Kjøpers marked

Gå til hovedinnhold

Kjøpers marked

I store deler av Norge har det de siste månedene vært en nedgang i boligmarkedet. For deg som skal kjøpe betyr det bedre tid og større muligheter til prisforhandlinger.

Det er kjøpers marked i store deler av landet: Mange boliger ligger ute til salgs, og det er ikke like mange kjøpere om beinet lenger som for bare få måneder siden. Men hva betyr det for deg som er på boligjakt? I bunn og grunn betyr det at du har bedre tid til å vurdere boliger du kanskje vil by på, og i budrunden har du færre å kjempe mot.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

Psykologi

Selv om man skulle tro at dette er gode nyheter for alle som er på boligjakt, fungerer ikke markedet helt slik. Psykologien spiller nemlig inn:

- Nå som det er et litt kjøligere marked enn bare for noen få måneder siden, får vi flere henvendelser fra kjøpere som er usikre. I en budrunde der det er mange om beinet, er det lettere for kjøpere å slenge seg på, det så vi tidligere i år. Hvis man derimot bare byr mot én annen, eller det kanskje ikke blir noen budrunde i det hele tatt, er det mange som blir usikre og kanskje trekker seg, sier boligkjøpsrådgiver Trude Larsen hos Krogsveen Eiendomsmegling.

 

Brems

 Det er nå noen måneder siden veksten i boligmarkedet bremset kraftig, og snudde til en liten nedgang. Boligprisene i Norge sank med 1,6 prosent i september 2017. Det er solgt færre boliger hittil i år enn på samme tid i fjor, samtidig er det lagt ut flere boliger til salgs enn i 2016. 

Det tok i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i september 2017, noe som er fire dager mer enn i september 2016. 

– Til tross for den svakere prisutviklingen i boligmarkedet er det fortsatt relativt stabil salgstid i de fleste delene av Norge. En positiv effekt av den økte tilbudssiden er at boligkjøperne i de største byene nå har bedre tid i kjøpsbeslutningene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding. 

 

Kan forhandle

Dersom man er alene i budrunden betyr ikke nødvendigvis det at boligen er dårlig. Som boligkjøper gjelder det både i et varmt og et kaldere marked å sette seg godt inn i taktspapirer og i boligens tekniske tilstand, for så å avgjøre hvor langt man er villig til å strekke seg økonomisk for den aktuelle boligen. Men når det ikke er like mange som kjemper om den samme boligen, har du bedre tid til å lese og skjønne alle dokumenter, og også til å undersøke boligmassen grundig på visning. Som kjøper vil du lettere kunne beholde gangsynet. 

- Når boligmarkedet kjølner har kjøper bedre tid til å vurdere prisen, og kan også i større grad forhandle med selger. Dette gir kjøper gode kort på hånden, sier Trude Larsen.

 

Skambud

Selv om det kan være fristende for en kjøper i et kjølig boligmarked å legge seg lavt i et eventuelt første bud, anbefaler Larsen å unngå skambud. Med et skambud risikerer man å lukke mulighetene for å forhandle med selger om prisen. Selger vil i stedet for eksempel sette opp en ny visning for å lokke nye interessenter. Legger man seg derimot på et realistisk lavt nivå har man større muligheter for å komme i en forhandlingssituasjon med selger. I en slik situasjon kan for eksempel selger komme med et motbud, dersom hun synes ditt bud var for lavt og ingen andre er interessert. Motbudet er bindende for selger, og da er det du som kjøper som kan velge å akseptere eller ikke. 

 

Å kjøpe i nedgangstider

Mange kjøpere har i bakhodet at markedet kan falle enda mer. Da er det viktig å tenke igjennom følgende:

- Hvor lang tid skal du bo i boligen? Jo mer langsiktig investering man gjør, jo mindre betyr små nedgangstider i markedet, da det etter all sannsynlighet vil stige på sikt.

- Hvor skal du bo neste gang? Dersom du skal selge og kjøpe i samme marked ved neste korsvei vil lav prisutvikling ha mindre å si.

- Prisnedgang er risikabelt dersom du tvinges til å selge boligen på et nedgangstidspunkt og ikke kjøper noe nytt i samme bølgedal.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer