Slik får du en lettstelt hage

Gå til hovedinnhold

Slik får du en lettstelt hage

En helt vedlikeholdsfri hage får du nok aldri, men du kan likevel gjøre det så enkelt som mulig for deg selv.

ENKELT: På Ås har 50 studenter jobbet med å anlegge en hage som skal være så enkel å vedlikeholde som mulig. Dette kan du få til hjemme hos deg selv også, mener gartner Filip Ihrsen. Foto: Tuva Bønke Grønning
ENKELT: På Ås har 50 studenter jobbet med å anlegge en hage som skal være så enkel å vedlikeholde som mulig. Dette kan du få til hjemme hos deg selv også, mener gartner Filip Ihrsen. Foto: Tuva Bønke Grønning

- En hage som er enkel å vedlikeholde er ikke nødvendigvis enkel eller billig å lage, slår Kine Halvorsen Thoren, professor ved Landskapsplanlegging ved NMBU i Ås, fast.

Mange drømmer om en hage som er lett å stelle og som du ikke trenger å bruke noe særlig tid på.

Ønsker du å bruke minst mulig tid på vedlikehold, kan det lønne seg å bruke både ekstra tid og penger på selve planleggingen.
Kine Halvorsen Thoren. Foto: Tuva Bønke GrønningKine Halvorsen Thoren. Foto: Tuva Bønke Grønning

- En enkel hage krever god planlegging og godt grunnarbeid. Selv om det koster litt, vil jeg nok anbefale å bruke fagfolk, sier Halvorsen Thoren.

På uteplassen ved universitetet på ÅS har hun sammen med 50 studenter og gartner og avdelingsingeniør Filip Ihrsen, skapt en liten hage med fokus på at den skal være enkel og lettstelt med så lite vedlikehold som mulig.

En del av planlegging bør innebære å kartlegge hagen din og tenke gjennom hva som vil være en naturlig «rominndeling». Hvor bør det grønne, sitteplassen og bedene plasseres?

- Det kan være lurt å ha alt det grønne på et sted. Det gjør det lettere å klippe og vedlikeholde. Husk også å tenke litt på hva som passer til ditt hus, råder Halvorsen Thoren.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Velg mange stauder

Hagen på Ås er enkel med rolige flater. I tre blomsterbed vokser det ulike stauder og vekster, mens det på pen grå belegningsstein er plassert bord og stoler i tre ulike sittegrupper. På plenen durer en robotgressklipper og i bedene er det satt opp selvvanningssystem.

- Nå ligger jo dette ved siden av universitetsbygget, men det er helt klart noe du kan få til i din egen hage, sier gartner Filip Ihrsen.
Gartner Filip Ihrsen. Foto: Tuva Bønke Grønning

Ihrsen er glad i det frodige og tette, og mener et godt tips er å velge flere ulike vekster når du skal plante.

- Det er faktisk tryggere. Plutselig dør noen blomster uten at du forstår hvorfor, eller du får det ikke helt til som du ville. Da er det fint å ha flere ben å stå på, sier han.

Du bør begynne med å finne ut hvilken klimasone din hage ligger i, og deretter velge planter og vekster som passer her.

Plant tett

Han oppfordrer også til å plante ganske tett, og å velge planter som ikke sprer seg så kraftig.

- Velge vekster som blir litt høye og dekker litt, slik at du slipper å luke så mye, tipser han.

Men for å redusere beskjæringsarbeidet er det smart å velge busker som ikke blir altfor store, og som har den slutthøyden du selv ønsker. I hagen i Ås har Ihrsen for eksempel plantet Snøbær «Arvid» E, som ikke blir mer enn 45 centimeter høy, og derfor ikke trenger å klippes.

Du bør velge stauder som er minst 23-30 centimeter for at de skal klare å utkonkurrere mose og ugress, tipser gartneren.

Godt med jord

For at det du planter skal trives i hagen din er du nødt til å gi dem godt med jord. Staudene trenger en jorddybde på omtrent 40 centimeter, mens bukser og trær trenger 40-50 centimeter, forklarer Ihrsen.

Han mener du kan la staudene beholde det visne bladverket når vinteren kommer, og heller klippe det av til våren.

– På lik linje med naturen lar vi det organiske materialet falle tilbake og gi nytt liv til bedene. Det visne bladverket danner et ”teppe” som holder godt på fuktigheten og bidrar til å holde ugresset borte. Med tiden brytes dette ned av ulike mikroorganismer, og du ender opp med fantastisk jord.

Få hjelp før du starter

Også Ihren mener det kan være nyttig å få hjelp av eksperter før du setter i gang, og å lage en plan. Det er viktig å ta hensyn til hva slags hage du har, om det er mye leire, stein eller annet.

- For mange er det fort gjort å dra på et hagesenter og velge noe som blomstrer der og da. Men med hage må du ta deg tid. Det du planter i juni ser helt annerledes ut i august.

Tålmodighet er viktig, og en hage blir aldri helt ferdig. Derfor er det viktig å finne gleden ved å jobbe i den, mener Ihrsen.

- Vi har så mye stress ellers i hverdagen vår, at hagen bør virkelig være et sted for ro og hygge.

tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer