan det være fint å rulle dem løst inn, i for eksempel gråpapir, før de henges opp etter stilken. Mynte bør tørke i solen. Når de er tørre nok, skal de kunne smuldres mellom fingertuppene. Enten kan de henges opp i buketter på kjøkkenet og samtidig være til pynt hvis de skal brukes fortløpende i matlagingen, eller så plukkes bladene av stilkene og legges på hermetiske, gjerne mørke glass for lengre oppbevaring. Og hvorfor ikke lage sitt eget krydder? Da må de males opp før du har dem over på glass.
Fryse urter
Lager du din egen suppe, kan det være en super idé å fryse den ferske urten med vann i isbitbrett. Da slipper du bare isbitene i suppa når du trenger dem. Hver urt har sin særegne smak og aroma som kommer fra de aromatiske oljene i bladene, så hvis du bytter ut vannet med fett fra for eksempel olivenolje bevares også smaken bedre. Når isbitene har ligget et døgn, kan du ta dem ut og legge dem i poser, og bruke brettene på ny.
Har du en liten eller en velfylt fryser, hakker du de ferske urtene sammen med litt olivenolje, putter dem i små ziplocposer og fjerner luft. Da tar de minimalt med plass, og du kan bryte av så mye du trenger til matlagingen og legge resten tilbake i fryseren.
Urtesmør
Kjøp godt smør, og la det mykne. Hakk opp de ferske urtene, og bland dem etter smak og behag inn i smøret som rulles i pølser. Pakk smørpølsene inn i matpapir, legg dem i fryseren og skjær skiver av dem ettersom du trenger det gjennom den kalde sesongen. Ingefær, sitronskall og hvitløk kan gi smøret ekstra god smak. Noen vil også bruke urtesmør til baking av brød, rundstykker, kaker eller kjeks.
Urtesalt- eller sukker
Ikke bare er det godt med krydderurter i salt- eller sukker, men det er fin pynt på kjøkkenet også! Legg de ferske urtene lag på lag med sukker eller salt mellom lagene, og la det tørke før det legges i hermetiske glass. Noen vil foretrekke å bruke grovt havsalt og hele urteblad som hakkes sammen i en mixer. Kryddersukker kan du lage med for eksempel lavendel, mynte, rosmarin og sitronmelisse. Basilikum egner seg spesielt godt til urtesalt, men også timian, rosmarin og oregano er fine varianter.
Urteolje
I Italia og Frankrike får du som regel servert pizzaen sammen med en olivenolje smaksatt med urter. Den er ofte laget med chilipepper, men også gjerne med rosmarin, hvitløk og laurbærblad. Bruker du ferske urter i oljen må du sørge for at de er helt tørre før de puttes i flasken. Når de har godgjort seg en stund, og oljen har fått den smaken du ønsker, kan du enten sile av oljen og ha den over på en ny flaske, eller fylle etter med olje slik at urtene alltid er dekket av oljen for å unngå mugg.
Fotsalt og likør
Helene Gallis har flere ideer.
- Har du prøvd fotsalt? spør hun. Du kjøper fotsalt på apoteket, blander i tørkede urter, heller opp i noen dråper eteriske oljer, og får et nydelig fotbad, forteller hun.
I tillegg til å tørke, fryse, olje og salte, anbefaler Gallis å lage urtete, eller urtelikør, som også kan bli flotte gaver.
Oppskrift Provencekrydder:
Den opprinnelige oppskriften på provencekrydder består av fem urter: ¼ Sar, ¼ rosmarin, ¼ oregano, litt mindre enn ¼ timian og litt basilikum.
Denne fordelingen behøver ikke følges skruppelløst for å få et godt krydder. Basilikum for eksempel, mister fort sin lukt og smak i tørket form. Derfor kan man også erstatte den med laurbærblad eller salvie, eller rett og slett la være.
Du må ikke la urtene blomstre, det tar både kraften og forringer kvaliteten på plantene som krydder.
Plukk dem om morgenen, da har de kraftigst aroma. Heng urtene i opp-ned på et mørkt, luftig sted og la dem tørke, gjerne i et gråpapir som unngår at de blir støvete. De er tørre nok når bladene knuser mellom fingertuppene.
Har du ikke grønne fingre, kan jo urtene kjøpes i potter, og tørkes hjemme.
Plukk bladene fra stilken. Til rosmarin, eventuelt laurbærblad eller salvie, bruk en minikutter (kjøkkenmaskin) for å få små nok biter. Så blander du krydderet sammen etter oppskriften, og oppbevarer krydderet hermetisk og mørkt, gjerne i et farget glass.
kgd@huseierne.no