Over store deler av Norge meldes det at sommervarmen omsider er i anmars. Har du ikke allerede plantet i balkong- eller verandakassene er tiden inne for å gjøre det nå. Og nå trenger du ikke bare å holde deg til de hardføre stemorsblomstene. Planter som skyr kulda og elsker solen kan endelig slippes til når sommeren nå står for døren.
Perfekt til grillmaten
Dersom du vil ha noe som både er pent og anvendelig bør du plante krydderurter i balkongkassene, gjerne i nærheten av grillen, så det bare er å streke ut en hånd for å få akkurat det rette krydderet til sommerens gourmetmåltider. Og du trenger slett ikke å ha spesielt grønne fingre for å lykkes. Mange krydderurter er nokså hardføre og trives godt bare de får nok jord, så røttene får plass, samt vann og gjødsel.
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
God drenering
Nok vann må imidlertid ikke bli til for mye vann. Blir plantene stående i vann, blir jorda fort sur og det hele kan føre til rask urtedød.
– Derfor er det veldig viktig med god drenering, altså hull i balkongkassene så vannet kan renne ut, sier gartner Hilde Poppe hos Plantasjen, som forteller at det faktisk er farligere for plantene å bli stående i vann enn å tørke ut litt innimellom.
– Men det er selvfølgelig viktig at de ikke tørker helt ut, heller, men får jevnlig vanning, påpeker Poppe.
For å unngå uttørking lønner det seg å bruke kvalitetsjord.
– Rimelig jord inneholder ofte mye torv, og den holder dårlig på fuktighet. Jord av god kvalitet har bedre porevolum og holder bedre på fuktigheten, sier innkjøper Kari Brekke hos Mester Grønn.
Lunefull basilikum
Dersom du er helt nybegynner kan det være verdt å merke seg at basilikumen er den mest lunefulle av urtene. Den er veldig var for lave temperaturer, og kan være vanskelig i en periode før den får etablert seg. Visne stilker må hele tiden knipes, så de ikke sprer seg til resten av planten. Vil du satse på noen litt mer hardføre arter, er gressløk, sitronmelisse og mynte blant sortene du bør velge.
– Gressløk kan faktisk komme igjen år etter år, og er veldig lett å få til. Sitronmelisse er også veldig villig, men husk at den krever god plass til røttene. Plantes den for nær for eksempel rosmarin, risikerer du at sitronmelissen tar helt overhånd og dreper rosmarinen. Sørg derfor for nok jord til hver plante. Det samme gjelder for mynte, som også kan bre om seg veldig, sier Poppe.
Herdede planter
I prinsippet kan du plante ut urtene du kjøper på dagligvarebutikken. Men det er ofte lettere å lykkes med de du kjøper hos blomsterbutikker eller i gartneri, som er ment for utplanting. De er gjerne større og mer robuste, og kan være herdet for kjøligere temperaturer. Det går også an å herde plantene selv.
– Da må du ta dem inn om kvelden i en periode før de venner seg til utetemperatruene. Men når det er spådd 20-25 grader fremover er det uproblematisk for plantene å gå fra drivhuset til utendørstilværelsen, sier Poppe.
Samplanting
Det kan være både vakkert og lurt å plante ulike arter om hverandre. For eksempel er kombinasjonen roser og hvitløk en god, gammel slager.
– Stikker du noen hvitløksfedd mellom rosene vil både du og blomstene dra nytte av det. Gresset som vokser opp kan brukes i salater og annen mat, og i tillegg holder det utøy borte fra blomstene, sier Brekke hos Mester Grønn. Hun anbefaler også å blande urter og bær.
– Urter kan for eksempel med hell kombineres med månedsjordbær, som er en type jordbær som bærer hele sesongen, sier Brekke.
Allier deg med naboen
Det er med krydderurtene som med alle andre utendørsplanter; det akkurat når de er på sitt fineste, stelt og dullet med i ukevis, at ferien kommer og de blir forlatt av matmor og -far. For at de ikke skal gå dukken bør du alliere deg med en god nabo som kan vanne jevnlig mens du er borte.
– Skal du bare være borte en helg holder det med det gamle flasketrikset; skjær bunnen av en halvannenlitersflaske, sett flasketuten i kassen og fyll på med vann. Men dette holder ikke for en hel sommerferie, da gjelder det å ha en god nabo, sier Poppe.