Slik lykkes du med å dyrke i drivhus

Gå til hovedinnhold

Slik lykkes du med å dyrke i drivhus

Tomater i alle former og farger, agurk, chili og paprika er varmekjære og dermed enkle å få til i drivhus.

Mange som drømmer om drivhus er bekymret for at det skal være vanskelig å dyrke frem blomster eller grønnsaker der. Det er det ingen grunn til! Et drivhus er jo nettopp noe man skaffer seg for at det skal være lettere å dyrke frem det man måtte ønske. I drivhusets lune varme trives planter som ellers ville gått dukken i vårt nordiske klima, og du har dermed et langt større utvalg av både blomster og grønnsaker du kan velge å dyrke. Men husk å styre unna de som liker det kjølig.

Velg varmekjære sorter

- Et viktig poeng hvis du vil lykkes med plantene i drivhuset, er å velge riktige sorter: Stemorsblomster og løkblomster som tåler kulde nokså bra, og ikke vil ha det for varmt, bør du ikke ha i drivhuset. Stemorsblomster i drivhus blir lange, liksom strekt, og lite fine. Derimot er forholdene perfekte for tomat, agurk, chili og paprika, som krever litt lunhet for å trives, sier kategoriansvarlig Knut Tveit i hagekjeden Hageland. Dette er også blant de mest populære plantene å dyrke i hobbydrivhus her til lands.

- Ja, salgstallene våre på frø viser at disse er blant favorittene, seier Tveit.

Dette er en artikkel i fagbladet Hus & Bolig. Bli medlem i Huseiernes Landsforbund, så får du Hus & Bolig gratis levert hjem til deg fem ganger i året!

Pass på temperaturen

Fiken.

Fiken trives i drivhus.

Poenget er altså å være bevisst på temperaturen: Planter som liker varme, skal i drivhuset, og de som tåler litt kulde bør være utenfor. Dermed er det også viktig å passe på at drivhuset ikke blir for kaldt.

- En litt typisk nybegynnerfeil er å sette ut plantene for tidlig i veksthuset, før det er varmt nok. Særlig gjelder dette de som ikke har noen varmekilde der. Vent til det er varmt nok i været, både dag og natt, eller sett inn en egnet ovn – de trekker ikke all verdens av strøm. Nyspirte grønnsaker vil gjerne ha 18-20 grader for å få veksten godt i gang, sier Tveit. Husk at nattestid er temperaturen i drivhuset omtrent som den utenfor, med mindre du har en varmekilde der inne.

Agurkplanten får hvite flekker på bladene dersom den har hatt det for kaldt. Både den, og paprika, er spesielt følsomme for kjølige temperaturer. Under ti grader mistrives de direkte, og heller ikke tomaten, som er noe mer hardfør, har det særlig bra da.

Dersom du, etter at du har satt ut alle plantene for sommeren, frykter for noen kjølige netter kan det hjelpe å dekke plantene til med en tynn vekstduk, slik at det gunstige mikroklimaet bevares rundt planten.

For varmt?

Midtsommers er problemet derimot at det kan bli for varmt.

- Husk å lufte godt dersom drivhuset står i fullsol. Det kan være lurt å ha automatiske luker i taket, og pass på å åpne det som er av dører når det er som varmest, sier Ulf Fransson, produktutvikler og markedsfører i Nelson Garden, som er en av hagebransjens største aktører i Norden.

- Når det er for varmt, over 28-30 grader, klarer ikke tomatplanten å selvpollinere seg. Da får man gå ut og riste litt på planten når den blomstrer, sier Fransson. Slik risting kan uansett være smart om du vil ha god avling.

Agurk

Agurk.

Et annet triks han selv benytter for å få tomater, agurk og paprika til å ha det fint selv på det aller varmeste, er at han innimellom heller ut en bøtte, 10 liter, vann på flisgulvet i drivhuset.

- Da damper det og kjøler ned, samtidig som det skaper et fuktig miljø og reduserer faren for at plantene tørker, sier Fransson.

Også gartner og hageblogger Rebecca Strömblad hos drivhusforhandleren Willab Garden advarer mot for høy varme i drivhuset sommerstid.

- En av de vanligste nybegynnerfeilene er at man ikke sørger for gode nok skyggemuligheter for drivhuset. Mange kompenserer for den sterke solen med å vanne for mye, uten at plantene rekker å tørke litt mellom slagene. Resultatet blir at man drukner røttene og brenner bladene, sier hun.

Drivhus bør helst plasseres i vandrende skygge, påpeker hun.

Gjødsle nok

En annen viktig faktor for å lykkes med dyrking i drivhuset er at du gjødsler nok.

- Jevnlig og nok næring og gjødsling er noe av det beste du kan gjøre for å unngå angrep av skadedyr og sopp. Planter som trives og har det bra er mindre mottagelige for skadedyr, sykdommer og annet, sier Knut Tveit.

Tomater bør gjødsles hver uke. Det finnes mange typer gjødsel å få tak i; spør på ditt hagesenter så får du noe som passer for akkurat dine planter.

- God jord er også utrolig viktig. Og nok jord: At man planter i for små potter er også en typisk nybegynnerfeil. Vil du ha tomater, agurk og chili gjennom sommeren, er 10-litersbøttene litt i snaueste laget, sier Tveit, som samtidig minner om at det må være god drenering ut av pottene.

Bland sorter

Selv om du skulle være interessert i kun å dyrke grønnsaker, er det lurt å blande inn litt blomster i drivhuset, også. Enkelte blomster sies å holde skadeinsekter unna, som for eksempel tagetes og ringblomst. Når du dyrker dem frem selv er de fri for sprøytemidler, og da kan de brukes i salaten eller som kakepynt.

Klipp og rydd

Det er også godt for de fleste planter å trimmes jevnlig.

- Man skal aldri være redd for å klippe: Klipp tomater og salat så kommer det nytt. Klipp av blomster som er avblomstret, så får du flere blomster, sier Rebecca Strömblad.

Busktomater skal ikke klippes, men vanlige tomatplanter vil ha godt av å få fjernet sideskudd. Det er best å beskjære planten en varm og tørr morgen – da er det minst fare for soppangrep i sårflaten.

Sørg også for hele tiden å knipe av tørre eller visne blader på drivhusplantene dine, samt blader som eventuelt skulle være angrepet av sopp, lus eller annet.

Sørg for å trives, du, også

Til slutt et tips som er viktigere enn det kanskje høres ut til: Sørg for å trives i drivhuset selv!

- Gjør litt plass til et bord og noen stoler, slik at du allerede tidlig på våren kan gå ut der og sitte og få litt naturlig lysterapi – det trenger vi etter den mørke vinteren her i nord! Noe av den beste tiden i drivhuset synes jeg er på våren, når jeg kan sitte der, i ly for vinden, og glede meg over lyset og legge planer for dyrkingen mens jeg nyter en kopp kaffe, sier Fransson i Nelson Garden.

Ikke bare er det absolutt hyggeligst dersom du selv har det koselig i drivhuset – det er også det beste for plantene at du til stadighet er innom, og setter pris på å være der det skal spire og gro. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer