Rundt 80 prosent av 15-åringene her i landet blir konfirmert, og boligbyggelagene merker økende interesse for slike gavemedlemskap. I år stod 50 000 ungdommer til konfirmasjon. Boligbyggelagene merker økende interesse for gavemedlemskap.
— Medlemskap i et boligbyggelag er kanskje ikke den gaven konfirmanten blir aller gladest for i øyeblikket. Men et slikt medlemskap er veldig mye verdt den dagen han eller hun skal kjøpe leilighet, sier administrerende direktør Thor Eek i NBBL, Norske Boligbyggelag.
Pop med BSU
— Det kommer et rush av innmeldinger hver vår i forkant av konfirmasjonssøndagene. I fjor registrerte vi mer enn 600 gavemedlemskap og vi tror det blir flere i år, sier Solvor Sundet, leder av medlemsavdelingen i Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB).
Trondheim, Stavanger og svært mange andre boligbyggelag har gratis medlemskap for alle under 18 år.
Samtidig som boligbyggelagene ser en økning av innmeldinger øker også antall ungdommer som sparer i BSU- kontoer (boligsparing for ungdom).
— De samlede BSU-innskuddene har passert 20 milliarder kroner, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er mer enn noen gang tidligere, og en økning på 15 prosent de siste 12 månedene, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO).
Rundt halvparten, 56 prosent, av de under 34 år har en BSU-konto. Det viser undersøkelsen Norsk finansbarometer som er utført av TNS-Gallup.
Sparer konfirmasjonspengene
Dette passer inn i de siste tallene som Sentio har hentet inn på oppdrag for Fokus Bank. Ungdomsøkonom i Fokus Bank, Maria Setsaa forteller at langsiktig sparing er viktig for dagens konfirmanter og givere.
— Vi ser en god del eksempler på at ungdom setter pengene på bankkonto eller i fond. Mange giverer plasserer også gaven i en slik sparing direkte. Da er formålet gjerne en fremtidig utdannelse eller den første investeringen i egen bolig, sier hun.
De fleste foreldre og besteforeldre gir pengegaver til konfirmasjonen. Tallene fra Sentio viser at en tredjedel oppgir at de gir konfirmasjonsgaver i en størrelsenorden mellom 5 000 og 10 000 kroner. 25 prosent gir mindre enn 5 000, mens 15 prosent oppgir at de gir mer enn 10 000 kroner. Fire prosent ville ikke svare.
— Vi tror at utbredelsen av pengegaver har sammenheng med at mange ungdommer har klare sparemål, sier Setsaa.
Gratis før 18
— Konfirmantene slipper å betale den årlige medlemsavgiften. Først når de er 18 år blir de voksne medlemmer på vanlige vilkår. Men vi ser ofte at foreldre eller andre voksne betaler inntil ungdommene selv ser nytten av konfirmasjonsgaven, sier Solvår Sundet.