Lurer du på hvordan du kan støpe din egen hageengel i betong? Eller hvilke vintergrønne busker som tåler kystluftens salt? Eller hvilken som er den mest robuste og livskraftige av alle Ausitnrosene? Svarene finner du i noen av sesongens mange hagebøker. Hus&Bolig har sett på et knippe av hva bokhandlene har å by på av sommerlektyre for den hageinteresserte. Og husk at dersom du skal på hagefest i sommer kan kanskje en av disse bøkene gjøre lykke som vertinne- eller bursdagsgave.
For romantikeren
”100 av våre beste roser” av Dag Lyngar er, som tittelen tilsier, boken for blomsterelskeren som enten har, eller drømmer om en vakker rosehage. Hver og en av de hundre rosene som omtales i boken, er oppført med historisk bakgrunn, navneforklaring, beskrivelse, egenskaper og råd om beskjæring. Forfatteren Dag Lyngar har selv en rosehage på Toten der han tidvis har 400 rosesorter, og kan dermed snakke av egen erfaring når han gir råd om stell. At boken med sine hundre rosebilder er svært vakkert illustrert, er vel nesten unødvendig å nevne.
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
For den fingernemme
”Vannspeil og betong i hagen” av Malin Nilsson og Camilla Arvidsson er en hagebok litt utenom det vanlige. Den handler verken om blomster, plen eller trær, men derimot om alle mulige ting du kan støpe i betong og plassere utenfor huset til pynt. Her er trinn-for-trinn-forklaringer på hvordan du kan lage alt fra et robust utekjøkken, til små dammer, fuglebad, tråkkeheller og englepynt. Romantiske bilder og gode forklaringer får det hele til å se både enkelt og morsomt ut.
For drømmeren
”Moderne naturhager” av den kjente hagedesigneren Yvonne Dengin er en bok du virkelig kan kose deg med i hengekøya eller fluktstolen, i en velfortjent pause mellom gressklippingen og lukingen. Fotograf Anne Manglerud har ustyrt boken med en haug vakre bilder av hager som nærmest ser ut som de er vokst opp av landskapet som omgir dem. I tillegg til drømmebildene rommer boken en rekke nyttige tips for hvordan hagen kan friseres og pleies best mulig enten den ligger i skogsområde, ved sjøen eller i fjellskrenten.
For den matglade
”Grønnsakhagen” av Agneta Ullenius tar for seg de fleste av de spiselige grønnsakene du kan dyrke i din egen hage – samt de som passer best for en balkong. I forordet av boken innrømmer forfatteren at hun ikke er noen eksemplarisk grønnsaksdyrker, og kanskje er det derfor boken allerede i begynnelsen av tar for seg, og gir løsningen på, noen av problemene som kan oppstå underveis. Deretter går den gjennom hver sort for seg, og gir spesifikke tips om dyrking, stelling, høsting, lagring og ikke minst helsegevinsten grønnsaken gir deg når du spiser den.
For blomsterelskeren
”Hageselskapets sommerblomster” tar for seg 250 sommerblomster for norske forhold. Størsteparten av boken, som er skrevet av redaktør Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend, er planteleksikonet som forteller om de viktigste egenskapene og tipsene for hver enkelt blomst, akkompagnert av fargesterke bilder. I tillegg tar boken for seg fargelære og gir tips om anskaffelse og stell.
For interiørbloggeren
”Sjarmerende uterom” er først og fremst en inspirasjonsbok for den romantisk og nostalgisk anlagte. Fotografiene av Helge Eek viser en drøm av lyst kledte, nyvaskede barn i hager med der hjemmesydde puter og pledd, hjemmelagde muffins og hjemmedyrkede urter dominerer. Miljø- og gjenbruksprofilen kommer tydelig frem i oppskriftene bakerst i boka, som blant annet viser hvordan du kan lage en bag av en gammel striesekk, et indianertelt av gamle kaffeduker til barna og tehette av en gammel genser. Det blåses også støv av tradisjonsrike oppskrifter på hjemmelaget eplesaft, kokt kreps og pavlova med vaniljekrem, bringebær og roser.