— Mange av oss er gjerne litt beskjedne. Når vi overtar et flunkende nytt hus er jo ting som oftest veldig fint og flott. Vi har kanskje noen forsiktige innsigelser eller spørsmål ved overtagelse. Men det er først når man begynner å bruke huset at man oppdager om ting virkelig fungerer.
Det sier fagsjef Arne Lycke i If. I vår kan tv-seere over store deler av Østlandet følge med på hans gode råd i TV8-serien ”Endelig Hjemme.” Serien viser, i motsetning til programmer som for eksempel ”Tv2 hjelper deg” og ”Sinnasnekkern’n” at det faktisk kan gå bra å bygge hus.
— Det er ikke så vanskelig å bygge hus i Norge, bare man velger riktige aktører med solid bakgrunn og erfaring, sier selger Petter Heggen i Trivselhus.
Pass på småtingene
I tv-serien får vi altså være med på hvordan hus skal bygges uten feil. I virkeligheten er det ikke sikkert at du får være så mye med på byggeprosessen som tv-seerne får. Derfor er det ekstra viktig å være oppmerksom på selv småting når man flytter inn, mener Lycke i If.
– Som privatperson er det vanskelig å vite hva som er skjult i konstruksjonen. Fordelen med ferdighus er at de har ferdige tilpassede løsninger som sikkert er testet ut på andre kunder tidligere. Men det du kan og bør sjekke når du begynner å bruke huset, er om det fungerer som forventet. Lukker skapene seg ordentlig, og renner vannet riktig vei, altså ned i sluket, når du dusjer? Lar alle vinduene seg åpne og lukke? Jeg ville også vært nøye med å sjekke inne i kjøkkenskapene og alle steder der det er avløp og rør for å følge med på om det lekker, sier Lycke.
Han mener det ikke er bagatellmessig om en dør er trå eller ikke lukker skikkelig.
— Dører skal jo åpnes og lukkes, det skal fungere. Og får du ikke lukket ytterdøren ordentlig, får du jo trekk, og kan risikere større oppvarmingsutgifter, sier Lycke.
Han understreker også viktigheten av ikke bare å merke seg det, dersom noe ikke er som det skal, men også notere det ned, og si ifra til leverandøren med en gang.
– Skriv ned alt! Selv ting du oppfatter som bagateller. De kan forsterkes over tid, sier Lycke.
Fuktrisiko
Selv om en del ferdighus leveres med velprøvde løsninger, er det vanskelig å kalle ferdighuset ”tryggere” enn andre, mener Ifs skadeekspert.
– Jeg tror ferdighus verken er dårligere eller bedre enn andre bygg. Hovedforskjellen er at ferdighus kommer med ferdige elementer – men du skal jo uansett ha inn rørlegger og elektriker, og mye avhenger av kvaliteten på arbeidet deres, sier Lycke.
Selger Petter Heggen i Trivselhus er naturligvis av en litt annen oppfatning.
– Vi bygger alle ytterveggene inne i en tørr fabrikk i Sverige. Dermed kan vi ordne alt svært raskt når vi først kommer på byggeplassen. I løpet av ca. fem arbeidsdager gjør vi ferdig et hus som er tett utvendig, og hindrer således at konstruksjonen blir stående i regn eller snø. På den mååkonstruksjonen blir stående i gjør vi ferdig et hus som er tett utvendig, og hindrer således at konstruksjonen blir stående i åten eliminerer vi i stor grad fuktproblemer, sier Heggen.
Å kontrollere for fukt er likevel viktig i et hvert nytt hus når det overtas, mener Lycke i If.
– Sjekk for eksempel alle ventiler. Om noen mot formodning skulle ha glemt å isolere luftekanalene får du et kondensproblem, som du kan se spor av rundt ventilene. Sjekk også taket mot kalde rom for fukt.
Kondens er en snikende risiko som man ikke nødvendigvis oppdager med en gang. Det er gjerne først når fukten har satt spor at man oppdager det. Derfor er det viktig å ta de små tegnene tidlig nok, så problemene ikke får utvikle seg, og for at det ikke skal bli tvil om at utbygger fortsatt har ansvaret for å utbedre problemene.
Reklamasjonsperioden er normalt fem år regnet fra overtagelsen, men entreprenøren kan ta på seg å svare for mangler utover denne perioden, noe som i så fall vil fremg av avtalen.
Forsikring
Å unnlate å tegne forsikring når man flytter inn i ny bolig er mildt sagt hasardiøst, og anbefales naturligvis ikke. Men hva slags forsikring trenger man? If er blant selskapene som tilbyr utvidet bygningsforsikring, som dekker mer enn den ordinære.
— Ideelt sett trenger man kanskje ikke superforsikring på et helt nytt hus. Dersom noe skjer like etter overtagelsen, er det gjerne reklamasjonssaker, og forsikringen holdes utenfor. Men selv tegnet jeg superforsikring da jeg flyttet inn i nytt hus for tjue år siden. Grunnen var rett og slett den at man kan jo risikere at det blir diskusjon med entreprenøren, sier Lycke. Dersom entreprenøren eller husleverandøren skulle motsette seg kravene dine, og for eksempel taket lekker, kan det være lurt å ha en superforsikring som dekker skaden, sånn i alle tilfelle, mener han.
Les bruksanvisningen
Sist, men ikke minst er det også viktig at du setter deg inn i hvordan ting fungerer i boligen.
— I dag er det vanlig at hus overleveres med en ”bruksanvisning”. Studer papirene og sørg for at du skjønner hvordan ting skal brukes og hvordan de fungerer. Ventilasjonsanlegget, for eksempel – det er viktig å vite hvordan dette virker for å oppdage eventuelle feil, og ikke minst for å bruke det riktig, så det ikke blir ødelagt, sier Lycke.