Det er flere grunner til at mauren kommer inn i husene våre tidlig på våren. Hovedårsaken er at den våkner såpass tidlig på året at det er vanskelig for den å finne mat ute i naturen. Senere i sesongen har den mye mer å velge i, men senvinters og på våren må den virkelig lete. For maur som bor i tuer like ved en bolig, vil den ofte lett finne veien til kjøkkenet.
Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper.
Plager den deg?
Du har oppdaget maur inne, og er litt rådvill. Hva skal du gjøre med det? Det første spørsmålet du bør stille deg selv er om mauren plager deg. Finnes de i så store mengder at det er ubehagelig, er det mye du selv kan gjøre for å bli kvitt dem. Kanskje vil det beste være at du feier vekk de individene du finner, og venter litt for å se om de forsvinner av seg selv når det blir varmere i været. Det eneste unntaket vil være faraomauren som kun kan leve innendørs i Norge.
- Endelig noen som vil snakke om noe annet enn skjeggkre, utbryter biolog og skadesjef i Anticimex, Stein Norstein.
Han er egentlig litt oppgitt over hysteriet rundt maur. Vi går på tå hev og er redde for alt mulig, men vi kan ikke leve sånn mener han.
- Mange skadedyrfirmaer lever godt på hysteriet om maur i boligen, men det er jo bare tøys, påpeker han.
Han råder oss til å slappe av selv om man oppdager småkrypene, og håper folk kan ta det som en gladmelding. Selv om du skulle finne ut at mauren har slått seg til innendørs, så vil den ikke forårsake store skader, og du kan ta deg god tid.
Svart jordmaur eller sukkermaur bor som oftest ute i skogen, men også i plenen, under steinheller og langs blomsterbed. Så lenge de holder seg i hagen, bør du la dem være i fred for der hjelper de til med å holde jorden porøs og hever jordkvaliteten ved å tilføre organisk materiale.
Frist dem ikke
Den mest effektive måten å unngå skadeinsekter på er å holde det rent, jevnlig støvsuge vekk smuler og vaske vekk sukkersøl, samt å ha en tilfredsstillende tetting av boligen slik at de ikke kommer seg inn i huset. Finner ikke maurene mat vil boligen din være et mindre attraktivt tilholdssted.
Det er vanskelig å forebygge et maurangrep, men det hjelper å holde utearealet ryddig. Mauren liker ikke småstein, og derfor kan et belte av grus på rundt 40 centimeter rundt grunnmuren virke forebyggende. Unngå busker og planter helt inntil grunnmuren, unngå lagring av ved mot husveggen. Fjern også trær med soppskader og gamle stubber i nærheten av huset. I tillegg kan det være lurt å finne et annet sted å lagre materialer enn under verandaen og inntil grunnmuren.
- De liker seg gjerne i sand under steinheller hvor det blir godt og varmt, men under trelemmer over bakken vil den ikke trives da det vil være kaldt og mørkt, sier han.
Finner du ut at mauren som trekker inn kommer fra steinhellene rundt huset, vil det være en god start å fjerne dem derfra.
Ta en sjekk
Maur som kommer tidlig på våren og forsvinner når det blir varmt nok i været har primært vært innom på matjakt. Men når det blir mange av dem, kan det bety at de har bosatt seg i bygningsmaterialene. Både stokkmaur, sauemaur og svart jordmaur (sukkermaur) bygger gjerne reder i isopor, hvor det er lett å gnage ganger og hulrom. Mauren går også i ekstrudert polystyren, kalt styrofoam, og polyuretanskum, som blant annet finnes i isoblokk eller multielementer.
Maur kan være et varsel på at du har fuktskader i treverk, og på det viset gjør den deg rett og slett en tjeneste. Mauren spiser ikke treverket, men morkent treverk er det lett å grave ganger i. Mistenker du maurangrep i huset eller på hytta og finner gnagespon (sagspon) i små hauger inne, er det nærliggende å tenke at mauren har funnet seg til rette.
Sjekk om du har massevandring av maur rundt grunnmuren. I mange tilfeller har mauren laget et duftspor fra en maurtue ute og inn i huset. Da følger de gjerne sporet slik at man tydelig kan se en «maursti». Derfra kan de komme inn utenfra via utettheter i overgangen mellom grunnmur og yttervegg. I dette tilfellet kan man bruke et maurpreparat på utsiden av grunnmuren slik at maurene ikke vandrer inn og ut av huset.
Lag en logg
Er problemet med maur vedvarende bør du kartlegge problemet før du eventuelt gjennomfører tiltak. Det vil gjøre bekjempelsen enklere og mer effektiv. Let rundt varmekilder du måtte ha, som for eksempel panelovner, varmekabler i gulvet, kjøleskapsmotorer eller varmtvannstanker.
Lag en logg over hvor du ser maur, hvor ofte du ser dem, og når på døgnet. Kryper de inn fra utsiden av huset eller kommer de fra et skjulested inne i huset?
Finner man ut hvor mauren har laget reir, kan man vurdere hva som er årsaken til etableringen, hvilke skader som har oppstått og hvordan man kan utbedre problemet. For å sikre et godt resultat er det viktig at ikke bare enkelte arbeidsmaur blir fjernet, men at man også får fjernet hele samfunnet.
- Generelt vil jeg si at det er unødvendig å gå til det skrittet be om skadedyrbekjempelse så lenge du ikke plages av maurene, kanskje med unntak av tilfeller hvor du konstaterer faraomaur, sier Norstein.
Stokkmauren den verste
Stokkmauren er den største mauren vi har i Norge. Stokkmaur er den som kan gjøre mest skade på bygninger. Men heller ikke den er særlig skummel.
- Den vil jo ikke spise opp huset ditt, sier biologen.
Det er også verdt å merke seg at stokkmaur i liten grad går løs på helt uskadd treverk. Har du fått stokkmaur i veggen, gulvet eller et annet sted i boligen, vil det stort sett være tegn på fukt- eller råteskader i treverket, hvis den da ikke sitter i isopor. Vil du bli kvitt maurproblemet, må du i mange tilfeller kvitte deg med grunnen til at de har valgt nettopp ditt hus eller din hytte, og utbedre skaden.
- Men da er du avhengig av å ha bekjempet mauren først, ellers slår mauren seg ned et annet sted i huset, avslutter han, og understreker at det uansett ikke er noen krise.
Åtestasjoner og kjerringråd
Små bokser eller tuber med mild maurgift er ofte veldig effektive. Åtestasjoner for å bekjempe maur er også et vanlig råd. Dersom du er motstander av å bruke gift kan du jo forsøke noen kjerringråd. Noen mener at de skyr kanel, andre anbefaler en blanding av melis og bakepulver som maurene visstnok ikke skal tåle. Kjerringrådene vil neppe gjøre noen skade, og er jo verdt et forsøk.
Legger du ut åtestasjoner eller gift må du sørge for at barn eller kjæledyr ikke kommer i kontakt med stoffet.
Trenger du proff hjelp?
Hvis du føler at du trenger profesjonell hjelp bør du være oppmerksom på dette:
- Sørg for å få en bekreftelse på at den du kontakter er godkjent skadedyrutrydder.
- Se til at det gjøres en grundig inspeksjon og at problemet kartlegges. Kanskje er det ikke nødvendig å tilføre gift hvis du kan fjerne reir i skadet materiale (fukt og råte eller isolasjon).
- Skal det utføres bekjempelse skal det også dokumenteres hva som gjøres, hvilke metoder og gifter som skal brukes, og det skal forekomme en konklusjon eller rapport etter endt bekjempelse. I alle tilfeller plikter skadedyrutrydderen å følge Forskrift om skadedyrbekjempelse og ”substitusjonsprinsipppet” i § 3-2: Den som skal foreta skadedyrbekjempelse plikter å bruke det middel og den metode som gir minst skadevirkninger for miljø og helse og som kan føre til ønsket resultat. Videre står det i merknadene til denne paragrafen, at det følger av substitusjonsprinsippet at man ikke skal benytte kjemiske midler i forebyggingsøyemed, men at disse skal forbeholdes utryddelsestiltak.
- Sørg for å få informasjon om hvordan man kan unngå problemet i ettertid. Dette er veldig viktig fordi du som oftest kan beskytte deg mot at du får skadedyr i boligen. kgd@huseierne.no
Fakta: Tegn på maurangrep
Mistenker du maurangrep i huset eller på hytta er det spesielt noen tegn du bør se etter. Norsk Hussopp Forsikring gir noen tips på typiske tegn du bør være oppmerksom på:
• Vinteraktivitet: Mauren går i dvale på vinteren. Ser du maur inne om vinteren er det derfor sannsynlig at de bor i huset.
• Lyd: Stokkmaur som sitter inne i en trevegg eller stokk lager en ofte en knitrende bruse/krafselyd. Dersom du dunker på veggen vil du ofte høre en hul lyd der stokkmauren har gnagd ganger.
• Sverming: Sverming innendørs er et nokså sikkert tegn på aktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.
• Gnagespon: Mauren spiser ikke tre. Den gnager ganger og kaster ut ganske store mengder gnagespon. Finner du gnagespon (ser ut som sagspon) inne er det et typisk tegn på stokkmaurangrep. Mer finmalt gnagespon er som regel andre maurarter.
• Matfrakt: Hvis du oppdager stier med maur som frakter næring inn mot huset er det sannsynlig at de frakter næring inn til kolonien.