Nordmenn er redd for å virke dumme, vrange og uhøflige på visning.
– Vi må slutte å oppføre oss som om vi er på besøk hos venner når vi er på visning, mener Espen Fuglesang, administrerende direktør i NITO Takst.
Han mener at vi må tørre å være kritiske og undersøkende på visning.
Les mer om kjøp av bolig her
- Vil ikke virke dumme
– Beskjedenhet er ikke en dyd når du skal bruke millioner på en bolighandel. Se boligen med kritiske øyne og undersøk om alle forhold faktisk er slik det gis inntrykk av, sier Fuglesang.
Han tror mange kvier seg for å stille spørsmål i frykt for å virke dumme og uvitende. Det skriver Newswire.
Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet har vært på rundt 500 visninger. Han mener vår oppførsel under boligjakten gjenspeiler den norske omgangsformen.
– Nordmenn er høflige, i andre land stiller kjøpere gjerne presise og kritiske spørsmål. Nordmenn er ikke flinke til å være direkte. Vi pakker heller inn spørsmålene i høflige fraser og får like ulne svar tilbake, som vi deretter godtar og fortolker selv, sier han.
Vi ønsker heller ikke å oppfattes som vanskelige, tror Bartholdsen.
– På en visning i Norge fikk jeg kjeft av megleren fordi jeg skrudde på dusjen for å sjekke fallet mot sluket, med beskjed om ikke å søle på badegulvet.
Ikke la deg distrahere
Å spørre eiendomsmegleren om boligens tilstand er som å spørre sjokoladeselgeren om du har hull i tanna, mener Fuglesang.
– Meglere har ikke boligteknisk kompetanse. Ring heller takstmannen, som har forutsetninger for å svare på kritiske spørsmål om boligens tilstand. Selv om han ikke nødvendigvis vet alt om boligen, kan han gi deg råd om hvordan du kan skaffe informasjonen, sier han.
Husk at selger og eiendomsmegler ikke er objektive. De fremstiller naturlig nok boligen på gunstigste måte, påpeker Bartholdsen.
– Det er greit at megleren har en salgsrolle og har som jobb å få mest mulig for boligen. Men da bør du ikke bruke megleren som rådgiver hvis svaret har betydning for prisen. Gjelder det spesielt viktige forhold, som for eksempel byggeplaner på nabotomten, bør man sikre seg svar på e-post, sier Bartholdsen.
Han mener boligkjøpere får mye overfladisk og irrelevant informasjon i prospektet og på visningen.
– Det er lett å la seg distrahere av boligstyling og frodige beskrivelser av nærmiljøet. Les heller takstrapporten med lupe. Overser du hint om feil, eller at noe bør undersøkes nærmere, kan det koste deg millioner, sier han.
Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.
Dyrekjøpt erfaring
Én av seks nordmenn opplyser at tilstanden på boligen er dårligere enn de antok da de la inn bud. Det viser en tidligere undersøkelse for Forbrukerrådet.
- I adrenalinrushet mellom visning og budrunde er det fort gjort å bagatellisere feil og mangler, fordi man har et sterkt ønske om å flytte inn i drømmeboligen, tror Fuglesang.
NITO Takst har holdt gratis boligkjøperkurs siden 2007, og der har rundt halvparten av deltagerne allerede et dårlig boligkjøp bak seg.
– Informasjonsbehovet er stort. Etter kursene blir folk ofte stående og prate med våre takstmenn i timevis for å dele erfaringer og få råd. Det er synd at ikke flere førstegangskjøpere ser viktigheten av å forberede seg grundig til boligjakten, sier han.
loo@huseierne.no