Bikuben er livgivende for hagen

Gå til hovedinnhold

Bikuben er livgivende for hagen

For å sikre matproduksjonen vår trenger vi biene. Som takk for hjelpen får du honningen.

I Norge har vi 30 000 færre bikuber i dag enn vi hadde i 1984. og det på tross av at mange på nytt har vist interesse de siste årene, viser tall fra Norges Birøkterlag. Biene som flyr fra blomst til blomst og sprer pollen, har det travelt nå i sommerhalvåret. De sørger for at blomstrende planter formerer seg. I tillegg vil en vellykket pollinering ha innvirkning på mengde og kvalitet på frukt og bær.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Fascinerende samfunn

Biene har et godt organisert samfunn. Biene i en kube kalles bifolket, og består av tre grupper. Dronningen sørger for eggproduksjonen og kan legge inntil 3 000 egg i døgnet i sommersesongen. Arbeidsbiene er hennes hoff. De mater dronningen og holder henne ren, men de er også barnepassere, byggmestere, voktere og matsankere. Dronene på sin side er hannbier som befrukter dronningen, men som når høsten kommer blir sparket ut og dør.

Hvor kan man starte med birøkt?

Selvsagt må man ta hensyn til naboer, og ikke glemme Naboloven, men med snille bier går det bra i en hage. Kanskje har man en hytte i et område med lyng, eller bor i nærheten av en gårdbruker som er fruktdyrker og som er interessert i biene for pollinering?

Birøkt kan en drive nesten hvor som helst. Men biene trenger mat, og maten er blomster. Biene liker også et godt klima. Bier vil nemlig også sitte inne på en regnværsdag. Jo bedre klimaet er, jo mere honning vil det bli. Norges Birøkterlag sitter på statistikker som gir rundt 25 kilo honning per kube.

Hvilke planter liker biene?

Plantene som trekker biene vil variere fra sted til sted. På forsommeren er de viktigste «honningplantene» løvetann, frukttrær, blåbær og spesielt bringebær. I august er det røsslyngen. Røsslyngen gir for øvrig rundt halvparten av den norske honningen som vi kaller lynghonning.

Hvordan starte med birøkt?

- Det første man må gjøre er å delta på et kurs, sier Heidi Kirkeby i Norges Birøkterlag.

Der får man vite alt man trenger å vite for å komme i gang, og man får også tildelt en mentor som vil være der og hjelpe til i startfasen.

- Bier er husdyr og trenger stell, så hvis du er så travel at du knapt har tid til å sove, så er ikke birøkt noe for deg, da kan et insektshotel være en bedre løsning, minner hun på.

Men har du fortsatt lyst til å starte med bier, kan det være lurt å starte planleggingen allerede i høst. Norges Birøkterlag har 120 lokallag og fylkeslag i alle fylker og holder kurs for alle som går med en birøkter i magen, men har fulltegnede kurs nesten før de publiseres.

Hvor mange bikuber

Norges Birøkterlag anbefaler mellom to til seks kuber for en nybegynner, og forteller at man må beregne ti til femten arbeidstimer per år for hver bikube.

Melde fra

Selv om man ikke behøver å søke om lov til å holde bier, er man lovpålagt å melde fra til Mattilsynet om at man vil plassere bikuber i hagen senest dagen før man får biene. Dette er viktig for at Mattilsynet skal kunne ha oversikt over bestanden i tilfelle det for eksempel meldes om sykdom. 

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer