Boligkjøperboka er ikke en bok du pløyer gjennom fra A til Å, selv om det for de fleste hadde vært en fornuftig ting å gjøre. Til det blir stoffet for tørt og i mange tilfeller for teknisk. Som oppslagsverk fungerer derimot boka svært godt, og har du mulighet bør du absolutt ta en titt på de mest relevante kapitlene både før og etter visning.
Relativt komplisert
Boka begynner med en innføring i ulike byggeskikker, og ser på fordeler og svakheter med boliger bygget i forskjellige tidsepoker. For menigmann vil deler av dette kapittelet fortone seg som relativt komplisert, og det er ikke alle som vil dra nytte av informasjon om at i boliger bygget mellom 1910 og 1945 var det vanligst å bruke ”sperretak, ofte med knevegg og taktro av rupanel med undertakspapp”. Har du tid, kan du likevel få oversatt det du ikke skjønner ved å slå opp i en ordliste bakerst i kapittelet.
Nyttig sjekkliste
I del to, tar forfatterne for seg hva du bør undersøke når du går på visning. Kapittelet dekker alt fra beliggenhet og uteareal, til planløsning og oppvarmingsløsninger. Du vil også finne en grundig gjennomgang av boligens viktigste rom som bad, kjeller og loft. Det aller nyttigste ved denne delen, er listene du finner på slutten av hvert emne med detaljer om hva du bør registrere og observer selv, og hva du bør spørre om eller undersøke nærmere. I noen tilfeller virker rådene for øvrig nokså opplagte, som at du bør sjekke hvor lang avstand det er fra parkeringsplass til husdøren, og at du bør registrere hva utearealet kan brukes til. Likevel vil nok mange, spesielt førstegangskjøpere, unngå en del sjokkerende oppdagelser i etterkant ved å lese denne delen grundig.
Les deg opp på jussen
Tredje del av boka er det Forbrukerrådet som står for, og her finner du en enkel gjennomgang av alt det juridiske knyttet til et boligkjøp. Du får også råd om å sørge for at all dokumentasjon knyttet til arbeid som er utført i boligen er på plass, og om å ta forbehold i budet hvis det er noe du ikke får fullstendig informasjon om. Det er ikke tvil om at mange av rådene her er nyttige. En boligkjøper som har leste seg opp på jussen, har også mindre sjanse for å kjøpe katta i sekken.
Godt verktøy
Alt i alt er denne boka et godt verktøy, som kan gi både ferske og mer erfarne boligkjøpere mye nyttig informasjon. Vurderer du å kjøpe deg nytt hus, kan det derfor være en god idé å lese boka, taksten og prospektet nøye før du legger inn bud. Det er ikke sikkert du vil unngå overraskelser i etterkant, men stiller du godt forberedt på visning, er muligheten for å bli overrasket i hvert fall langt mindre.