En sak som enkelte huseiere kunne ønske var sann kom i går fra Oslo Kommune og Rusken-aksjonen:
- Vi har rett og slett fått montert RFID sporingschips i sprayboksene. Ved kjøp av utstyr blir de aktivert og koblet opp mot en database med navn og personnummer. I tillegg har vi opprettet en egen avdeling som følger med på hvor og når boksene brukes. Om de aktiveres på mistenkelige plasser eller tidspunkt, vil lampene lyse rødt hos oss, og vi vil vurdere å sende ut en enhet i samarbeid med politiet, skrev Ruskengeneral Jan Hauger i en pressemelding. Dessverre var nok dette bare en aprilspøk.
500 år gammel skikk
Skikken med aprilsnarr skriver seg helt fra 1500-tallet, skriver VG. Frankrike gikk som det første europeiske land over til den gregorianske kalenderen. Det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1. januar. Som alltid når man innfører nye systemer var det noen etternølere som valgte å holde seg til det gamle.
De som fortsatte å bruke den gamle kalenderen ble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet «Poisson d'Avril» eller aprilfisk, skriver VG. Å «gi noen aprilfisk» gikk ut på å feste en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret. Papirfiskspøken brukes av franskmenn den dag i dag, og i Italia sier man aprilfisk når vi nordmenn ville sagt aprilsnarr.
Spøkelsesapp til mobilen
- Vi tar spøkelser på alvor, uttalte Peter Batta i en pressemelding, og reklamerte for en nyutviklet app til mobilen. Nrk mente dette var en av årets morsomste aprilspøker.
Nord-Gudbrandsdal tingrett har nettopp avgjort at spøkelser ikke er gyldig grunn til å heve et boligkjøp. Men svært mange boligkjøpere er lite komfortable med personer som går igjen. Huseiernes Landsforbund her derfor fått utviklet en Ghostbuster som kan avsløre eventuell overnaturlige fenomener når de er på visning, FØR kontrakt undertegnes.
- Svært mange mennesker føler ubehag ved og kanskje redsel for spøkelser. Dette er et problem vi i Huseiernes Landsforbund må ta på alvor. Vi har sett flere eksempler på at saker om spøkelser havner i rettssystemet. Med vår nye Ghostbuster, som enkelt kan lastes ned til mobiltelefonen, er det nå mulig å avsløre eventuelle overnaturlige fenomener før man kjøper hus, sa administrerende direktør Peter Batta.
På Vinstra fikk kjøper av huset vite at huset fra 50-tallet var hjemsøkt av spøkelser etter at boligkjøpet ble gjennomført. Han nektet å betale for boligen fordi han mente dette var relevant informasjon han hadde krav på.
- Det var retten ikke enig i, men hadde kjøperen hatt mulighet til å avsløre eventuelle spøkelser da han var på visning, kunne han ha spart både seg selv og selger for en rekke problemer, kunne advokat Line Parelius i Huseiernes Landsforbund legge til.
- Avhendingsloven er ganske generell. For noen mennesker er overnaturlige hendelser relevant informasjon, og man kan ikke forvente at takstmenn og eiendomsmeglere skal opplyse om dette, mente Batta.
Han mente også at folk som skulle leie bolig kunne ha stor glede av den ny mobilappen.
I 2009 skrev Hus & Bolig om et ungt par som først trodde det var mus som romsterte i huset de leide. De hørte lyder, det elektriske anlegget blafret titt og ofte, og oppvask flyttet på seg. Da Anticimex ikke kunne finne noen konkrete feil, konkluderte leieboerne med at det spøkte, og de ønsket å heve leiekontrakten. Også den saken havnet i retten.
- Skal man leie et gammelt hus og frykter at det kan være spøkelser der, vil jeg på det varmeste anbefale vår nye Ghostbuster. Som et introduksjonstilbud vil den kunne lastes ned gratis fra våre nettsider.
Den nye mobilappen fra Huseiernes Landsforbund kunne lastes ned fra www.huseierne.no, men når du gikk inn på siden fikk du vite at dette kun var en aprilspøk.
- 1 292 personer besøkte spøkelssessaken i det døgnet den lå ute, og 575 klikket for å laste den ned, opplyser HLs nettredaktør Christian Mjelde. - Det er jo vanskelig å si om alle trodde på spøken, eller om de bare var nysgjerrige, legger han til.