Gress - frø eller rull?

Gå til hovedinnhold

Gress - frø eller rull?

For mange utgjør gressplen en stor del av tomta, og vi vil selvfølgelig ha den grønn, tett og flott.

Skal du anlegge gressplen i år eller fikse litt på den gamle, men er usikker på om du skal velge ferdiggress på rull eller frø? Hva er egentlig forskjellen?  Filip Ihrsen, gartner, hagekonsulent og avdelingsingeniør ved NMBU i Ås, mener det avgjørende er hvilket uttrykk du ønsker, og hvor tålmodig du er.  

– Jeg tenker at begge deler har sine positive sider. Ønsker du deg en klassisk, ren gressplen fort og greit er rull en god løsning, sier han.  

– Velger du frø kommer det jo inn ulike sorter gress, litt urter og andre «saker». Det er bra for insektene og ser jo litt mer naturlig ut, mener han.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Pris og tålmodighet

Å velge gress på ferdigrull er imidlertid noe dyrere enn å gå for frø. Har du store arealer som skal dekkes vil i alle fall lommeboka tjene på at du sår gresset selv.  Marianne Utengen, gartner hos Det norske hageselskap, trekker frem nettopp prisspørsmålet som noe du bør vurdere når du skal velge mellom ferdiggress eller frø. Hun mener en av de største fordelene med ferdigplen er at området kan brukes med én gang.  

– Du slipper åpen jord, med det griset det måtte innebære, og å måtte holde ungene borte fra å spille ball i hagen halve sommeren. En annen klar fordel er at en tett og ferdig plenmatte hindrer frøugress fra å etablere seg, sier hun.  

På den andre siden mener hun en av de viktigste fordelene med frø er at det er mer å velge i.  

– Irrgrønn, perfekt ferdigplen passer dårlig på en naturtomt eller rundt en hytte på fjellet.

Samme forarbeidFilip IhrsenFilip Ihrsen

Velger du å så gress selv bør dette gjøres enten i starten eller mot slutten av sesongen, når jorda er fuktig, og ikke midt på sommeren, anbefaler Ihrsen ved NMBU.  Han påpeker at uansett hva du velger, vil det ikke være spesielt stor forskjell på verken forarbeidet eller vedlikeholdet i ettertid.  

– Ferdiggress er også gress. Du er nødt til å vanne uansett. I forkant må du rake ut, fjerne ujevnheter og ting som ikke skal være der, og tråkke litt ned. Dette gjelder uansett hvilket alternativ du velger, påpeker Ihrsen.  

Han opplever at vi nordmenn ønsker at gresset skal se så perfekt ut som mulig, og at mosen skal vekk.  

– Det er en trend at vi ikke vil ha noe mose i plenen vår, men naturen vil jo gjerne inn og fikle litt. Jeg pleier å anbefale å gjødsle godt, i tillegg til å gå for høyere klippehøyde, omtrent 5,5 til 6 centimeter, slik at gresset kan utkonkurrere mosen, sier han.

Grundig

Utengen peker i liket med Ihrsen på at det også er jobb med ferdigplen, og at grunnarbeidet må gjøres like grundig som for et område som skal sås til med frø.

 – En bulkete jordvoll full av rotugress blir ikke rett og ugressfri plen av at vi ruller ut plengress, sier hun.  

I tillegg må selve leggingen av rullene også gjøres grundig. Skjøtene må legges tett og jobben må gjøres med en gang – ferdigplen er ferskvare som raskt taper kvaliteten.  Etter at en eventuell ferdigplen er lagt, krever også denne jevnlig vanning hele den første sesongen for at den skal bli fin.  

– Å rulle ut plen rett før en reiser på tre ukers ferie er å kaste penger ut av vinduet. Ferdigplen på en hytte der en bare er av til blir derfor ofte vanskelig av samme grunn. Når det er sagt, trenger sådd plen også vann. Spirte frø som dør av tørke må erstattes med nye frø, men kostnaden er ganske mye lavere enn om en må kjøpe nye ruller, sier Utengen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer