Paret fra Heggedal har ikke strøm på hytta de bygde i 2003. All mat lages derfor på vedkomfyr. Men når hytta fylles opp med barn og svigerbarn eller andre gjester, er det praktisk å lage maten over grillen. Reinsdyr, hjort eller rype stekes over glørne i den praktisk innrettede grillhytta, men de har også eget stativ til potetkjelen eller annet tilbehør. Alt som skal være varmt lages over varmen.
- Det er både koselig og bekvemt å lage mat til mange på denne måten, sier Anne Davidsen, som er utdannet husstellærer og alltid har vært opptatt av god smak og opplevelsesrike måltider. For å unngå å måtte fly frem og tilbake, må måltidet planlegges godt. Skal det for eksempel være potetsalat til maten, lages den på forhånd.
- Når vi først har satt oss ned, blir vi gjerne sittende til langt på natt. Å sitte tett sammen rundt ilden er like koselig enten det er sommer eller vinter, mye koseligere enn i en stue. Og så spiller det ingen rolle hva slags vær det er ute, eller hvor mange grader det er, legger hun til.
Hytta ligger i Hedalen, ca. 950 meter over havet. Uten grillhytte ville grillsesongen vært betydelig kortere.
- Om vinteren kan det bli litt kjølig i ryggen, påpeker Harold Davidsen. Da må vi kle oss litt ekstra – man sitter med andre ord ikke i bare T-skjorte, men alle plassene er utstyrt med deilige saueskinn.
Bygget av rester
Grillhytte begynte Anne og Harold å tenke på da hytta stod ferdig. De vurderte å kjøpe et byggesett, men syntes utvalget var begrenset og litt kjedelig. Dessuten hadde de igjen en del materialer fra hyttebyggingen som de ønsket å utnytte.
Selve konstruksjonen tegnet Harold selv etter å ha sett på andre hytter.
- Det var ikke noe hokus pokus. Hytta er åttekantet og har en grill i midten og et bord rundt. Selve grillen med bord, stor røykhette og pipe kjøpte vi ferdig, og så er bygget laget rundt det, forklarer han.
- Men vi ville ha det litt trangt og intimt, legger Anne til. Det er god plass til syv. Bordet slås opp etter at man har satt seg. Det kan være lurt å ta en tur innom klosettet før man benker seg, for må en av de som sitter innerst på do, må så å si alle opp og ut.
Selve reisverket er stokker som ble hugget på tomta.
- Det var litt mer utfordrende å tilpasse de runde stokkene enn å bruke to-tom-fire. Det var ikke bare det at stokkene var runde, men de hadde også forskjellig tykkelse, forteller Harold.
Luft er viktig
Grillhytta står på en støpt plate som er kledd med skiferheller. Fra grunnmuren og inn til ildstedet går det en kanal.
- Mange sliter med å få god trekk i slike grillhytter. Hvis man ikke får nok luft til ildstedet vil det lett bli for mye røyk og ubehagelig å være der, forklarer Harold. Han var i mange år speiderleder, og har fyrt opp mange bål, så han vet hva han snakker om.
Taket er laget av vanlig takbord som er kledd med papp, og over der igjen er det brukt lerk som gråner naturlig. Mellom stenderverket er det vegger av Leca-blokker. Anne har plukket stein som de har kledd blokkene med.
Vinduene valgte Harold å lage selv. Han kjøpte glass og rammet det inn. Det var ikke så vanskelig. På den måten fikk han akkurat riktig størrelse mellom det runde stenderverket.
Sjekk reguleringsbestemmelsene
Det er alltid en god idé å kontakte kommunen i forkant hvis du vurderer å sette opp et nytt bygg. Det er ofte strengere regler for fritidseiendommer.
- Vurderer du å sette opp grillhytte, må du først undersøke reguleringsbestemmelsene for området, sier advokat Annita Magnussen i Huseierne. I noen kommuner får man for eksempel bare lov til å sette opp ett eneste bygg på tomta, andre har begrensninger på to bygg. Noen steder er det ikke en gang lov til å sette opp skigard, påpeker hun.
- Det er de samme reglene som gjelder enten du vil sette opp gjestehus, vedbod, utedo eller grillhytte, understreker advokaten.
Hvis reguleringsbestemmelsene ikke sier noe spesielt, og man ikke kommer i konflikt med for eksempel byggeforbudet i 100-meter sonen mot sjø og vassdrag, LNFT-områder, vann- og avløpsledninger, veglovens regler om avstand og frisikt eller utnyttelsesgraden på tomten, kan man sette opp mindre bygninger som ikke skal brukes til varig opphold eller beboelse uten å søke. Bygningen må imidlertid stå minimum 1 meter fra nabogrensen og annen bygning på eiendommen.
Når bygget er ferdig oppført, skal kommunen informeres slik at kart- og matrikkeldata kan oppdateres. ngs@huseierne.no