Bærbusker: Du kan beskjære nå

Gå til hovedinnhold

Bærbusker: Du kan beskjære nå

Bærbusker setter pris på lys og luft, derfor har de godt av å beskjæres. Men pass på å fjerne de riktige grenene.

Bringebær

Bærsesongen var kort og intens over store deler av landet takket være rekordvarmen og tørken i sommer. Mange steder var bærene små, enkelte steder tørket de helt inn. Men selv om bærsesongen i år ikke var det helt store, kan neste sommer bli bedre – om man passer på å stelle godt med bærbuskene sine.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

Bringebær og bjørnebær

Bringebær, bjørnebær og loganbær (som er en krysning mellom bringebær og bjørnebær) setter frukt på toårige skudd og skal beskjæres på sommeren, etter at bærene er høstet.

Det er ulike typer bringebær: Det finnes noen som modner på sommeren og bærer frukt på fjorårets greiner. Når bærene er innhøstes skal de greinene som har båret frukt skjæres ned til grunnen, mens de nye skuddene skal få stå. Disse skal bære frukt neste sommer. Denne typen bringebær tåler dårlig å få beskåret årets skudd, og dette bør ikke gjøres med mindre de står for tett.

Så finnes det en annen type, som modner om høsten og bærer frukt på årets grener. På denne typen går det fint å skjære ned årets skudd etter at bærene er høstet inn. En av de viktigste grunnene til å beskjære bærbusker er nemlig å gi lys og luft til planten.

Man kan se forskjell på hvilke skudd som skal beskjæres ved å se på fargen: De nye, friske skuddene som skal få stå er brune, mens de du kan kutte er gråhvite.

 

Andre bærbusker

- Rips, solbær og stikkelsbær kan også beskjæres på denne tiden av året, om du ikke gjorde det i februar-mars. Du tar de gamle greinene. Du ser forskjell på barken; nye skudd er lyse i barken, mens eldre greiner er mørkere, grovere og tykkere. Årsskudd er litt mer pjuskete, enn gamle greiner, forklarer gartner William Klemmetsen ved Ødegården planteskole og utemiljø.

Han forteller at mange lurer på hvordan de skal beskjære busker og trær – og en del lar være fordi de ikke vet. Dette er i grunnen den dårligste løsningen for planten. 

- Den verste feilen man kan gjøre er å plante noe – for så å glemme busken, eller treet, og la det vokse vilt. Da blir det etter hvert lettere angrepet av sykdom, og vanskeligere å beskjære, enn om man holder det nede fra starten av, sier Klemmetsen. 

Han mener man ikke skal være så redd for å ta feil grener til feil tidspunkt. Det er bedre å gjøre litt feil enn ikke å gjøre noe i det hele tatt. 

 

Tidspunkt ikke så viktig

Han forklarer videre at tidspunktet for beskjæring strengt tatt ikke er så veldig farlig. Det er viktigere å prøve å holde seg til å klippe gamle skudd, ikke de som er nye og friske.

- Alt av frukttrær kan også beskjæres etter at de har båret frukt. Steinfrukter, som plomme og kirsebær, kan beskjæres hardere enn for eksempel epletrær. Prydbusker kan også fint tas nå på sensommerstid. En fordel ved å beskjære nå før vinteren, er at du får færre greiner som risikerer å brekke under snøen om vinteren, sier han.

Men det er begrenset hvor langt utover høsten du kan beskjære: når frosten kommer bør du la trær og busker hvile frem til tidlig vår. Pass også på å beskjære trær og busker i tørt vær. 

Uansett hva du skal beskjære, og når, bør du alltid bruke skarpt redskap. Det er ikke bare fordi det gjør jobben lettere for deg, men også for plantens skyld: Glatte snitt leges best.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer