Sju tips som får dreis på hagen

Gå til hovedinnhold

Sju tips som får dreis på hagen

Å komme hjem fra ferie til en pjuskete hage med mye ugress er ikke noe gøy. Vi har tatt en prat med gartner Erling Røkholt om noen vanlige hageproblemer og fått gode råd som kan få hagen fin igjen.

Gammel hage

Svært tørre somre gjør hagestellet utfordrende. Hos mange vil mye rette seg med regn, men noen ganger trengs det litt mer. Vi har tatt for oss noen vanlige utfordringer og sett etter løsninger. 

1) Humpete plen

Mange gamle hager får etter hvert humpete plen. Ofte kommer det naturlig etter en tid som følge av ulike forhold i grunnen. For å få plenen fin igjen må man få jevnet ut humpene.

- Da må man legge på toppdressingjord, tromle og så nytt gress i ujenvhetene. Toppdressingjord er jord som er ment for akkurat denne type reparasjon av plen, sier daglig leder Erling Røkholt på Bryn Gartneri i Bærum. Han er tredje generasjons gartner og hjelper stadig folk i området med å få orden på hagene.

- Når man har reparert på denne måten må man passe på å vanne godt i 3-4 uker og gjødsle, slik at gresset vokser bra, sier han.

250 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

2) Pjuskete plen

Er plenen for øvrig i dårlig tilstand kan det hjelpe godt å gjødsle. Da får plenen mer styrke og kan overvinne der hvor ugresset kanskje truer med å ta over.

Tørr plenRegn og litt gjødsel vil få fart på plenen igjen. - Mange steder er det vanningsrestriksjoner i løpet av sommeren. Bruker du kunstgjødsel må du også bruke vann, ellers blir plenen svidd. Men bruker du hønsegjødsel kan du for eksempel spre den utover like før du drar på ferie, og så satse på at det kommer til å begynne å regne mens du er borte. Uten regn løser den seg ikke opp, men den vil heller ikke svi gresset, sier Røkholt.

 

3) Mose og skyggeforhold

Har du mye mose i plenen går det an å kjøpe mosedreper. Den gjør mosen svart. Da er det bare å ta en rive etterpå og dra den bort.

- Deretter er nok det beste å rulle ut ferdigplen på området. Mange sliter fælt med plenen bak tett tujahekk. Det er fordi tujaen gir mye skygge – samtidig drikker den veldig mye vann. Det blir altså både tørt og mørkt. Slike steder vil jeg anbefale ny jord og ferdiggress og sørge for god fukt i perioden der gresset skal sette seg. Det vil fungere bedre enn å så, sier Røkholt.

Vil du ha flere gode plentips? Les også: Slik får du det gresselig fint 

 

4) Vissent blomsterbed

Å komme hjem fra ferie og finne visne blomster og masse ugress i bedet er ikke særlig morsomt. Men det kan være mulig å redde restene.

- Bruk hendene og luk bort ugresset. Legg eventuelt på litt ny jord og kugjødselkompost og vann godt etterpå. Dette vil kunne få fart på det som eventuelt er igjen av blomster i bedet, lyder rådet fra gartneren.

Har du fått med deg at du også kan bruke kokende vann mot ugress? 

 

5) Forvokste syriner

Syriner skal, i likhet med andre vårblomstrende busker, beskjæres etter blomstringen. Sommerferien er derfor en fin tid å beskjære syrinen på, så den ikke blir altfor stor og skygger for mye. Beskjæring vil også hindre at greinene vokser seg så tunge at de knekker, noe som er en fare for syrinen, som har stammer som vrir seg utover og oppover.

 

6) Lite bær på bærbuskene

Bærbusker som ikke har fått noe særlig stell kan etter hvert begynne å gi mindre og mindre bær.

- Det jeg ofte ser, er at folk lar gresset gro helt inntil bærbuskene. Da stjeler gresset vann og næring fra buskene. Dersom dette er tilfellet hos deg, bør du spå opp gresset i en kvadratmeter rundt bærbusken. Gjødsle med kugjødselkompost. Helst bør man også klippe bærbuskene på våren. Bærbuskene klipper du slik at du fjerner de eldste grenene helt, til du står igjen med mellom fem og ni grener. Med denne behandlingen kommer bærene til å sprute av busken allerede tidlig i sesongen, sier Røkholt.

 KompostbingerKompostbinger i et hjørne i hagen er ryddigere enn hauger av gress og løv.

7) Rotehjørne

Det er alltid en del avfall i en hage som må bort; kvist og kvas, gress og ugress. Hos mange har dette en tendens til å havne i et mindre synlig hjørne av hagen som en litt ulekker haug. En svært enkel måte å rydde opp i dette på, er å kjøpe eller lage enkle kompostbinger. På byggvarehus koster ikke slike binger mer enn noen hundrelapper, og de er raske å montere. Husk at slike åpne binger ikke må brukes til matavfall, da det raskt vil tiltrekke seg skadedyr.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer