- Man kan se inn til oss fra alle kanter. Fra veien er det ikke mer enn ca. 5 meter, og folk kan se rett inn på kjøkkenet vårt. Derfor ønsker vi oss en høy hekk som kan gjøre eiendommen litt mer privat, forteller Alexander Kempton.
Det er slutt på den tiden da man kun fikk kjøpt 30 cm høye planter og måtte vente i mange år før de nådde ønsket høyde. Paret har vært i kontakt med BoGrønt Rustad plantesenter i Askim, som tilbyr hekkplanter fra 125 og helt opp i 220 centimeters høyde.
- Hvis vi kjøper ca. 150 cm høye planter får vi et fint vern mot veien allerede i sommer. Det vil koste oss ca. 20 000 kroner, og er betraktelig dyrere enn om vi kjøper små planter, men vi ser det som en viktig investering på linje med nytt kjøkken. Å måtte vente seks – syv år på en hekk som gror er grusomt lenge!
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
Stor etterspørsel
Familien i Oppegård er ikke alene om å ønske seg høy hekk. I en spørreundersøkelse HUI Research gjorde i forkant av årets hagesesong svarte mer enn 20 prosent at de ville bestille fullvoksne trær, busker og planter. Gartner Kenneth Ingebretsen hos Plantasjen forteller at det er blitt svært vanlig å ønske seg både hekk og hage i ekspressfart. Alle planter skal være store med en gang. Vi vil ikke vente i ti år lenger.
- Vi har aldri solgt så mye ferdigplen som nå. Folk vil også skjerme seg, og kjøper ferdig hekk. En fin hage øker verdien på boligen, sier han. Vil man betale, er det fullt mulig å få både hekk og hage på samme dag.
- Det er fortsatt mulig å få kjøpt en vanlig, liten hekk, men folk er villige til å betale både for skjerming og for å få det fint. Det er mye jobb med store planter. Prisen blir høy blant annet fordi de må pottes om flere ganger. En syrin på 175 – 200 cm koster derfor mellom 1 500 og 2 000 kroner, opplyser Pål Rustad i BoGrønt Rustad plantesenter i Askim.
Rustad får de fleste høye buskene og trærne fra Danmark.
- Vi har også noen norske leverandører. Vi får for eksempel søtmispel fra Reiersøl planteskole utenfor Arendal. Det blir flere norske leverandører etter hvert, men de har foreløpig ikke stor nok produksjon til å dekke etterspørselen, forteller han.
- Søk fagkunnskap
Danmark har et mildere klima enn Norge. Det er derfor viktig å søke råd og veiledning hos fagfolk før man investerer titusener av kroner i store planter.
- Jeg anbefaler for eksempel ikke bøk her i indre Østfold, men heller lind eller syriner, kanskje agnbøk, sier Pål Rustad. Han mener lokalkunnskap er viktig hvis plantene skal overleve norske vintre.
I sortimentet har han en rekke løvfellende hekker som kan bli ferdige i løpet av en sesong.
- De fleste tror at hekk er synonymt med tuja. En tujahekk blir to meter høy i løpet av fire år og er et billig og bra alternativ for mange, men det blir jo veldig kjedelig hvis alle skal ha tuja. Vi jobber for å få kundene til å forstå at det finnes en rekke andre alternativer, som for eksempel alperips, japansk lerk, spirea og naverlønn, sier Rustad.
Selv om man ikke er særlig hagekyndig mener han de fleste vil klare å sette plantene i jorden selv. Man trenger vanligvis to til tre planter pr. løpemeter. Plantene fra Reiersøl selges i 80 cm lange bager som er spesiallaget for formålet. Da trenger man bare å grave en passe stor renne og sette seksjonene ned i rekkefølge.
- Men vi formidler selvfølgelig også anleggsgartner hvis folk skulle ønske det, sier Rustad.
Alexander Kempton er ikke så veldig hagekyndig, men han tror likevel han skal klare å få hekken i jorden på egenhånd.
-- Jeg har dessuten en kamerat som er gartner, og kanskje kan jeg få litt hjelp fra ham, sier han. ngs@huseierne.no
Slik ble det: Alexander Kempton er godt fornøyd med resultatet. Hekken skjermet umiddelbart mot innsyn.