Når takstmannen vil bore hull

Gå til hovedinnhold

Når takstmannen vil bore hull

Siden 2015 har det vært standard for takstmenn å bore hull i vegger på jakt etter fukt. Hvordan gjøres det i praksis, og hvordan blir veggen seende ut etterpå?

Takstmann Lasse Evensen mener at alle burde godta denne hulltagningen, fordi den gir bedre sikkerhet for både kjøper og selger.

 

Det har vært skrevet mye om den nye standarden NS3600, som dagens boligsalgsrapporter skal utformes etter. Overskrifter som forteller at det nå skal bores store hull i vegg på bad og i kjeller på jakt etter fukt, har skremt mange.

Folk bekymrer seg over hvordan dette gjøres i praksis, og hvordan veggen blir seende ut etterpå.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Fuktmåler holder ikke

Hulltagning på baderomsvegger og utforede kjellervegger og baderomsvegg er nå standard.

– Det har vært mye skremselspropaganda i mediene etter at dette ble kjent, og vi er opptatt av at dette ufarliggjøres. Hullet gjør ingen skade, det tas selvfølgelig på tilstøtende vegg og plasseres et sted der det er lite sjenerende. Etterpå dekker vi over hullet med et plastlokk, på samme måte som etter at du har hatt elektriker på besøk, sier Lasse Evensen, NTF-sertifisert takstmann.

Man borer med andre ord aldri rett på flis, men går inn fra annet rom når det kommer til bad. Dermed vil man ikke ødelegge membran.

Hullet blir plassert i skap, under hylle, langt ned mot gulv, bod eller andre steder der det er minst mulig sjenerende for bruker.

Han mener at det er liten grunn til å reservere seg. Man vil da også oppnå en lav karakter siden det er usikkert hva som skjuler seg bak veggen, selv om alt kanskje er i tipp topp stand der inne.

– Unntaket er selvfølgelig nye leiligheter som fremdeles er innenfor reklamasjonsfristen. Her har det ingen hensikt å titte, så vi borer bare når det er nødvendig. Målet er ikke å ødelegge, men å kunne gi en grundigere vurdering på hvorvidt det er fukt i veggene eller ikke.

Evensen forklarer at de tradisjonelle protimetere, eller fuktmålere, kun når 2 – 2 ½ centimeter inn, mens veggen som måles ofte er 5 – 15 centimeter. Da er det mulig at man overser fukt som egentlig er der.

– Og motsatt. Ofte vil en måling av dusjvegg på bad vise fukt, men ofte er det ufarlig fukt som ligger mellom flis og membran. Istedenfor å åpne konstruksjonen for å finne ut av dette, så tar vi et lite hull for å se nærmere på saken. Det er derfor vi ikke anbefaler privatpersoner å måle fukt selv. Et trent øye, kombinert med hulltagningen, vil kunne sette en nøyaktig diagnose.

Penga som rår

Takstmann Evensen synes at det hittil har vært litt feil fokus.

– Det fokuseres på hvor skumle disse hullene vi tar er og hvor dyr selve rapporten er, men 15 000 kroner er lite i den store sammenhengen ved et boligsalg. Vi i bransjen synes det er merkelig at folk velvillig betaler 30 000 kroner for boligstyling, men at de synes en boligsalgsrapport koster for mye. Denne boligstylingen er jo noe også megler anbefaler i rekkefølge før BSR2, sier Evensen.

– Men det er klart at det er penga som rår, det har det alltid vært. Nordmenn ser jo også på kvadratmeter og pris når de kjøper, men det de burde se nærmere på er boligsalgsrapporten.

Han sier at dette skal være en sikkerhet for at man selger en bolig som er i god stand videre, noe som burde være i alles interesse. Forbrukerrådets siste statistikk viste for øvrig at nesten halvparten av kjøperne opplevde problemer i forbindelse med sitt siste boligkjøp.

Trygt å ta hull

På spørsmål om hullet som er tatt kan skape problemer i ettertid, mener Evensen tvert imot.

– Dette hullet er jo en trygghet for kunden, for da vet man at det er sjekket for fukt. Ved senere anledninger kan man da også gå inn å kontrollmåle, uten å måtte ta nytt hull.

Roger Zachariassen, produktsjef Bolig hos Anticimex, støtter takstmannen i at hulltagningen er uproblematisk hvis det gjøres på riktig måte. 

– På en kledd yttervegg under terreng skal det i utgangspunktet ikke være noen dampsperre, så her er ikke hulltagningen et problem.

– Den beste måten å kontrollere om membraner på våtrom holder tett, er at det tas hull i fra tilstøtende rom. Man ønsker å ta disse hullene der fuktbelastningen er størst, fortrinnsvis i vegg på baksiden av dusjnise. Det vil ikke skje noe negativt etter at det er tatt hull for å sjekke konstruksjonen. 

Zachariassen sier at man da kan måle fukt, lukte, se oppbyggingen av konstruksjonen og se om det er noen skader på grunn av mangelfull membran. Dette hullet kan man ved senere anledninger bruke til å sjekke om det har blitt skader. 

– Men, man må passe på at ikke vann- og avløpsrør inne i konstruksjonene blir skadet. Disse rørene kan være montert helt inntil vegg- og himlingskledningen. Men det vil ikke være noe problem hvis en erfaren takstmann tar hullene, sier han.

Så på generelt grunnlag er det ikke noen farer forbundet med å ta hull i disse konstruksjonene.

Alle har et ansvar

– Foreløpig har jeg ikke opplevd at noen reserverer seg mot dette, og jeg har møtt lite skepsis der ute, sier takstmann Evensen.

Ifølge Nito er det i dag kun 1 av 10 hus som selges med boligsalgsrapport, men bransjen tror at dette vil stige voldsomt fremover.

– Nå blir folk vant til dette, og synes det er en trygghet. Står man mellom to like hus der det ene er godt dokumentert for fukt og lignende, så er det jo ingen tvil om hvilket hus man ville valgt som kjøper, sier Evensen.

Takstmannen mener at dette bør være en del av den norske dugnadsånden, og at vi alle har et ansvar for å komme alle problemene ved kjøp og salg av bolig til livs.

Se video av hvordan det gjøres:

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer